Kırgızistan’la ilişkilerimizi FETÖ gölgesinden kurtararak geliştirmeye kararlıyız

Türkiye’nin Kırgızistan’la ekonomik, ticari ve kültürel iş birliğini geliştirmek için gayret gösterdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan bu iş birliğini özellikle FETÖ gölgesinden kurtararak daha da geliştirmeye kararlı olduklarını vurguladı.

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manas Üniversitesi’nin kendisine tevcih ettiği fahri doktora unvanı dolayısıyla düzenlenen törene katıldı.

Üniversitede düzenlenen ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’un da iştirakiyle gerçekleşen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin, Kırgızistan başta olmak üzere Orta Asya’daki kardeş ülkelerin ve toplulukların gelişmelerine destek vermek amacıyla 1995’te kurulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, amaçlarının; devletine, vatanına, milletine, ailesine, kendisine faydalı ve birbirlerine içtenlikle bağlı nesiller yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Manas Üniversitesi’nden yetişecek Kırgız gençlerin Türkiye’de, Türkiyeli gençlerin Kırgızistan’da birer misyon temsilcisi olmalarının, hatta bu görevlerini Rusya ve Çin gibi ülkelerde ifa etmeleri çok büyük önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitenin 23 yıllık geçmişiyle Türkiye-Kırgızistan dostluk ve kardeşliğinin en güzel örneklerinden biri olarak faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Manas Üniversitesi’ni 2011 yılında ziyaret ettiğinde üniversitenin gelişmesi ve bir marka üniversite hâline gelmesi için bazı hedefler belirlediklerini, Kırgız makamlarıyla da mutabık kalarak üniversitenin kuruluş anlaşmasını yenilediklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2013’teki ziyaretinde hedefledikleri bu gelişmeye bizzat şahit olduğunu dile getirdi.

"Üniversitenin, Kırgızistan’da örnek bir konuma ulaştığını görüyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu üçüncü ziyaretimde ise Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nin Kırgızistan’da modern ve ileri bir yükseköğretim kurumu olarak örnek bir konuma ulaştığını görüyoruz. Karşımızda Orta Asya’nın saygın üniversiteleri arasında yer alan, mezunlarının dünyanın her yerinde iş bulabildiği bir üniversite görüyor olmaktan memnuniyet duyuyorum." diye konuştu.

Bugün 23 yaşında olan Manas Üniversitesi’nin, kat ettiği akademik, fiziki, teknik ve teknolojik gelişmenin takdire şayan olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gelişmelere kaynak olması için Türkiye Cumhuriyeti’nin bu eğitim kurumuna 23 yılda 356 milyon dolar ödenek tahsis ettiğini, kurulduğundan bugüne Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden 374 akademik personeli burada görevlendirdiğini aktardı. Hâlen Türkiye’den 58’i öğretim görevlisi 186 kişinin akademik ve idari personel olarak Kırgızistanlı kardeşleriyle birlikte ortak hedefe ulaşmak için gayret gösterdiğini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitenin ulaştığı seviye itibariyle, FETÖ ihanet şebekesinin "devletin uluslararası düzeydeki eğitimde başarılı olamayacağı" yönündeki iddiasını çürüttüğünü de vurguladı.

"Aradan geçen bin yıla rağmen, Anadolu’nun Orta Asya’yla olan bağı hep sürdü"

Orta Asya’nın, tarihin her döneminde Türklerin kadim ata yurdu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "Bu coğrafyada neşet eden ecdadımız bin yıllar boyunca sürekli batıya, doğuya, kuzeye ve güneye yönelmiş, oralarda kendisine yeni ve mümbit hayat alanları kurmaya çalışmıştır. Anadolu, daha önceki lokal yerleşimlerin ardından geçtiğimiz günlerde 947. yıl dönümünü kutladığımız Malazgirt Zaferi’yle atalarımız tarafından ebedi vatan olarak tescil edildi. Aradan geçen bin yıla rağmen Anadolu’nun Orta Asya’yla olan bağı, bu coğrafyaya olan sevgisi, muhabbeti, hasreti hep sürdü. Aramızdaki güçlü insani etkileşim, ticaretten kültüre her alanda asırlar boyunca devam etti."

