Batman başta olmak üzere bölge genelinde son yıllarda işyerleri ve konutlarda büyük bir artış gösteren kira ve emlak fiyatlarındaki yükselişle ilgili konuşan emlak danışmanları, halkın büyük çoğunluğunun şikâyetçi olduğu kira ve konut fiyatlarındaki artışın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini söylediler.
Kira ve emlak fiyatlarındaki artışın halkın belini büktüğünü, bu artışın en büyük sebebinin imardaki düzensizlikler olduğunu belirten emlak danışmanları yetkililere çağrıda bulundular.
Batman’da son yıllarda işyeri kiralarında ve konutlarda büyük bir fiyat artışının yaşandığını belirten Emlak Danışmanı Tayyip Kurtcebe, “Emlak konusunda vatandaşın büyük sıkıntısı var. İşyerlerinde ve konutlarda yüksek kiradan şikâyet ediliyor. Aynı zamanda arsa fiyatlarındaki artış haliyle bir dengesizlik oluşturuyor. Arz- talep dengesizliği olunca haliyle vatandaş mağdur oluyor. Şu anki sıkıntı budur. Piyasadaki sıkıntılardan dolayı esnaf iş yapamayınca kirasını çıkaramıyor. Kirasını çıkaramayınca, haliyle iflasa doğru bir gidiş oluyor. Bu da işyerlerini kapatmaya kadar gidiyor. Genel itibariyle şu an bizim karşılaştığımız durum esnafın işyerlerini kapatıp farklı bir arayış içerisine girmesidir.” dedi.
“Fahiş oranda bir artış var”
Emlak fiyatlarındaki artışın en büyük sebebinin imardaki dengesizlik olduğuna işaret eden Kurtcebe, “Konut ve arsa fiyatlarının yüksek olması müteahhitlerin maliyetine yansıyor. Müteahhitler de bu artışları maliyetlerine yansıtınca olan vatandaşa oluyor. Böyle bir durum olunca, bu sefer vatandaş kira artışından şikâyet ediyor. Batman'ının geneline baktığımızda bazı bölgelerde kira artışı çok düşük iken bazı bölgelerde ise çok yüksek. Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de arz-talep dengesi var. Bu denge bozulduğu vakit buradaki fiyatlarda ciddi oynamalar, ciddi bir farklılıklar gösteriyor. Batman'da da emlak sektöründeki bu artışların en büyük sebebi imardaki düzensizliklerdir.” diye konuştu.
“Resmi kurumlar dengeli bir şekilde dağılmalı”
Konuşmasının devamında Kurtcebe, şunları söyledi: “Ev, işyeri, arsaların fiyatlarının fahiş oranda artmaması için Batman’ın tamamında doğusu, batısı, kuzey ve güneyiyle olması gereken imar alanlarının tümünde mevcut resmi kurumların dengeli bir şekilde dağıtılması gerekmektedir. Emlak talebinin artması şeklinde bir denge unsuru olacak. Eğer ki sen bir bölgeye yatırım yaparsan ve diğer bölge zayıf kalırsa haliyle o bölgenin kira artışı da yüksek olacak, iş yerlerinin maliyeti ve kiralar da yüksek olacak. Haliyle bu durum vatandaşın da sıkıntı yaşamasına neden olacak. Batman'ın çevresinde resmi konutların dengeli ve eşit bir şekilde dağılmasıyla beraber konut fiyatlarında, iş yerlerinde ve arsalardaki bu yüksek maliyetin düşmesine sebep olacaktır.”
“Kira rakamları gerçekten milletin belini bükmüş”
Yüksek kira fiyatlarının halkın belini büktüğünü vurgulayan bir diğer Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, “Takriben 15 yıldır emlak sektörünün içerisindeyim. İnsanların en temel ihtiyaçlarından bir tanesi de barınma ihtiyacıdır. Biz geliri iyi olan insanlar açısından değil de, dar gelirli insanlar açısından kirayı göz önünde bulundurduğumuzda gerçekten geçinmek adeta mümkün gözükmüyor. Son zamanlardaki kira artışının sebebi de bence bütün kalemler gibi arz-talep meselesinin dengesizliğidir. Özellikle yeni yerleşim yerlerinde şu anda takriben 2 bin 500, 3 bin kira rakamları konuşuluyor. Kira rakamları gerçekten milletin belini bükmüş durumda. Gerçekten fahiş bir yükseliş var.” ifadelerini kullandı.
“Gerekli adımlar ivedilikle atılmalı”
Artışın önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Tosun, “Sosyal devlet ve sosyal toplum, sosyal birey temelinde olaya bakılırsa bugün dar gelirli insanların rahat edeceği bir ortam oluşur. Devletin dar gelirli vatandaş için sayı olarak yüksek meblağlarda konut ihtiyacını karşılaması gerekiyor. Alternatif modeller üreterek, alternatif projeler geliştirerek dar gelirli vatandaşın rahatlaması sağlanmalıdır. İşin kökü devletin sosyal sorumluluk projesine dayanıyor. Bu konuda da devletten bu adımların atılmasını ivedilikle bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
İLKHA