Kasaplar et fiyatlarına karşı çağrıda bulundu

Et fiyatlarındaki artışın herkesi mağdur ettiğini söyleyen kasaplar, hayvanların ithal edilmesi ve dişi hayvan kesimlerinin uzun bir süre önlenmesi durumunda hayvan sayısının artacağını ve et fiyatlarının normalleşeceğini belirttiler.

Batman’da hem kasaplar hem de halk et fiyatlarının yüksek olmasından dertli. Etin fiyatı vatandaşların cebini yakarken kasaplar, et fiyatının yükselmesinin hayvan sayısının azlığından kaynaklandığını savundu. Vatandaşlar ise Türkiye’de üretime gereği gibi önem verilmemesinden fiyatların arttığını dile getirdi.

Özellikle bölgede hayvanların azaldığından yakınan kasaplar, fiyatların bu sebeple arttığını belirterek, hükümetin buna acilen önlem alması gerektiğini ifade ettiler. Yurtdışından hayvanların ithal edilmesi gerektiğini dile getiren kasaplar, ayrıca dişi hayvan kesimlerinin uzun bir süre önlenmesi durumunda hayvan sayısının artacağını, et fiyatlarının normalleşeceğini kaydettiler.

Et fiyatlarının yükselmesinden yakınan vatandaşlar da bu durumdan şikâyetçi olduklarını aktararak, maddi durumu iyi olanların et alabildiklerini fakat maddi gücü olmayanların evlerine et götüremediklerini vurguladılar.

“Dişi hayvanın iki sene kesilmesinin yasaklanması ve yurt dışından hayvan getirilmesi gerekir”

Et fiyatlarındaki artışın kendilerinden kaynaklanmadığını söyleyen kasap M.Ali Rüzgar, “Ramazan ayıyla beraber et fiyatları bayağı yükseldi. Bunun Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yanlış politikasından kaynaklandığını düşünüyorum. Hayvancılık yok safhada, bölgemizde hayvan neredeyse kalmamış. Hayvanların özellikle yurt dışından getirilmesi gerekir. Tüccarların hayvanları yurt dışından Türkiye’ye getirmeleri gerekir. Ancak bu şekilde et fiyatları inebilir. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’de hayvan sayısının artması için 2 yıl boyunca dişi hayvanın kesilmesine kesinlikle izin vermemelidir.” dedi.

Bölgede hayvancılığın adeta can çekiştiğini vurgulayan Rüzgar, “Hayvancılık bölgede kalmamış. Et fiyatlarındaki artışın kesinlikle kasaplardan kaynaklanmadığını dile getiriyorum. Biz de gidip günlük hayvan alıyoruz ve her gittiğimizde kesinlikle bir lira üzerine geliyor. Ramazandan önce kuzu eti kilosunu 32-33 TL’ye satıyorduk, şu anda 37-38 TL’ye satılıyor hatta bazı marketlerde 40 TL’ye satılıyor. Dana eti 35-36 TL’ye satılırken, şu anda 45 TL’ye kadar satılıyor. Bizler de bu fiyatlardan rahatsızız. Fiyatlar gerçekten çok yükseldi.” diye konuştu.

“Devletin buna el atması gerekir”

Hayvancılığın tamamıyla bölgede bitmemesi için hükümetin acilen buna el atması gerektiğini vurgulayan kasap Muhammed Rüzgar, şunları söyledi: “Ramazandan önce et fiyatları 27-28 TL civarındaydı. Ramazan ayına girmemizle fiyatlar 40 TL’yi buldu. Özellikle müşterilerin yoğun talebi nedeniyle dana eti 43 TL’ye yükseldi. Bundan dolayı müşteriler şikâyetlerini dile getiriyorlar. Maalesef bu bizden kaynaklanmıyor. Et fiyatlarının yüksek olmasının sebebi bölgede hayvancılığın az olması, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının hayvancılığa destek vermemesinden kaynaklanıyor. Bu konuda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından destek bekliyoruz. Ayrıca hayvanların ithal edilmesi gerekir. Devlet buna bir el atması gerekir.”

“Et fiyatları bizi mağdur ediyor”            

Et fiyatlarındaki artışından şikâyet eden vatandaşlardan Mazhar Gökalp, “Et fiyatları bir ay önce 28 TL iken şimdi 38-40 TL olmuş. Artık bir fakirin et alabilme gücü yok. Güya Ramazan ayında et fiyatları ucuzlayacaktı ama maalesef pahalılaştı. Yetkililerin bir şeyler yapmasını istiyoruz. Et fiyatları bizi mağdur ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Üretim toplumundan tüketici toplumuna geçtik”

Et fiyatlarındaki artışın halkı mağdur ettiğini ifade eden vatandaşlardan Ahmet Yıldırım, “Et fiyatlarının yükselmesinin tek nedeni insanların bilinçsiz hareket etmesi ve devlet politikalarının yanlış yürütülmesidir. Bir ay önce et fiyatları 28 lira iken, şu an 38 lira civarındadır. Bunun en büyük nedeni insanlarımızın fuzuli ve israfça harcamamalar yapması ve mali kaynakların yanlış yerlerde kullanılmasından kaynaklanıyor. Türkiye’de AVM’ler yükseliyor ama üretim yok. Üretim toplumundan tüketici toplumuna geçtiğimizden dolayı bu fiyatlar yükseliyor. Buna bir çözüm bulunmalıdır. AVM’lerden, rezidanslardan geçilmiyor ama millet aç. Bu, devletin yanlış politikası ve rantçılığın öne çıkmasındandır.” açıklamasında bulundu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)
























 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor
Batman Üniversitesi Rektörü Demir basın mensuplarıyla bir araya geldi