“Kesilen kurbanlıkların sakatatları gömülerek imha edilmeli”

Kurban Bayramı'nda yapılan kesimler sonrası kistli sakatatları gömmek yerine köpeklere yedirmenin yanlış bir davranış olduğunu belirten uzmanlar, kist hidatik hastalığına karşı uyardı.

Kurban Bayramı öncesi önemli uyarılarda  bulunan Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Mümin Yaşar Bozkurt, Türkiye’deki önemli parazitler hastalıklardan birisinin kist hidatit hastalığı olduğunu belirtti.

Kurban bayramında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılmasının sağlık açısından risk taşıdığını belirten Bozkurt, kist hidatik hastalığının insanların beyninde ve iç organlarında kistler oluşturarak ölüme sebep olabilen bir hastalık olduğunu söyledi.

Bozkurt, “Bu hastalık kesilen hayvanların sakatatlarının gelişi güzel bir şekilde ortalığa atılıp kedi ve köpek ve kırsalı da katarsak tilki gibi hayvanların bu sakatatları yemesiyle onların dışkısında oluşan bir parazitin bu dışkıların kuruması neticesinde rüzgâr sonucu savrularak insanların beyin ve iç organlarına yerleşmesi sonucu meydana gelen bu Kist Hidatik hastalığı bazı durumlarda öldürücü olurken bazen de iç organlarda kalıcı hasar meydana getirmektedir. Bunun için biz de sağlıkçılar olarak diyoruz ki vatandaşlar kesmiş oldukları hayvanların sakatatlarını hem kendi sağlıkları açısından hem de çevre sağlığı açısından bu sakatatları gömerek imha etsinler.” dedi.

Sakatatların gömülmesi durumunda bu hastalığın önüne geçilebileceğini ve hastalıktan korunma yollarının çok da zor olmadığını ifade eden Bozkurt, “Eğer bu sakatatlar gömülürse bu hastalığın önüne geçilebilir. Önemli olan bu hastalığa yakalanmadan hastalığın önüne geçmektir. Bu hastalığın tedavisi mümkündür. Tabi bu hastalık tedavi edilirken hem kamuoyuna hem de hastalanan kişiye yük olmaktadır. Bu hastalıktan korunmak da çok zor değil. Hastalıktan korunmanın temel şartı, kedi ve köpeklere çiğ gıdaların kesinlikle verilmemesidir. Kullanılan suya dikkat edilmeli ve temizliğe önem verilmelidir. Kesilen hayvanların sakatatları gelişi güzel bir şekilde ortalığa atılmamalıdır. Yine hayvan kesimleri veteriner hekim kontrolünde olmalıdır. Son olarak kedi ve köpek gibi hayvanlara temas edildiğinde güzel bir şekilde yıkanması gerekmektedir. Aksi takdirde hastalık daha hızlı yayılır.” ifadelerini kullandı.

Kist hidatik hastalığının genel olarak bir belirtisini olmadığını söyleyen Bozkurt, “Hastalık belirtileri, içi su dolu keselerin bulunduğu organa göre farklılık gösterebilir; kistler özellikle karaciğerde bulunur. Karaciğer kist hidatiğinde bulantı, kusma, şişkinlik ve karın görülebilir.” diye konuştu. (Ayetullah Tarhan- İLKHA)



İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Muş Haberleri

Muş ve Bitlis'te 154 yerleşim biriminin yolu kapandı
Muş'ta tren kazası: 1 ölü, 2 yaralı
Yapıcıoğlu'ndan Muş'ta 5 kişinin boğulduğu olayla ilgili taziye mesajı
Muş'ta 15 günlük yasak kararı
Aracın arkasına bağladığı demirlerle kazalara adeta davetiye çıkardı