Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ve parti içi yaşanan kurultay tartışmalarının ardından CHP Merkez Yönetim Kurulu Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında toplandı. Parti içinden yükselen istifa ve kurultay çağrılarına CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ‘Toplasınlar imzayı, kurultaya gidelim. Bakalım tabanda ne kadar karşılıkları var’ diyerek yanıt verdi. Al Jazeera'nin CHP yöneticilerinden edindiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu'nun kafasında da bir kurultay planı var.
Kılıçdaroğlu süpriz yapabilir
CHP kaynaklarına göre Kılıçdaroğlu'nun yol haritasında da kurultay görünüyor ancak bunun zamanlamasını kendisi belirleyecek. Buna göre Kılıçdaroğlu hem iktidar partisinin hem de parti içindeki muhaliflerin hamlesine göre hareket edecek. Yani CHP yönetimi öncelikle AK Parti’nin 27 Ağustos’ta yapacağı kongreyi, yeni genel başkanı ve hükümetin şekillenmesini bekliyor. CHP yönetimi Abdullah Gül’ün ‘Partiye döneceğim' açıklamasını ve Erdoğan sonrasında AK Parti’nin nasıl şekilleneceği konusunu yakın takibe aldı. Kılıçdaroğlu ve CHP yönetimi bu arada parti içinde kurultay isteyen muhaliflerin de imza toplayıp toplayamayacağına bakacak. Yani bir bakıma bu süreçte muhalif kanadın gücü test edilecek. Muhaliflerin bu gücü sergileyememesi ve yeterli imzayı toplamayamaması durumunda ise Kılıçdaroğlu’nun bu kez kendi gücünü göstermek için olağanüstü kurultayı toplantıya çağıracağı konuşuluyor.
Erken seçim ihtimali
Kurultay hesapları ve planları yapan CHP yönetimi erken seçim ihtimalini de gözetiyor. İktidar partisinin erken seçim kararı alması durumunda ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay planını uygulamayacağı konuşuluyor. Kılıçdaroğlu bu durumda, genel seçimlere giderken parti içindeki muhalifleri aday göstermeyerek tasfiye etmeyi düşünüyor. Bu süre zarfında Parti Meclisi içinde veya grup yönetiminde yer alan muhalif isimlerin etkisizleştirilmesi bekleniyor.
Muhaliflerin 591 imzaya ihtiyacı var
CHP tüzüğüne göre olağanüstü kurultay çağrısı yapmak için delegenin beşte birinin noter aracılığıyla imza toplaması gerekiyor. Ancak seçim maddesinin gündeme eklenmesi için ise delegenin salt çoğunluğu sağlanmalı. CHP kaynaklarının verdiği bilgiye göre kayıtlı delege sayısı 1180. Bu sayı esas alındığında seçimli bir kurultay toplayabilmek için muhaliflerin 591 delegeye ihtiyacı var. Delege hakimiyeti ise şu aşamada genel merkez yönetiminin elinde görünüyor. CHP tüzüğüne göre genel başkanın olağanüstü kurultayı toplantıya çağırma ve gündemi belirleme yetkisi bulunuyor.
Baykal, Sav ve Sarıgül cephesi
CHP’de ulusalcı kanatta yer alan milletvekilleri Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında Kılıçdaroğlu’nu istifaya çağırarak kurultay fitilini ateşledi. Kurultay isteyen cephede eski Genel Başkan Deniz Baykal ile eski Genel Sekreter Önder Sav ve onlara yakın isimler de yer alıyor. Kılıçdaroğlu’nun partiye dönmesine yeşil ışık yaktığı ve 30 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday gösterdiği Mustafa Sarıgül de CHP içindeki tartışmaları takipte. CHP içinde Sarıgül ile ilgili yapılan yorum ise ‘Sarıgül bugünkü kurultay tartışmalarının içinde yer almayacak, çünkü bugün parti içinde bir etkisi yok. Amacı 2015 genel seçimlerinde Meclis’e girmek ve milletvekili olarak genel başkanlık iddiasını ortaya koymak” şeklinde.
Tekin: Sarıgül ile görüşmedim
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin Merkez Yönetim Kurulu toplantısı sonrasında gazetecilerle yaptığı sohbette parti içindeki tartışmaları değerlendirdi. Tekin, Mustafa Sarıgül ile görüştüğü iddialarını yalanladı. Gürsel Tekin “ Sarıgül ile görüşme ihtiyacım olursa gizlemem. Ben cam gibiyim. Bu zamana kadar temiz durdum, bundan sonra da durmaya devam edeceğim” dedi. Tekin muhalif milletvekilleri için disiplin mekanizmalarının işletilip işletilmeyeceği yönündeki bir soruya ise “Bir karar alınmadı ama partide hukuk işleyecek” yanıtını verdi. Tekin,"CHP'de bir şey olmaz, CHP yoluna devam eder. Bağırır çağırır sonra kol kola gezeriz" dedi.
Kaynak: Al Jazeera