Kilis’teki sağlık çalışanları hayatlarından endişeli

Gaziantep-Kilis Tabip Odası tarafından Ortadoğuda yaşanan savaş ve çatışma ortamının Türkiye’deki sağlık çalışanlarına etkisi ile ilgili yapılan basın açıklamasında Kilis’te görev yapan sağlık çalışanlarının hayatından endişe edildiğine dikkat çekildi.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası tarafından Ortadoğu'da yaşanan savaş ve çatışma ortamının Türkiye’deki sağlık çalışanlarına etkisi ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası’nda gerçekleşen basın toplantısında Kilis’te çalışan bütün sağlık çalışanları ile ilgili özel bir düzenleme yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası’nda gerçekleşen basın toplantısında, basın açıklamasını Oda Başkanı Dr. Hamza Ağca okudu.

Ağca konuşmasında,  “Savaş ve çatışma hali, bir epidemi olarak insanlığı tehdit eden, insanların ve toplumların sağlığını yok eden bir süreci betimler. Yoğun insan hakları ihlallerinin yaşandığı bu süreç, sadece askerlerin, silahlı güçlerin ölmesi veya birbirlerini öldürmesi anlamına gelmez. Savaşlarda, çatışmalarda askerlerden daha çok siviller yaşamlarını yitirir.”dedi.

Sivil halka yönelik katliamların yanı sıra su, gıda ve yaşamsal zorunlu ihtiyaçların karşılanamaması durumunda salgın hastalıklar gibi nedenlerle birçok sivilin yaşamını yitirebildiğini belirten Ağca, “Sağ kalabilenler ise, bu süreçten fiziksel ve ruhsal büyük yaralar almış olarak çıkmaktadır.  Travmalarla baş etmek durumunda kalmaktadırlar. Sağlık emekçileri ise bu süreçte başka hiçbir meslek grubunda olmadığı kadar bireylerin yaşadıkları travmayı doğrudan hissetmekte, kendileri de travmatik süreçlere maruz kalabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kilis’te görev yapan sağlık çalışanlarının hayatından endişe edildiğine dikkat çeken Ağca, “Bu nedenle füzelerin düştüğü Kilis ilinde görev yapan başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının sağlığından endişeliyiz. Hem Türkiye hem de Suriye’ye hizmet etmekte olan arkadaşlarımız  kendi canlarını ve ailelerini korumak düşüncesi ile mi hareket etsinler, yoksa kutsal görevlerini eksiksiz yerine getirmek saikiyle mi hareket etsinler diye büyük bir tereddüt ve endişe içindedirler. Yetililerden endişeleri giderecek tedbirlerin alındığını duymak istiyoruz. Kilis’te çalışan bütün sağlık çalışanları ile ilgili özel bir düzenleme yapılmalıdır. Zorunlu hizmet süresi daha kısa olmalı, yük paylaşılmalıdır. Belirli bir süre zorunlu hizmet yapan, istediği yere tayin olabilmelidir.”şeklinde konuştu.

Sağlıklı bir geleceğin inşası için yetkilileri ve sorumlu kesimleri esaslı çözüm için göreve çağırdıklarını belirten Ağca,  “Sağlık emekçilerinin savaşın karşısında yer almaları kaçınılmazdır. Savaşın olmaması, önlenmesi en önemli koruyucu sağlık hizmetidir. Ortadoğu’yu kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirmeye çalışan sömürgeci ülkelerinin oyununa gelinmemelidir.”dedi.

Savaşın salt insanları etkilemekle kalmadığını belirten Ağca, savaş ve çatışmaların ekolojik tahribata, diğer canlıların ölümüne de yol açtığını belirterek, “Bu anlamda insanların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını da ortadan kaldırmış oluyor. Toprağın, ormanın, doğal kaynakların kısaca bütün bir ekosistemin zarar görmesi insanların yeterli ölçüde beslenememesine, kimi zaman açlık tehlikesiyle yüz yüze kalmalarına neden oluyor. Gıda yetersizliği birçok fiziksel ve ruhsal rahatsızlığın kapısını aralıyor, salgınlarla ölümlere neden olabiliyor.” İfadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kilis Haberleri

Suriye'den Türkiye'ye geçmeye çalışan 6 kişi yakalandı
Kilis'te 170 milyon yıllık fosiller ele geçirildi
MSB'den Kilis'e düşen roketle ilgili açıklama
Kilis'e Suriye tarafından atılan 2 roket düştü
Kırmızı bültenle aranan Özbekistanlı DAİŞ mensubu yakalandı