Kanser hastalarının ağrıdan korunması mümkün

Uzmanlar, kanser hastalığında baş gösteren ağrıların kontrol altına alınmasının tedavinin devamı için büyük önem taşıdığını belirtiyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammet Ali Kaplan, "4 Şubat Kanser Günü" öncesi kanser hastalarında oluşan ağrılar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kanser hastalarının üçte birinde ağrıların görüldüğünü belirten Kaplan, özellikle ilerlemiş vakalarda şikâyetlerin arttığının gözlemlendiğini söyledi.

Bu süreçte ağrının kontrol altına alınmasının hem hastanın konforu hem de tedavinin devamı için büyük önem taşıdığını dile getiren Kaplan, "Yeni tanısı konulmuş veya tedavisine başlanmış kötü huylu tümör hastalarının üçte birinde, ileri evre hastaların ise dörtte üçünde ağrı görülüyor. Ağrı, hastalığın evresine, şiddetine, oluştuğu yere ve hastanın yaşına göre değişen bulgular verir. Hastada ağrıdan dolayı hareket kısıtlılığı, iletişim bozukluğu ve sosyal yaşamdan soyutlanma görülebilir. Bu nedenle ağrı, kanserin en endişe veren şikâyetlerinden biridir. Hastaların ağrılarını kontrol altına almak, hafifletmek veya ortadan kaldırmak onların yaşamdan kopmamaları ve moral depolamaları açısından büyük önem taşır." dedi.

"Ağrının nedeni belirlenmeli"

Kansere bağlı ağrıların pek çok sebeple ortaya çıkabildiğine değinen Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: "Tümörün kendisi, yayılımı veya ilaçların yan etkisi ağrının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bunların yanı sıra kanserle ilgisi olmayan başka etkenlerle de ağrı ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce ağrının nedenini tam olarak bilmek gerekir. Kişiye göre uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir."

"Minimum yan etkiye sahip medikal uygulamalar tercih edilmeli"

Kaplan, ağrının nedeni anlaşıldıktan sonra hastaya en uygun ağrı kesici seçiminin yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Kanser ağrısında kullanılacak ilaçların genellikle etkinliği arttıkça yan etkileri de artabileceği için ağrıyı kesebilecek minimum yan etkiye sahip medikal uygulamalar tercih edilmelidir. Ağrı, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilediği için uygun dozda kullanım önemlidir. Özellikle yeşil ve kırmızı reçete ile alınabilen morfin benzeri ilaçlardan hastalar çekinmemeli, bu ilaçlar doktor kontrolünde güvenle kullanılabilmelidir. Ağrı kesici olmayan bir takım ilaçların (antidepresan ve epilepsi ilaçları gibi) ağrı tedavisinde yerinin olduğu bilinmeli, doktor tarafından uygun görüldüğünde kullanılmalıdır. İlaç tedavileri ile ağrıları kontrol altına alınamayan hastalarda bir takım cerrahi girişimlerin tedavide yararı olduğu unutulmamalı ve gereken hastalarda bu yola başvurulmalıdır. Yapılan tüm tedavilere rağmen ağrı hâlâ varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?