Kenya'daki insanlık dramına İslami STK'lar ilaç oldu

Dünyanın en büyük mülteci kampı olan Kenya Somali sınırındaki Dadaap'ta insanlık dramına yaşanıyor. Türkiye'den yardım getiren İslami STK'lar, buradaki insanların ihtiyaçlarını bir nebze de olsa gideriyor.

KENYA - Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde yaşanan yoksulluk sonucu onbinlerce insan açlık veya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybediyor. Bölgenin şartları yada devam eden savaşlar gibi nedenlerden dolayı vatanlarını terk ederek mülteci konumunda hayatını sürdüren insanlar açlık ve susuzlukla mücadele etmek zorunda kalıyor.

Bu durum özellikle de çocukları olumsuz şekilde etkiliyor. Açlık ve yoksulluğun artık bir yaşam biçimi olduğu Afrika'nın birçok ülkesine yardım götüren İslami yardım kuruluşları yardımları yetiştirememekle birlikte bu hayırda adeta birbirleriyle yarışıyor. Bu yardım kuruluşlarından biri de Cansuyu Yardımlaşma Dayanışma Derneği.

Dernek, 2013 Ramazan yardım programı çerçevesinde dünyanın pek çok kriz bölgesinde olduğu gibi Kenya-Somali sınırındaki Dadaap'ta da acil insani gıda yardımı programı gerçekleştirdi. 650 Bin Somali vatandaşı mültecinin yaşadığı kampa ulaşan Cansuyu ekipleri, ilk etapta 10 Bin kişiye iftar yemeği verdi.

KAMPTA İNSANLIK DRAMI YAŞANIYOR
Cansuyu Kenya-Somali Yardımları Koordinatörü İsmail Mansur Özdemir, Somali'de ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerce desteklenen istikrarsızlaştırma programına ve dış destekli iç çatışmalar nedeniyle kitlesel büyük göçlere işaret etti. Özdemir; "Şu anda İslam tarihinin ve Afrika'nın kadim medeniyetlerine ev sahipliği yağmış olan Somali halkı, insanlık tarihinin en büyük göç hareketiyle karşı karşıyadır. Yakın ülkeler Etiyopya, Cibuti ve Kenya da büyük kitlesel göçler nedeniyle vatanlarından uzak kalan Müslüman Somali Halkı sadece Kenya da 650 Bin kişilik DADAAP kampı yanında Kenya'nın içlerindeki şehir ve kırsalda yaşamak zorunda bırakılmıştır.

Uluslararası Yardım Programlarına muhtaç olan kampın civarı tarım ve benzeri hiçbir faaliyete imkân sağlamayan ve yabani hayvanların yaşam alanı olan bir bölgedir. Sınırdan sürekli insan hareketi olan kampta hiçbir üretim faaliyeti yapılamadığından insanlar dış yardıma muhtaç yaşamaktadır. Ülkemiz yaşam standartları düşünüldüğünde yokluğu ifade edebilecek bir kelime bulunamaz, bölgede tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşanmaktadır" diye konuştu.

TÜRKİYE MÜLTECİLER İÇİN ÖZEL ANLAM İFADE EDİYOR
Derneğin 10 Bin kişiye iftar verdiğini ifade eden Özdemir; "Ramazanda iftar ve sahur sofralarını süsleyecek temel tüketim maddelerinin olduğu gıda paketlerini alan kamp sakinleri, dağıtımın ardından iftariyelerini alarak evlerinin yolunu tuttular.

Kamp halkının yollara çıkarak beklediği Cansuyu heyetinin yaptığı yardımları alan insanlar büyük bir mutluluk içinde Türkiye halkına teşekkür ve selamlarını gönderdiler. Türkiye'nin tarihsel rolü ve İslami kimliği nedeniyle bölge halkında özel bir yeri bulunmaktadır. Yapılan yardımların bu nedenle maddi etkisi yanında çok önemli sembolik değeri de bulunmaktadır" dedi. (Muhammed Can / İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dernek Faaliyetleri Haberleri

Umut Kervanı 2023 yılında 105 milyon liradan fazla yardım ulaştırdı
Avrupa Yetim Eli'nden dünyanın en yoksul ülkesinde nakdi yardım
Yetimler Vakfı’ndan hayırseverlere çağrı
Allah rızası için elimizden gelen her şeyi yapmaya çalışıyoruz
Yetimlerle dayanışma gecesi düzenleyecek