Kavga nedeniyle dokunulmazlık görüşmeleri ertelendi

Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK PARTİ ile HDP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıkmasının ardından çalışmalar Pazartesi gününe ertelendi.

Anayasa Komisyonu, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifini görüşmek üzere toplandı. Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda, AK PARTİ ile HDP'li milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıkmasının ardından çalışmalar Pazartesi gününe ertelendi.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, dosyalar üzerinde yapılan incelemede toplam 600 dosyanın 46'sının AK Parti'li, 179'unun CHP'li, 354'ünün HDP'li,17'sinin MHP'li, 5'inin de bağımsız milletvekiline ait olduğunu belirterek, 27 AK Parti, 51 CHP, 49 HDP, 7 MHP ve 1 bağımsız milletvekili olmak üzere toplam 135 milletvekili hakkında fezleke düzenlendiğini söyledi.

Teklif sahipleri adına ilk sözü alan AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, anayasa değişikliği teklifini CHP, MHP ve HDP'ye götürdüklerini anımsatarak, dokunulmazlık fezlekeleri yargıya intikal ettirildiğinde mutlak suretle hukuki ve cezai sonuçlar doğuracak şekilde bir algıyı doğru bulmadıklarını kaydetti.

Dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin dosyaların olağan usullerle yargıya intikal ettirilmesinin çok uzun zaman alacağını ifade eden Bostancı, “Hızlı şekilde yargı bu konulara el attığında siyasetin üzerindeki gölgenin de ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Siyasi spekülasyonlar da yargının kararlar vermesiyle gerçekçi zeminde yoluna devam edecektir.” dedi.

Bostancı, sadece terör meselesine ilişkin dosyaların ele alınmasının farklı suistimalleri, spekülasyonları gündeme getireceğine vurgu yaparak, anayasa değişiklik tekliflerinin tüm dosyaların yargıya gönderilmesi şeklinde olduğunu belirtti. Bostancı, “Anayasa değişikliğinin neticelerini elbette göreceğiz. Bunu yaptığımızda siyasetin üzerindeki gölgeyi, şaibeyi çok çeşitli asılsız ve yersiz tartışmaları da ortadan kaldıracağımızın kanaatindeyim.” diye konuştu.

Teklife ilişkin hükümet adına söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da milletvekili dokunulmazlığının ilk kez Kanun-i Esasi ile mevzuata girdiğini anımsatarak, milletvekili dokunulmazlığının Meclis kürsüsü ve komisyonlar dahil Meclis'in faaliyetleri kapsamındaki oy, söz ve düşünceleri kapsadığını söyledi.

Kürsü dokunulmazlığının son derece önemli olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Bu teklif esasında milletvekillerinin suçluluğu veya suçsuzluğu hakkında iddiada bulunan bir teklif değil. Teklifimizi milletvekillerinin yargılanmalarının önündeki anayasal engeli, anayasaya eklenen ek maddeyle bir defaya mahsus olarak kaldıran, yargılamalarına izin veren bir teklif olarak görüyoruz. Bunlarla ilgili soruşturmayı ilgili Cumhuriyet savcıları yürütecek, davaya dönüşecekse mahkemeler karar verecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Değişiklik teklifinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddialarını doğru bulmadığını ifade eden Bozdağ, TBMM ile Anayasa Komisyonunun anayasaya geçici madde ekleme hak ve yetkisine sahip olduğunu söyledi. Bozdağ, “Anayasanın bir hükmünü diğer bir hükmüne göre tartmak, ölçmek, anayasaya, hukuka uygunluk denetimine tabi tutmak hukuka uygun değildir.” dedi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Şentop'un HDP'li milletvekillerinin taleplerini dikkate almadığını öne sürdü.

Komisyon toplantı salonunun dar olduğunu, mekanın değiştirilmesi gerektiğini savunan Baluken, “Ayakta bekleyen milletvekillerimiz var. Dönüşümlü olarak oturmak suretiyle toplantıyı takip etme gibi bir zorluk yaşanıyor. İleriki saatlerde, günlerde, doğal olarak fezlekesi bulunmayan milletvekilimiz olmadığı için burada bulunan vekil arkadaşlarımızın sayısı da artacak.” diye konuştu.

