KHK hukuksuzluğuna maruz kalmak zulümdür

​Bugün yayımlanan KHK ile yeni mağduriyetler ve hukuksuzluğun yaşanacağını belirten Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, OHAL’den kurtulmayı beklerken, KHK hukuksuzluğuna maruz kalmak zulümdür." dedi.

Bugün yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 18 bin 632 kişinin kamudan ihraç edilmesinin yeni mağduriyetler ve hukuksuzluklar yaratacağını belirten Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, OHAL'in şu ana kadar uzatılmasını eleştirerek, KHK’larla mağdur edilen çok sayıda kişinin maruz kaldığı haksızlığın giderilmesi gerektiğini belirtti.

Kaya, "15 Temmuz darbesinden sonra geçilen Olağanüstü Hal Uygulaması darbecilikle mücadele ve ülkenin güvenliği açısından kısa dönemli bir zorunluluk olarak sunuldu. Kısa sürecek denilmesine rağmen ikinci yılını doldurma aşamasına gelen OHAL uygulamasına yönelik eleştiriler ise iktidar çevrelerince hep bu uygulamanın anayasal bir düzenleme olduğu ve pratikte ‘terör unsurları’ dışında kimseye zarar veren bir yönünün bulunmadığı şeklinde savunuldu. Oysa devletin güvenliğini sağlama gerekçesiyle yayınlanan KHK’larla bu süreçte kamuda çalışan on binlerce insanın açığa alınması, ihraç edilmesi, çok sayıda dernek, vakıf ve yayın organının kapatılması, ticari kuruluşlara el konulması gibi uygulamalar gerçekleştirilirken, tüm bu icraattan doğrudan zarar görenlere ise yargı yolu kapatılmıştı." dedi.  

"Sayısız insan aileleriyle beraber acı çekmekte"

Çok sayıda kişinin hukuksuzca mağdur edildiğini ifade eden Kaya, "Hukuk devletinin en temel özelliklerinden biri sayılan 'yürütmenin kararlarına karşı yargı yolunun açık olması' prensibinin OHAL gerekçesiyle askıya alınmış olmasından ötürü Türkiye’de 2 yıldır haksız, hukuksuz kararlarla on binlerce insan mağdur edilmiştir. Ve birileri görmek, duymak, anlamak istemese de devletin güvenliği adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan bu hukuk dışı tutum yüzünden sayısız insan aileleriyle beraber acı çekmektedir." şeklinde konuştu.  

Kaya, "Seçim kampanyası sırasında iktidarın 24 Haziran seçimlerinden sonra OHAL uygulamasına son verileceğine dair vaadi bu çerçevede yaşanan haksızlıkların telafisine yönelik bir umut ışığı doğurmuş; yürütmenin kararlarına karşı yargıya başvurma hakkının yeniden tanınmasının KHK’larla mağdur edilen çok sayıda kişinin maruz kaldığı haksızlığın giderilmesine yol açacağı beklentisi oluşmuştu." diye konuştu.

"Yine KHK ile yeni ve büyük bir hukuksuzluğa daha imza atıldı"

"Ne var ki, 18 Temmuz tarihi itibariyle OHAL’e son verileceğinin açıklandığı bir vasatta yine bir KHK ile yeni ve büyük bir hukuksuzluğa daha imza atıldı." diyen Kaya, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Bugün yayınlanan 701 sayılı KHK ile 18 bin 632 kişi kamudan ihraç edilirken, 12 dernek ve 3 gazete ve 1 televizyon kanalı kapatıldı. OHAL’in verdiği yetkiye dayanarak gerçekleştirilen son ihraç kararnamesi olduğu düşünülen bu KHK, devletin iki yıllık süreçte olağan hale getirdiği mağdur üretme alışkanlığının bir tür bağımlılığa dönüştüğünün de göstergesi oldu.

Hiç kuşkusuz yine birileri çıkıp ne kadar titiz incelemelerle söz konusu personelin devletin güvenliğini çok yakından tehdit ettiklerinin tespit edildiğini iddia edeceklerdir! İktidara yakın medya organları suçlanan birtakım isimleri gündeme getirerek 18 bin küsur kişi hakkında toptan bir ‘riskli, tehlikeli şahıs’ algısı oluşturmaya çalışacak ve aynı şekilde ‘ülkenin 15 Temmuz’da atlattığı büyük badire’den söz ederek ‘devletin bekası için alınması gereken tedbirlerin ehemmiyeti’ne vurgu yapacaklardır!

Oysa tüm bu savunma, haklı gösterme, meşrulaştırma çabaları iki yıllık OHAL sürecinde sebep olunan sayısız haksızlıklar ve mağduriyetler gibi bu son KHK’nın da sayısız mağdur doğuracağı, binlerce eve, aileye büyük acı ve sıkıntı taşıyacağı gerçeğini ortadan kaldırmaya yetmeyecektir. Soyut suçlamalarla, hukuki delil mahiyet taşımayan isnatlarla, yürütme yetkisini kullanan iktidar organının kendisini aynı zamanda yargı makamında görmesi anlamına gelen kararlar almasının yanlışlığı, aşırılığı, haksızlığı görmezden gelinemez. Haklarında yargı kararı bulunmayan insanları ‘suçlu’ ya da ‘potansiyel suçlu’ ilan etmek hukuksuzluktur!"

"İnsanların delilsiz suçlanamamaları, yani masumiyetlerinin kabulü, en temel haklarından biridir." diyen Kaya son olarak, "Hukuk devleti, vatandaşlarının çalışma haklarının, işlerinin ellerinden alınmaması, somut bir suç delili olmaksızın örgütlenme özgürlüklerinin gasp edilmemesi ilkesine riayet etmek zorundadır. Ne yazık ki, son kertede tipik bir yargısız infaz icraatı olmaktan öteye gitmeyen 701 sayılı KHK ile hukuk devleti olma ilkesi bir kez daha çiğnenmiştir. Binlerce insanın delilsiz, yargısız suçlanmasına ve aileleriyle birlikte mağduriyetlerine yol açan bu uygulamayı kınıyor; iktidarı bu tür haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamalara son vermeye çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Aralarında Diyarbakır'ın da olduğu 19 ilde PKK/KCK'ya operasyon: 40 gözaltı
İnternette şiddet her yerde, çocuklar nasıl korunmalı?
HÜDA PAR: Zalimlerin pençesinde inleyen mazlumlar için tüm insanlığı harekete geçmeye çağırıyoruz
Hizbullah Cemaati’nden Suriye’deki gelişmeler ile ilgili mesaj
Aralarında Diyarbakır'ın olduğu 20 ilde uyuşturucu operasyonu: 34 tutuklama