Önceden 100 TL üzerindeki alışverişlerde uygulanan KDV indirimi, mecliste yapılan görüşmelerin ardından yapılan bir tasarı ile 22 Şubat tarihinden itibaren tüm kitaplarda ve süreli yayınlarda uygulanmaya başladı.
Yapılan KDV indirimi hakkında İLKHA’ya konuşan yayıncılar, uygulanan indirimden memnuniyetlerini dile getirirken, kitabın üretiminde asıl kaynak olan kâğıdın Türkiye’de üretilmesi için kâğıt üreticilerinin desteklenmesi gerektiğini ifade ettiler.
KDV İle ilgili yapılan görüşmelerde kendisinin de bulunduğunu belirten Kayıhan Yayınları sorumlusu Âdem Kuşkulu, Bunun yayıncılık açısından çok avantajlı olduğuna inanarak bu işin içerisine girdiklerini belirtti.
KDV indirimiyle birlikte okurların, kitapları yüzde 8 indirimle alacaklarını hatırlatan Kuşkulu, "Yayıncı üretmiş olduğu mamulleri KDV‘li üretiyor. Devlet yeni sistemle içerden alacağımız yüzde 18 KDV oranını vergi ve SGK giderlerimizden düşecek. Ben 36 yıldan beri yayıncılık yapan birisiyim. Bugüne kadar bizim sesimizi duyan olmadı. Son dönemlerde Türkiye’nin dünya ölçeğindeki durumunu göz önüne alarak biz de böyle bir kanun teklifi ile gittik. Sağ olsun meclis ve kanun koyucular bizim bu tekliflerimizi değerlendirdiler." diye konuştu.
"Bir ülkenin büyüyebilmesi ve kendini tanıtabilmesi için en büyük katkı kültür katkısıdır"
Yurtdışında birçok üründe KDV’nin olmadığını hatırlatan Kuşkulu, "Türkiye’de kitapta ve üretimde KDV var ama istisna olan bazı ürünler var. Zaman zaman beyaz eşyada, inşaat sektöründe istisnalar oluyor. Hâlbuki bir ülkenin büyüyebilmesi ve kendini tanıtabilmesi için en büyük katkı kültür katkısıdır. Türkiye şu anda dünyada kitap okuma oranında 10’uncu sıraya yükseldi. Bu kadar büyük katkının olduğu bir ülkede KDV'nin sıfırlanması da hem bizim açımızdan hem de okuyucu açısından çok önemlidir. Yayıncı arkadaşlarımızdan ricam KDV konusunda çok hassas olmaları gerekiyor. Nihayetinde biz aynı gemideyiz. Oradaki yüzde 8’lik avantajı kendi lehlerine çevirsinler. Kitaplarına zam yapmasınlar. Ağustos ayından bu yana dolar ve dövizde de bir düşüş var. Bu da bizim avantajımızadır. Kitabın üretim noktasında en büyük maliyet kalemini oluşturan kâğıttır. Gönül ister ki Türkiye’de kâğıdın üretim ve maliyeti daha da aşağıya düşsün. Bundan sonraki hedefimiz Türkiye’de bir kâğıt üretim fabrikasının kurulması olacaktır. Kâğıt üretimi yapıldıktan sonra kitap fiyatları çok daha aşağıya düşecektir." şeklinde konuştu.
"Bu kanunla birlikte yayıncılarımız biraz da olsa ferahlamış olacaklar"
22 Şubat’ta 3065 sayılı kanunun 13’üncü maddenin N fıkrasının "Basılı kitap ve süresiz yayınlarda KDV istisnaya tabi tutulmuştur" şeklinde değiştirildiğini ve bundan sonra kitapların yayın evinden çıktıktan sonra kitapçı, dağıtıcı, ya da kitap satan herhangi bir market, kırtasiyeden okuyucuya ulaşana kadar KDV’nin sıfır olacağını belirten Büyükdoğu Yayınları sahibi Emrah Kısakürek, "Öncesinde 100 TL üzerindeki alışverişlerde KDV bu şekilde uygulanıyordu. Artık yeni kanunda bu istisnaya gerek kalmıyor. Okuyucu artık kitapçıya da gitse, yayıncıya da gitse, internetten de alsa kitabı yüzde 8 indirimle almış olacak. Ocak’ta 10 TL olan kitap artık 9,26 TL oldu. Biz de indirimlerimizi artık KDV’siz fiyat üzerinden yapıyoruz. Bu kanunla birlikte yayıncılarımız biraz da olsa ferahlamış olacaklar. Umarım bu güzel gelişmeler fikir ve sanat alanında da örnek olmuş olur." dedi.
"Kâğıttaki esas sıkıntı dünyanın birçok yerinde üretiminin azalmış olması ve selüloz üretiminin yapılmayışıdır"
Kitap üretiminin esas kaynağı olan kâğıt üretiminin de desteklenmesi gerektiğini söyleyen Kısakürek, "Türkiye kâğıt üretiyor ama ürettiğinin çoğunu ithal ediyor. Bugünden yarına bu sistem hemen değişmez. Hükümetin yapabileceği kâğıt üretimi yapanları desteklemek olabilir. Buna uygun arazilerde kâğıt için ağaç üretilebilir. Fabrikalar kurulabilir ve mevcut olan fabrikaların kapasiteleri artırılabilir. Ancak kâğıttaki esas sıkıntı dünyanın birçok yerinde kâğıt üretiminin azalmış olması ve selüloz üretiminin yapılmayışıdır. Bunu çözümleyebilirsek herhalde kâğıt fabrikalarımız ihtiyacımız olan kâğıdı da sağlamamıza yardımcı olur. Eğer hükümet ithal edilen kağıdın KDV’sini de kitaptaki gibi sıfırlarsa memnuniyetle karşılarız." ifadelerini kullandı.
72 ülkeden 200 yabancı yayınevinin İstanbul’da buluşturan Fellowshıp fuar organizatörü ve Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği Başkanı Mustafa Doğru, kitapta ve süreli yayınlardan KDV'nin kaldırılmasının okuyucunun kitaba daha ucuz erişmesini sağlayacağını belirtti.
Uygulamanın ayrıca Türkiye’deki yayın faaliyetlerini de teşvik edeceğini vurgulayan Doğru, "Bizim burada bir isteğimiz de teliften alınan KDV’nin de bir miktar azaltılması ya da kademeli hale getirilmesidir. Çünkü yazarlarımızın aldığı telifler üzerinden de KDV ödüyoruz. Yayıncılarımız açısından vergi probleminin bir nebze de olsa düşürülmesi hem Türk yayıncılığı açısından çok olumlu bir gelişme hem de iyi bir gelişmedir."
İLKHA