Karma eğitim sisteminin faydalı bir eğitim sistemi ve modeli olmadığını ifade eden Batman Erdemli Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, karma eğitimin öğrenciler üzerinde tahribatlar oluşturduğunu söyledi.
Bazı Avrupa ülkelerinin karma eğitimden vazgeçmeye başladığını söyleyen Çaplık, ülkemizde ise bu eğitimde hâlen ayak diretildiğini ifade etti.
Karma eğitim sisteminin dünyada kimsenin ciddi anlamda bir fayda görmediği bir eğitim modeli olduğuna dikkat çeken Çaplık, “Bu eğitim modeli özellikle 1. Dünya Savaşından sonraki süreç içerisinde Avrupa’da uygulanmaya konulmuş ve maalesef çok daha önceden Avrupa sevdalıları tarafından bizim ülkemize de taşınmış bir eğitim sistemidir. Bugün eğitimdeki başarı sıralamasında ülkemizin geride olmasının temel sebeplerinden en önemlisi karma eğitimin olumsuzluklarıdır. Karma eğitim çocuklarımızın üzerinde tahribatlar oluşturuyor. Bu tahribattan dolayı karma eğitim, gerçekten faydalı bir eğitim sistemi ve modeli değildir.” dedi.
“Karma eğitime gelişmiş Avrupa ülkelerinde son verilmiş”
Karma eğitimin, gelişmiş Avrupa ülkelerinde de bir faydasının görülmediğine işaret eden Çaplık, “Bundan dolayı Amerika ve Almanya’da bazı okullarda karma eğitime son verilmiştir. Diğer Avrupa ülkelerinin tamamında ise şöyle bir durum vardır; karma eğitim veren okullar olmakla beraber kız ve erkek okulları, ilkokuldan liseye kadar ayrı bir sistem söz konusudur. Ama maalesef ülkemizde kız ve erkeklerin ayrı ayrı gidebileceği kız ve erkek okulları yoktur. Sadece çok güzel bir gelişme ve yerinde bir model diyebileceğimiz imam hatipler var. Son zamanlarda belki de halen hak ettiği yere tam olarak oturmadığı bir sistem geliştirildi.” şeklinde konuştu.
“Karma eğitim ciddi sorunları beraberinde getiriyor”
Kız ve erkeklerin ayrı eğitim gördükleri mekânlarda başarının arttığına vurgu yapan Çaplık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kızların ve erkeklerin ayrı ayrı eğitim gördükleri mekânlarda başarının da beraberinde geldiğini istatistikler bize göstemektedir. Ancak bazı imam hatip okullarında maalesef yine de karma eğitimin devam ediyor olduğunu görüyoruz. Bu noktada karma eğitimin ciddi bir sorunu da beraberinde getirdiğini bilmemiz lazımdır. Karma eğitimde gerek farklı seçenekler geliştirerek, gerekse imam hatip benzeri modellerle eğitim sistemi noktasında yeniden bir dizayna gidilmesi gerektiğini düşünmekteyim.”
İlkokuldan itibaren karma eğitimden vazgeçilmesi halinde eğitimden daha fazla fayda sağlanacağını söyleyen Çaplık, “Zıtlıkların bir arada olduğu böyle bir ortamda eğitime gereken önem verilmiyor. Gençlerin ergenlik çağında oldukları dönemde birçok sorunu da içlerinde taşıyor olmaları, aynı zamanda bunlara gereken rehberlik ve manevi eğitim desteğinin verilmemesi, çocuklarımızda ciddi tahribatlar, ciddi eğitim sorunlarını da beraberinde getiriyor.” dedi.
“Kız ve erkeklerin ayrı okuyacağı okullar geliştirilmelidir”
Yetkililerin karma eğitim ile ilgili ciddi olarak acil çözümler getirmesi gerektiğini ifade eden Çaplık, “Kesinlikle erkeklerin ve kızların ayrı ayrı devam edecekleri okullar geliştirilmelidir. Okullar için bu hususta yeniden bir modellenmeye gidilmelidir. Buna gidilirken de yerel yönetimler, bu noktada eğitime katkı sunacakları bir perspektif geliştirmelidir.” diye konuştu. (M. Sait Çelik - İLKHA)