Karayolu kenarına kurulan bariyerler mahalle sakinlerinin ulaşımını engelliyor

Diyarbakır-Bingöl Karayolu Gömeç Mahallesi mevkiinde yol kenarına kurulan bariyerler nedeniyle ev ve tarlalarına ulaşımı sağlayamayan çiftçiler, ilgili kurumların sorunlarına çözüm bulmasını istedi.

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı kırsal Gömeç Mahallesi Pınar Küme Evler mevkiinde kısa süre önce yapılan Diyarbakır-Bingöl Karayolu çevresine bariyerlerin montajlanması mahalle sakinlerinin tarım arazilerine ulaşımını engelliyor.

Pınar Küme Evler'de ikamet eden çiftçiler, yol rakımının arazi seviyesinden yaklaşık 6 metre yüksek olması ve montajlanan bariyerler nedeniyle kendi tarım arazilerine araçla giremediği gibi evlerine de yaya olarak ulaşamıyor.

Çiftçilerin tarlaya ulaşım sağlayabilmesi için bariyerlerin montajı sırasında bırakılan geçiş yolunun şahsi arazilere açılması nedeniyle söz konusu arazi sahipleri ile o yolu kullanmak mecburiyetinde kalanlar arasında sıkıntılar yaşanıyor.

Yaşadıkları sorun ve sıkıntıları, problemlerin çözümü konusunda yapılan yazışma sürecini aktaran Engin Biçer, şu ana kadar ilgili kurumlardan müspet bir cevap alamadıklarını söyledi.

"Bariyer ve oluşturulan şarampolden gidiş-geliş sağlayamıyoruz"

Biçer, "Burada ekip biçtiğimiz tarlamız var ve şu anda Karayolları'nın yaptığı yol nedeniyle mağduruz. Sebebi de tarlamıza girip çıkamamamızdır. Yapılan bariyerlerden dolayı traktörle tarlayı nasıl süreceğimizi, eve nasıl gideceğimizi bilemiyoruz. Yol kenarındaki bariyerden sonra oluşturulan şarampolden dolayı gidiş-geliş sağlanamıyor. Arazimize ulaşabilmek için güzergâh olarak kullandığımız tarlaların sahipleri de buna izin vermiyor." dedi.

Bu bölgede temmuz ayında yol çalışmasının başlatıldığını aktaran Biçer, "Bize yapılacak yeni çalışmayla yolumuzun kapanacağını, Karayolları'na verilecek dilekçeyle hal olabileceğini, talep doğrultusunda araziye giden yolun hem genişletileceğini hem de etütünü sağlamlaştırabileceklerini söylediler." ifadelerini kullandı.

"Sıkıntımızın giderilmesi için ilgili kurumlara yaptığımız başvurular sonuçsuz kaldı"

Söz konusu şikâyete ilişkin Karayolları'na dilekçe verdiğini söyleyen Biçer, "Dilekçemiz cevaplanana kadar yol çalışması bitmişti. Karayolları da verdiği cevapta kurum olarak il ve ilçeler arası yol çalışmalarını yürüttüklerini belirterek ev gibi adreslere gidilecek yol çalışmalarının Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin alanına girdiğini ifade etti." şeklinde konuştu.

Yapılan yönlendirmeler doğrultusunda yazışma sürecini aktaran Biçer, "Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine dilekçe ile müracaatımızı gerçekleştirdik ve henüz alabildiğimiz bir yanıt olmadı. Fakat orada bize şifahen verilen cevap 'biz orada yol yapamayız. Karayolları orada çalışma yaparken size de yol vermesi gerekirdi. Yani yapabileceğimiz bir şey yok' cevabını verdiler." dedi.

"Sorunun çözümüne yönelik istimlak edilen alanda çalışma yürütülebilir"

Geçmiş dönemlerde yolun mahalleyi 2 kısma böldüğünü belirten mahalle sakinlerinden Hasan Balta, "Mahallemiz yolun sağ ve solunda yer alıyor. Benimle beraber 4-5 ev, yolun sağ tarafında bulunuyor. Yapılan duvar ve bariyerlerden evimize gidemiyoruz. Evimize gidebilmek için taşların üzerinden geçmek zorunda kalıyoruz. Yarın yağmur yağdığında veya hastalık olduğunda eve ulaşım çok zor olur. Burada 80 yaşlarında şeker ve tansiyon hastası anne-babam var. Daha önce evde bakım hizmeti için ambulans araçları kapı önüne gelebilirken şu anda ulaşamıyor. Bu riskten dolayı anne-babamı Diyarbakır'a gönderdim." ifadelerini kullandı.

Sorunun çözümüne yönelik önerisini dile getiren Balta, "Karayolları yaptığı yolun çevresinde belli bir mesafeye kadar zaten kamulaştırmış. Bu şahısların istimlak bedelleri ödenmiş. Burada çalışma yürütülebilir." şeklinde konuştu.

"Daha ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadan bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz"

Kurumların taraflara yönelik bazı iddialarının mahalle içerisinde huzursuzluğa sebebiyet verebileceğini söyleyen Balta, "Arazi sahiplerinin sorun çıkardığına dair şu anda bir belirsizlik ortaya atılıyor. Mahalle sakinlerini bir araya getirdiğimizde herhangi bir sorun çıkaranla karşılaşmamıza rağmen yetkililer 'bazıları bırakmıyor' iddiasında bulunuyorlar. Böyle olunca ben şunu demek istiyorum: Şahıslar kurumların üzerinde mi yoksa kurumlar bireysel mi çalışıyor? Bu tutumlarıyla kişiler arasında huzursuzluk çıkaracaklar." dedi.

Balta, "Hizmet yapayım derken diğer yandan halk mağdur edilmemeli. Yetkililerden talebimiz, daha ciddi bir sıkıntıyla karşılaşmadan bu sorunumuzun çözülmesidir." diye belirtti.

Söz konusu talebe ilişkin Karayolları 9'uncu Bölge Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda, "Kontrol şefliğimizce işbaşında yapılan incelemelerde söz konusu taşınmazınızın projemizin Km:46+900-47-000 kesiminde solda bulunduğu, bu kesimde onaylı projesine uygun olarak 6,5-7,5 metre yüksekliğinde dolgunun yapıldığı ve kurumumuzca gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılarak hak sahiplerine bedellerinin ödendiği tespit edilmiştir." diye belirtildi.

Yazının devamında, "Söz konusu kesim ile alakalı olarak onaylı projemizde kavşak, köy yolu geçişi veya tarla geçiş yolu bulunmamaktadır. Ayrıca bu kesimdeki kamulaştırma genişliğimiz, dolgu yüksekliği, görüş mesafesi ve trafik güvenliği kriterleri göz önünde bulundurularak talebiniz uygun görülmemiştir." ifadelerine yer verildi.




















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hani Haberleri

Diyarbakır Hani ilçesi sakinleri: Su faturalarımız 3 katı geliyor
Hanililer: Çarşı Caddesine alternatif yolun açılmasını istiyoruz
Diyarbakır Hani'de 3,5 büyüklüğünde deprem
Hani'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 2 yaralı
Diyarbakır Gürbüz Mahallesi otobüs saatleri