Soğuk savaş döneminin bu yakın ilişkinin bir süre zayıflamasına yol açtığını; ancak 1991’de 70 yıllık parantezin kapanmasını takiben bölgeyle ilişkileri geliştirmenin Türk dış politikasının en önemli öncelikleri hâline geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Orta Asya’daki kardeş cumhuriyetlerin bağımsızlığını ilk tanıyan ve buralarda ilk büyükelçilik açan ülke olduğunu hatırlattı.

Orta Asya ülkelerinin, bağımsızlıklarını kazandıktan sonra geçen çeyrek asrı aşkın sürede siyasi, ekonomik, sosyokültürel alanlarda önemli ilerlemeler sağladığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, ilk günkü heyecanı ve kararlılığıyla Kırgızistan’ın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini vurguladı. Son çeyrek asrın, Türkiye için olduğu gibi Türk cumhuriyetleri için de kolay geçmediğine işaret ederek, "Ünlü yazarımız merhum Cengiz Aytmatov’un ifadesiyle, ‘asra bedel günler’ yaşandı" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ancak kardeş cumhuriyetlerin hepsinin kısa sürede önemli başarılara imza attığını kaydetti.

"FETÖ, hain bir örgüttür"

Erdoğan, "Türkiye Kırgızistan’la ekonomik, ticari ve kültürel iş birliğini geliştirmek için gayret gösterdi. İş birliğini özellikle FETÖ gölgesinden kurtararak önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeye kararlıyız. Zira bunla hain bir örgüttür, Siz bizim kardeşimizsiniz. 15 Temmuz’da bize darbe yapanlar, Allah göstermesin yarın aynı şeyi burada da yaparlar. Bunlar haindir, bunlar alçaktır ve bu bakımdan biz damdan düşen olduğumuz için kardeşlerimizi uyarıyoruz; aman dikkat, bunlar askeri de ele geçirirler, polisi de ele geçirirler, yargıyı da ele geçirirler, üniversiteleri de ele geçirirler. Ondan sonra bir gece ansızın umulmadık şeyler olur, aman dikkat." diye konuştu.

Siyasi ve ekonomik ilişkilerde "kazan-kazan" anlayışıyla hareket ettiklerini, Kırgızistan söz konusu olduğunda ise bu kazancın muhataplarının lehine büyümesinden sadece memnuniyet duyacaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeter ki ortak geleceğimizi kimsenin güdümüne ve oyununa bırakmadan tamamen kendi irademizle belirleyelim." diye ekledi.

"Bu eğitim köprüsünün genişleyerek tüm Orta Asya’ya yayılmasını diliyoruz"

Fahri doktora tevcih töreni öncesinde Manas Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin temelini attıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, fakültenin tamamlanıp açılmasıyla bölgede sağlık konusunda çok büyük hizmetler görecek hekimleri, sağlık elamanlarını ve hemşireleri yetiştireceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitenin bugünlere gelmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

Kırgızistan ile Türkiye arasında kurulan bu eğitim köprüsünün genişleyerek, güçlenerek ve zenginleşerek tüm Orta Asya’ya, tüm dünyaya yayılması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını; gençleri, sivil toplum kuruluşlarını, iş ve kültür çevrelerini, Kırgızistan’la daha yakın, daha sıkı iş birliği yapmaya davet ederek tamamladı.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kırgızistan Haberleri

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov: Türkiye'den Bayraktar TB2 SİHA alacağız
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Kırgızistan'da
Erbaş: Gençlerimizi çocuklarımızı İslam'ın itidal tavsiyesiyle eğitmeliyiz
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kırgızistan’da
Kırgızistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay Cumhurbaşkanı Caparov ile görüştü