Karma eğitimin, öğrencileri ciddi anlamda olumsuz etkilediğini söyleyen âlim ve eğitimciler, tek cinsiyetli okullarda başarı oranının daha fazla olduğuna dikkat çektiler.
Fıtrat gereği dişi ve erkeğin birbirlerine meyilli yaratıldığını ifade eden bölgenin tanınan âlimlerinden Molla Sinan Ünel, İslam’ın hâkim olduğu dönemlerde erkek ile kızların yan yana eğitim görmediğini söyledi.
Karma eğitimin batının bir kültürü olduğunu söyleyen Ünel, "İslam’ın hâkim olduğu dönemlerde böyle erkek ile kızların yan yana eğitim gördüğü bir yer yoktur. Gerek medreselerde ve gerekse diğer eğitim kurumlarında böyle bir ortam oluşmamıştır. Karma eğitim İslam’ın tasvip etmediği, Kur’an-ı Kerim’in tasvip etmediği bir uygulamadır. Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber ülkemize de Batı'dan esinlenerek ve Batı'nın bir kültürü olarak bizim de örf ve adetlerimize yerleştirildi." dedi.
"Karma eğitim ülkemize ciddi anlamda zarar vermiştir"
Yıllardan beri uygulanan karma eğitimin hiçbir faydasının olmadığını ifade eden Ünel, "Biz yıllardan beri uygulanan bu eğitimin bir faydasını görmedik. Bizim çocuklarımızın eğitiminden ziyade, hemcinslerin birbiriyle daha çok uğraştığını görüyoruz. Dişi ve erkek arasındaki o duygu iletişiminden dolayı derslere konsantre ve adapte olamadığını görüyoruz. Şu ana kadar da bu karma eğitimden ülkemiz hiçbir zaman da fayda görmemiş, aksine fazlasıyla zarar görmüştür. Hem eğitim alanında zarar görmüş hem de aile kurumu açısından zarar görmüştür. Küçüklüğünde beri bir kızla bir erkeğin yan yana büyüdüğü, liseye, üniversiteye ve iş hayatına kadar birlikte bütün duyguları paylaşan bireylerin, aile hayatlarının da sağlıklı yürümediklerine şahit oluyoruz. Aile kurumumuzu korumak, eğitim kalitemiz yükseltmek ve istemediğimiz vakıaların gerçekleşmemesi için bu karma eğitim sistemine son verilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.
"Karma eğitimin dayatılmasına karşıyız"
Karma eğitimin dayatılmasına karşı olduklarını söyleyen Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun ise, şunları söyledi: "Özellikle bu tür konularda vatandaşa seçme hakkının mutlaka verilmesi gerekir. Öğrencinin anne ve babası istiyor ise kız olan okula, istiyorsa erkek olan okula, ya da istiyorsa karma olan eğitime vermesini, o seçme hakkının olmasını istiyoruz. Karma eğitim ile ilgili çıkan tartışmaların ideolojik yapıdan ziyade, rejim meselesi gibi algılandığını görüyoruz. Hâlbuki bunun pedagojik eksende tartışılması gerekir. Eğitim düzeyinde gelişmiş ülkelere baktığımız zaman özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerine baktığımızda tek cinsiyetli okullarda karma eğitimin verildiği okullara nazaran daha çok başarılı olduklarını görebiliyoruz.
"Eğitimde başarıyı arttırmak istiyorsak tek cinsiyetli eğitime yönelmemiz gerekir"
Tek cinsiyetli okullarda eğitim kalitesinin daha yüksek olduğunu ifade eden Coşkun, "Biz Türkiye olarak madem ki, Avrupa’nın gelişmiş ülkelerini baz alıyorsak, bunu da kendi pedagojik çalışmalarımızı yaparak görebiliriz. Bu konuda biz sendika olarak bu tür dayatmalardan ziyade velinin isteği doğrultusunda seçim hakkının tanınmasını istiyoruz. Uzun süre yapılan araştırmalar var. Bu araştırmalar sonucunda tek cinsiyetli okullardaki eğitim, kalite başarısının yüksek olduğu ispatlanmıştır. Eğitimde gelişmiş ülkeler buna doğru yönelirken, bizim ülkemizde hâlâ karma eğitim mevcuttur. Eğitim başarıyı arttırmak istiyorsak, tek cinsiyetli eğitime yönelmemiz gerekir." şeklinde konuştu.
İLKHA