38’nci Bölge Van Eczacılar Odası Başkanı Numan Mızrak 1 Temmuz’da yürürlüğe geçmesi planlanan kanser ilaçlarının hastanelerde verilmesi uygulamasının olumlu olduğunu, ancak kısa sürede geçiş yapıldığından sorunlar yaşanabileceğini söyledi.
Bu sistemi yanlış görmediklerini, ancak çok kısa bir sürede yapılmasından dolayı sorunların yaşanacağını ve alt yapı eksikliği olduğunu aktaran Mızrak, “ Bu sisteme ne oldu da gerek duyulduğunu anlayamadık?” dedi.
“Bu çalışmanın sektörümüze yüzde 10’luk bir kaybı var”
Kanser ve kemoterapi ilaçlarının özellikle devlet hastanelerinde verilmesinin ilk etapta bakıldığı zaman doğru bir karar olduğunu aktaran Van Eczacılar Odası Başkanı Numan Mızrak, “Mantığa da uygundur. Ama biz eczacılar geçmişte devletin ilaç sektöründe bu işi çok da iyi yapamadığını SSK’lardan hatırlıyoruz. Bizlerin en büyük özlemi bununla ilgili çalışmaların daha derli toplu ve ülke genelinde bütün hastane alt yapılarının buna uygun yapılması kaydıyla yapılmasıdır. Bu çalışma bizim sektörümüzde yüzde 10’luk bir kayba sebep olmakta. Bizim en büyük korkumuz şu: Geçmişte eczacı meslektaşlarımız çok ciddi anlamda ilacı yakından takip eder ve bulundurmaya çalışırlardı. Bu şekilde olunca hastanın ilaca ulaşımında bir sıkıntısı olmazdı. Bazı ufak tefek sıkıntılar oluşuyordu. Bize ilaçların hastanede verilmesi konusunda geliyordu. Bu yanlışları özetleyerek bu yola girdiklerini söylediler ama, biz bunların düzeltilebileceğine inanıyoruz.”
“Burada önemli olan hastanın ilaca zamanında ulaşabilmesidir”
Serbest piyasada özellikle eczacıların bu işte olmalarında fayda olduğunu savunan Mızrak, bunun çok ciddi bir yük olduğunu ifade ederek, “Bu anlamda ilaç çeşitliliği eczacıların hepsini bulundurmaya çalışması, hastanın da ilaca daha kolay bir şekilde ulaşmasına vesile olacağına inanıyoruz. Sürecin bu kadar kısa tutulmasını biraz da popülist bir politika gibi düşünüyorum. Ümit ediyorum ki alt yapılar ile ilgili ciddi çalışmalar olur. Burada önemli olan hastanın ilaca zamanında ulaşabilmesidir.” şeklinde konuştu.
“Bu kararın bir anda verilmesi bizi bir anlamda ‘Ne oldu?’ diye bir soruya yöneltti”
Söz konusu kararın hastaların lehine sonuçlanmasını umut ettiklerini anlatan Mızrak şunları söyledi.
“Ümit ediyoruz ki bu karar hastalarımızın lehine bir şekilde sonuçlanır. Devlet hastaneleri konuya daha ciddi eğilim gösterirler, alt yapılar daha iyi bir şekilde hazırlanır. Çünkü biz eczanelerde şimdiye kadar bunu yapabiliyorduk. Bu kararın bir anda verilmesi bizi bir anlamda ‘Ne oldu?’ diye bir soruya yöneltti. Eğer ki eczanelerde bir eksiklik varsa bunun hazırlanması açısından meslek içi eğitimler yaptırılarak bu konuda daha uzman eczaneler oluşturularak bu toplumun yine ilaca ulaşması kolaylaştırılabilir diye düşünüyorum.”
Öte yandan hastanelerde bu yönde henüz bir hazırlık olmadığı belirtiliyor. (Murat Dalgın-İLKHA)