Katalonya'nın bağımsızlığı oylamasına onay yok

Ekonomik kriz, Avrupa'nın geleceği ve Katalonya konusunda açıklamalarda bulunan İspanya Başbakanı Rajoy, "Almanya nereye doğru gittiğimize açıklık getirmeli'' dedi, Katalonya'da bir referanduma onay veremeyeceğini söyledi'

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ''Avrupa'da ve İspanya'da krizin en kötü tarafı geride kaldı, artık büyüme ve entegrasyon için çalışmalıyız'' dedi.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Avrupa'daki 6 gazeteye verdiği özel demeçte ekonomik krizi, Avrupa'nın geelceğini ve Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri değerlendirdi.

''Kriz sonrası İspanya ve Avrupa'da toplum içinde 'eşitsizlik artacak' yorumlarına katılmıyorum'' diyen Rajoy, ''Krizin meydana getirdiği eşitsizlikleri gidermenin en iyi yolu herkesin bir iş sahibi olması ve iyi bir kamu hizmetidir. Zor günlerde maaşların düşürülüp, daha fazla iş imkanı sunulması daha iyidir. Herhangi bir hükümetin hedefi, insanların onurlu bir şekilde yaşayacağı, fırsat eşitliği yaratmaktır. Devletin refahı vazgeçilmez bir erişimdir'' şeklinde konuştu. Rajoy, İspanya'da yüzde 26'yı geçen işsizlikten ''memnun olmadığını ancak geleceğe ilişkin umutlu konuşabileceklerini'' belirtti.

İspanya'nın kamu açığı ve kamu borcunun yüksek olmasının iyi bir şey olmadığını ve bunu önlemek için kurumsal reformlar yapmaya devam edeceklerini kaydeden İspanya Başbakanı, ülkesinden daha çok kendisini endişelendiren konunun Avrupa olduğunu söyledi. ''Beni şu anda en çok endişelendiren Avrupadır. Özellikle Almanya nereye doğru gittiğimize açıklık getirmeli'' şeklinde konuşan Rajoy, gelecek Avrupa Konseyi toplantısında Bankacılık Birliği'nin şekillenmesi üzerine kararların alınması gerektiğini savundu.

Bankacılık Birliği ile ilgili İspanya'nın tavrını da açıklayan Rajoy, ''Bu konuda İspanya'nın alınmış, değiştirilemez bir kararı yok. Ama tek bir fon ve tek bir yetkili olmasını tercih ediyoruz. Bu Avrupa Komisyonu ya da Avrupa Konseyi olabilir'' dedi.

KATALONYA İSKOÇYA'DAN FARKLI

Öte yandan Katalonya özerk yönetim hükümetinin 2014 yılında organize etmek istediği bağımsızlık yanlısı referandumla ilgili görüşleri de sorulan Rajoy, ''Katalonya bu dönemde ele almamız gereken en önemli sorunlardan biridir. Benim İspanya Başbakanı olarak yapmakla yükümlü olduğum zorunluluklar vardır. Bunların başında yasaları uygulamak ve uygulanmasını sağlamak gelir. Bundan dolayı ben Katalonya'da bir referanduma onay veremem. Basit bir nedenle. Çünkü Anayasa'ya göre ulusal egemenlik İspanyol halkına aittir. Bu yüzden Anayasal reform olmadıkça ne bir başbakan, ne de bir parlamento bir referandumu onaylayamaz. Eğer Anayasa'da reform istiyorlarsa işlenecek süreç bellidir'' ifadelerini kullandı.

İskoçya ve Katalonya olaylarının biribirinden farklı olduğunu İngiltere'de yazılı bir anayasa mevcut olmadığını anlatan Rajoy, Katalonya'nın olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanında otomatik olarak AB dışında kalacağını bir kez daha vurguladı. Rajoy, ''AB'ye entegre olmuş herhangi bir ülkeden ayrılan bir ülke mantıksal olarak AB'nin dışında kalacaktır. Bunu ben değil, anlaşmalar söylüyor. Eğer bir AB üyesi ülke içinde ayrılma olursa otomatik olarak ayrılan AB'nin dışında kalır. Veto hakkını kullanmaya gerek yok çünkü gider'' dedi.

KONFERANS GERGİNLİĞİ

Öte yandan, Katalonya'da özerk yönetim hükümetinin desteğiyle organize edilen ''İspanya, Katalonya'ya karşı'' sempozyumunun ''nefret ve bölünmeyi'' kışkırtacağını savunan Halk Partisi, sempozyumun iptal edilmesini istedi.

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin desteğiyle 12-14 Aralık tarihlerinde Barcelona'da organize edilecek ''İspanya, Katalonya'ya karşı: Tarihe bir bakış (1714-2014)'' başlıklı sempozyumun tanıtımı bugün yapıldı.

Katalonya'nın, Kral 5. Felipe'nin ordularına karşı savaşı kaybederek İspanyol topraklarına dahil edilmesinin 2014'te 300. yıl dönümü sebebiyle, Katalonya Çağdaş Tarih Merkezi tarafından organize edilen sempozyuma, Katalonya özerk yönetimi de destek veriyor. 2014 yılı sonunda Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum organize etmek isteyen Katalan hükümeti, bu sempozyumu da Katalan toplumunu bilinçlendirmek için bir adım olarak görüyor.

Bu arada tartışmalara yol açan sempozyumun, ''nefret ve bölünmeyi'' kışkırtacağını savunan İspanya'da iktidarda olan Halk Partisi'nin (PP) Katalonya'daki kolu PPC, sempozyumun iptal edilmesini istedi.

PPC'nin Katalonya parlamentosu sözcüsü Enric Millo, ''Eğer Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, bu sempozyumu iptal etmezse, İspanyol hükümeti ile diyalog masasına oturamayacak'' dedi.

Sempozyumu ''tek taraflı çatışma ilanı'' olarak değerlendiren Millo, ''Bu sempozyum, İspanya'nın geri kalanına bir hakarettir. Nefret, bölünme ve ayrımcılıktan başka bir şeye yaramaz'' ifadelerini kullandı.

PPC, sempozyumu organize eden merkezin genel müdürü Jaume Sobraques'in de görevinden alınmasını istedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İspanya Haberleri

İspanya'da develer sirkten kaçtı
Cumbre Vieja Yanardağı kül püskürtmeye devam ediyor
Cumbre Vieja Yanardağı lav püskürtmeye devam ediyor
Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavlar 811,8 hektarlık alanı kapladı
İspanya'da düzensiz göçmenleri taşıyan tekne battı