AK PARTİ Grup Başkanvekili Bostancı ise 2011 yılından beri Meclis'te bulunduğunu hatırlatarak, “HDP'li milletvekilerinin kürsü dokunulmazlığı olmadığı iddiasını kesin bir dille reddederim. 2011'den bu yana HDP'nin sayın milletvekillerini kürsüden dinliyorum, bundan sonra da dinlemeye devam edeceğiz. Dün akşamki gibi maalesef Meclis için kabul edilemez olan manzaralar da ilk defa olmuyor, ümit ederim bu son olur. Kimseye fiili olarak müdahale edilmesi kabul edilemez, dün akşamki olayı kınıyorum.” diye konuştu.

Bostancı'nın sözlerini HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu, “Bunun hesabını vermeniz gerekecek. 100 kişi 5 kişiye saldırdı.” diyerek kesti. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Şentop, Encu'yu, “Konuşana saygı göstereceksin, sen konuşuyorsun.” diye uyardı. Dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşüldüğü TBMM Anayasa Komisyonu'nda AK Parti ile HDP milletvekilleri arasında kavga çıktı.

AK Parti ve HDP vekilleri kavga etti

Komisyonda verilen arada, milletvekillerinin salona girdiği esnada, AK Parti İstanbul Milletvekili Fatma Benli, grup başkanvekili olması nedeniyle HDP'li Çağlar Demirel'e masada yer vermek için yerinden kalkarak yan sandalyeye geçti.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in, Benli'yi oturduğu yerden kaldırması üzerine AK Parti'li milletvekilleri de Baydemir'e tepki gösterdi. Bu sırada, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, “Bir nezakettir tutturmuş gidiyorsunuz. Asıl nezaketsiz sizsiniz.” diye bağırdı. Sözlü tartışma Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın AK Parti milletvekillerini sakinleştirmesiyle son buldu. Bozdağ, daha sonra HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'e, “Toplantıyı sabote ediyorsunuz, gerginlik yaratıyorsunuz.” dedi. Baluken de Bakan Bozdağ'a “Sen ne karışıyorsun? Eşkıya sensin. Sen adam mısın, hadi oradan.” diye bağırdı. Bu sözler üzerine bazı AK Parti milletvekilleri, Bozdağ'ın arkasına geçerek, Baluken ve HDP'lilere tepki gösterdi. Tartışmanın ardından, HDP'li milletvekilleri Bakan Bozdağ'ın da aralarında bulunduğu AK Parti'li milletvekillerinin üzerine yürüdü.

Tartışma, kısa sürede AK Parti ve HDP'li milletvekillerinin yumruklu ve tekmeli kavgasına dönüştü. Bu sırada AK Parti Kırıkkale Milletvekili Mehmet Demir, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, yere düştü. HDP'lilerin yerdeki milletvekillerine vurduğu görüldü. Toplantı salonundaki dev ekran da yaşanan arbede sırasında kırıldı. Öte yandan HDP'li kadın milletvekilleri de ellerindeki su şişelerini ve dosyaları Adalet Bakanı Bozdağ'a, fırlattı. Kavgada, bazı milletvekillerinin burnu kanadı. AK PARTİ'li Demir, Başer ve Yavuz'un yaralandıkları ve rapor alacakları ifade edildi. HDP milletvekilleri kavganın ardından salondan çıkarak, parti grubuna geçti. Kavgada HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş da yaralandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri

HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi
HÜDA PAR'dan TV dizilerindeki pervasızlığa tepki
HÜDA PAR: Kürt meselesinin araçsallaştırılmasına artık müsaade edilmemeli!
HÜDA PAR, siyonistlerle ticaretin devam ettiği iddialarına ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi
CHP'nin bize karşı yapıp ettiklerine karşı onlara yapılana 'oh olsun' demeyiz!