ABD'nin Hawaii eyaletindeki Kilauea yanardağı, 3 Mayıs'ta 5 şiddetinde başlayan bir depremden birkaç saat sonra patlamıştı. Patlayan Kilauea yanardağı o günden beri lav püskürtmeye devam ediyor.
Kilauea Yanardağı’ndan püsküren lav, taş ve zehirli gaz nedeniyle bölgeden 2 bini aşkın kişi tahliye edildi.
Yanardağdan püsküren lavın, 61 metreye kadar çıktığı ve on binlerce metrekarelik alana yayıldığı, lav akışının daha ne kadar süreceğinin bilinmediği belirtildi.
Volkanın yerde oluşturduğu çatlaklardan erimiş kaya, zehirli gaz ve buhar çıktığı da ifade edildi.
Hawaii'nin Sivil Savunma Ajansı, bölgedeki motorlu deniz araçlarına ve plaja gidenlere, okyanusa kadar inen lavlar ve "laze" denilen zehirli gaz bulutları nedeniyle uyarılarda bulundu.
Son iki günde üç katına çıkan zehirli kükürt dioksit gazı nedeniyle iki bin kişi daha evlerinden tahliye edildi.
Yanardağın fırlattığı lavların buhar, hidroklorik asit duman ve cam parçacıklarından oluştuğu, bu karışım deniz suyu ile birleşince ısıyı bin derecenin üzerine çıktığı ifade ediliyor. Rüzgarın lavların akış istikametini hangi yöne çevireceği bilinmemesi endişelere neden oluyor.
Sivil savunma idaresi volkanın duman yoğunluğunun hafta sonundan beri üç kat arttığını açıklarken ABD JeoLojik Araştırma Merkezinde görevli bilim adamı Michael Poland ise yanardağın faaliyetini ne zamana kadar sürdüreceği söylemenin zor olduğunu, yanardağın faaliyetini haftalar hatta aylar boyunca sürdürebileceğini söyledi.
Dünyanın en aktif volkanlarından biri olan Kilauea Yanardağı’nda 1983 yılından bu yana patlamalar meydana geliyor.
İLKHA