‘Kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir’

Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, kanser vakalarının önemli önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkili olduğunu belirtti.

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla basın açıklaması yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Abdullah Demir, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmının sigara ve obeziteyle ilişkili olduğunu belirtti.

Kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu dile getiren Demir, Türkiye’de yılda 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğunu ifade etti.

“Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde ortaya çıkıyor”

Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisinin erkeklerde ortaya çıktığını belirten Demir, “Bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

“Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir”

Demir, kanserle ilgili yanlış ve doğru bilinenleri sıralayarak, şunları söyledi: “Kanser konusunda, ‘Kanser bir sağlık sorunudur’, ‘Kanser; gelişmiş ülkelerde, yaşlı ve refah düzeyi yüksek insanlarda görülen bir hastalıktır’, ‘Kanser ölüm demektir’, ‘Kanser benim kaderim, ondan kaçamam’ olarak bilenenler yanlıştır. Kanserle ilgili doğru bilinenleri ise şöyle sıralayabiliriz; Kanser sadece bir sağlık sorunu değildir. Sosyal ve ekonomik yönleri de olan insan haklarını etkileyebilen bir sorundur. Kanser küresel bir sorundur, her yaşta görülebilir. Özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile pek çok kanser türünde uzun yaşam sürelerine ulaşılmıştır. Ülkemizde tüm kanser tedavileri ücretsiz yapılmakta ve modern tıptaki standart bütün tedavilere ulaşılabilmektedir. Kanser önlenebilir bir hastalıktır. Doğru stratejiler ile her üç kanserden birisi önlenebilmektedir.”

“Tütün kullanımı ve obezite en önemli kanser etkenleri arasında yer alıyor”

Tütün kullanımı ve obezitenin en önemli kanser etkenleri arasında yer alıyor.” diyen Demir, “Müdürlüğümüzce bu sebeple, tütün kullanımının önlenmesi ve obezite ile mücadele çalışmalarına önem ve hız verilmektedir. İlimizde Halk Sağlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken, Teşhis ve Tarama Merkezi’mizde ve Devlet Hastanesi ilgili birimlerinde erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla kanser konusunda halkın bilgilendirilmesi amacı ile hizmet verilmektedir. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-69 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmaları gerekmektedir. Birimlerimizden konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.” şeklinde konuştu.(İLKHA)



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?