Kilo vermede 'mucizevi' olarak gösterilen ilaçlar farklı hastalıklara sebep olabilir

Bilinçsizce kullanılan zayıflama ilaçlarının birçok hastalığa sebep olabileceğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Bahar Akçin, sağlıklı kilo verme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu.

Birçok kişi fazla kilolarından kurtulmaya çalışırken diyet sırasında yaptığı yanlışlar nedeniyle başarılı olamıyor. Kilo vermede başarısız olmak kişinin psikolojisini ve günlük yaşamını da olumsuz etkiliyor.

Zayıflamak için internetten sipariş edilen ya da kulaktan dolma bilgilerle kullanılan ilaçlar konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan; gıda takviyesi, ilaç, zayıflama hapları ve bitki çaylarının kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.

Uzman Diyetisyen Bahar Akçin, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.


"Kontrollü bir şekilde zayıflamak insan sağlığı için çok daha kolay ve doğru bir yoldur"

Obezitenin çağın popüler hastalıklarından biri olduğunu ve birçok hastalığa zemin oluşturduğunu belirten Akçin, "Kilodan kurtulmak için farklı yöntemler kullanılabiliyor. Kilo vermenin en sağlıklısı natürel diyet ve alt yapıdaki hastalıkların teşhisine göre farklı cerrahi yöntemlerdir. Doktor veya diyetisyen ile görüşmeden bilinçsizce kullanılan kimyasal ilaçlar olabiliyor. Zayıflama ilaçları ya da sosyal medyada farklı sunulan 'çok mucizevi' gibi gösterilen ilaçlar, haplar veya çaylar bağırsak florasını bozabilir, karaciğer enzimlerini yükseltilebilir, farklı hastalıklara sebep olabilir ve tamiratı zor olan hastalıklara dönüşebilir. Bilinçsizce ilaç kullanmamak, bitki çayları tüketmemek kontrollü bir şekilde zayıflamak insan sağlığı için çok daha kolay ve doğru bir yoldur." dedi.

"Doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan; gıda takviyesi, ilaç, zayıflama hapları kullanılmamalı"

Kilo verirken kullanılacak ilaçların, diyet listelerinin ve kullanılacak programların kişiye özel olması gerektiğinin altını çizen Akçin, "Farklı programların ve ilaçların; 'başkasına iyi geldi bende zayıflarım ya da iyileşirim' diye düşünmek tam tersine dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan edebilir. Sağlık, şakaya gelen bir durum değildir çünkü şeker, tansiyon ve birçok karaciğer fonksiyonları; bilinçsiz diyetler yapıldığında veya yanlış ilaç kullanıldığında riske atılmış olur, değerlerin bozulmasına sebep olur. Mümkün olduğunca doktor ve diyetisyen kontrolü olmadan; gıda takviyesi, ilaç, zayıflama hapları kullanılmamalı ve bunları başkası kullanıyor diyerek alınmamalıdır." şeklinde konuştu.

"Kişiye özel yatma-kalkma saatleri, yeme-içme saatleri, çalışma saatleri, yeme miktarı ayarlanmalıdır"

Kişi kilosundan memnun değilse kilo almak veya kilo vermek için öncelikli olarak kişinin durum tespitinin yapılması gerektiğinin altını çizen Akçin, "Kişinin neden kilo aldığına ya da neden çok hızlı kilo verdiğine veyahut herhangi bir hastalığının olup olmadığına bakılmalıdır. Fizyolojik etkenler temizlenmeli, psikolojik alt yapısına göre yol alınarak beslenmesi ona göre düzenlenmelidir. Kişiye özel yatma-kalkma saatleri, yeme-içme saatleri, çalışma saatleri, yeme miktarı ayarlanmalıdır. Aynı zamanda kaloriden ziyade içerik yani protein dengesinin düzenli olması kilonun daha sağlıklı bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Sadece diyet ya da zayıflamada değil her konuda uzman destek almak kişinin yolunu ve işini kolaylaştırır." diye belirtti.

Çocukların, sömestr tatilinde kilo almaması için nelere dikkat edilmeli?

Bugün karnelerin dağıtılması ile başlayan sömestr tatilinde çocukların daha sağlıklı bir şekilde beslenmesi için ailelere tavsiyede bulunan Akçin, "Yarıyıl tatili ile birlikte ister istemez abur cubur kaçamakları, tatlı yeme istekleri, dengesiz saatlerde yemek yemeler, biyolojik ritim bozulması gibi problemler olabiliyor. Tabi ki yasak gıdalar aralarda yenilebilir ama bunun sıklığına dikkat etmek gerekir. Kremalı ve çok kalorili içeceklerden uzak kalmak gerekir. Mümkün olduğunca daha çok spor, daha çok su tüketimi ile enerji deşarjı sağlanarak düzgün beslenme ile sömestr tatilini tamamlamak; çocuğun sağlığı için daha iyi olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Akran zorbalığının belirtileri
Aileler çocuklarının alışılmadık davranışlarını ve özelliklerini tanımlayabilmeli!
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Aşırı koruma ve kontrol sevgi değil çocuğun ruhunun hapsidir
Diş sağlığı için bebeklere şekersiz beslenme alışkanlıkları edindirin
Uzmanlar, bal kabağı tüketimini tavsiye ediyor