2011 yılının Mart ayında Suriye’de başlayan iç savaş 6’ıncı yılına girerken, Suriye sınırına komşu olan Kilis’e özellikle Halep kentine bağlı Azez’den atılan roket mermilerinin ölüm ve yaralanmalara neden olması, kentte büyük tedirginliğe neden oluyor.
Özellikle son bir hafta içerisinde kente düşen roketlerin sayısındaki artışın ardından kimi vatandaşlar şehri terk ederek ailelerini Gaziantep başta olmak üzere çevre illerdeki akrabalarının yanına yerleştiriyor.
108 bin nüfuslu Kilis’te 110 bin Suriyeli var
Türkiye'nin 10 kentindeki Suriyelilerin sayısı, kentin yerli nüfusuna eşitlenirken, Suriyeli sayısının kent nüfusunu aştığı şehirlerin başında ise Kilis geliyor. 108 bin nüfuslu ilde 110 bin Suriyeli var.
Durum böyle iken Kilisliler, yetkililerin sadece Nobel ödülünü almak için çabaladığını, ancak düşen roketlere yönelik yeterli tedbirler alınmadığını ve yaşanan ciddi sıkıntıların gündeme getirmediğini ifade ediyorlar.
Roketler Kilis hedef alınarak mı atılıyor?
Kilis’in 2016 yılında şu ana kadar 60’a yakın füze ve roketin hedefi olması, Suriye’deki çatışmaların yansımalarından ziyade, şehrin bilinçli olarak hedef seçildiği izlemini güçlendiriyor. Özellikle roketlerin Kilis Devlet Hastanesi yakınlarına düşmesi ise akıllardaki soru işaretlerini güçlendiriyor. Roketler çoğu zaman boş arazilere düşse de bazen cami, okul, askeri lojman ve evler de bu roketlerin hedefi oluyor.
Roketlerin Kilis Devlet Hastanesi yakınlarına düşmesini değerlendiren kimi vatandaşlar ise Suriye’de yaralanan muhaliflerin bu hastanede tedavi edilmesi nedeniyle hastanenin hedef alındığını ileri sürüyor.
Birçok aile çocuğunu okula göndermekten çekiniyor
Son zamanlarda korku ve paniğin doruğa çıktığı kentte, halk yetkililerden daha ciddi önlemler almasını bekliyor. Kilis’e düşüne roketlerin kimi zaman okulları hedef alması aileleri ciddi anlamda endişelendiriyor. Birçok aile bu nedenle çocuklarını okula göndermiyor. Dolayısıyla eğitim kurumları da yaşananlardan olumsuz olarak etkileniyor.
Kentte sağlık alanında da sorun yaşanıyor
Eğitim de olduğu gibi sağlık alanında da aksaklıklar yaşanıyor. En son geçen hafta Kilis Devlet Hastanesi yakınlarına düşen roketin ardından bazı doktorların eylem yaparak iş bırakması ise kentte ayrı bir soruna yol açtı. Bununla beraber, çocuklar başta olmak üzere birçok vatandaş psikolojik sorunlar yaşamaya başladı. Her an evlerine roket düşecekmiş korkusu ile yaşayan Kilisliler, çoğu zaman sokağa çıkamadığı gibi her an ölüm ile burun buruna yaşıyorlar.
Kilis halkının yetkililere en büyük tepkisi ise savaşın ve kaosun ortasında unutulmak. Bununla birlikte güvenlik, sağlık, eğitim, göç, sosyal sorunlar, ekonomi, iş ve istihdam alanlarında savaşa bağlı yaşanan problemlere el atılmadığı yönünde tepkiler de var. Kilis’te hali hazırda devam eden sorunlar, sosyal ve psikolojik travmalar halkı endişelendirirken, mevcut roket saldırılarının sürmesi veya daha büyük saldırıların yaşanması halinde sorunların daha ciddi boyutlarda ulaşabileceğinden korkuluyor.
Acil eylem planları devreye sokulmalı
Tüm bu yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 5 yıldır kan ağladıklarını ifade eden Kilisliler, acil eylem planının devreye sokulmasını istiyor. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)