Kırmızı etiketli olan asansörlerin can ve mal güvenliği açısından tehlikeli olduğundan dolayı bakımı ve muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini belirten Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Ovayolu, bu tür asansörlerin kullanımda olduğu durumlarda ise yetkililere şikâyet edilmesi gerektiğini söyledi.
Gün geçtikçe yoğunlaşan asansör kullanımı nedeniyle asansörlerin montajı, bakımı, onarımı, denetimi ve kullanımının her geçen gün önem kazandığına dikkat çeken Ovayolu, İLKHA’ya yaptığı açıklamada, "Ölümlü ve yaralamalı kazaların yaşanmaması için asansörlerin denetimi mutlaka yapılmalıdır." dedi.
Asansörlerin riskli bir makine olması nedeniyle kullanımları süresince oluşabilecek yıpranmaya karşı düzenli olarak aylık bakımlarının yapılması gerektiğini ifade eden Ovayolu, "Çağdaş ve planlı bir kent oluşumunda ortaya çıkan çok katlı binaların, binalarda kullanılan asansörlerin önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Son dönemlerde genel olarak binalarımız dikey olarak büyümektedir. Bu çerçevede asansörlerin kullanımı artmaktadır. Asansörler dikey taşıma araçları olduğu için de son dönemlerde aşırı derecede kullanımı artıyor.”dedi.
Asansörlerin montajı, bakımı ve onarımını yapacak personellerin mesleki yeterlilik kursu kapsamında eğitim alması gerektiğini dile getiren Ovayolu,"Asansörler ciddi bir iş olup montaj, bakım, onarımının her aşamasında gerekli standartlara uyulması, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınması, montajı ve bakım personelinin eğitimli ve tecrübeli olması zorunludur. Asansörlerin ilk yapım aşamasında biz Makine Mühendisleri Odası olarak üyelerimizi yetkilendiriyoruz ve üyelerimiz de projelendiriyor. Bu projeler kapsamında asansörlere yapım şartnamesi oluşturuluyor. Asansörler yapılırken bu çerçevede yapılması gerekiyor. Üyelerimiz bu asansörün yapım aşamasındaki işlemlere başlayabilmesi için bizim Makine Mühendisleri Odasından yetkilendirilmiş, yetkilendirme kurslara devam etmek zorundadır. Bu kursları aldıktan sonra biz kendilerini yetkilendiriyoruz. Artık asansör projesi çizebilir ve uygulamaları yapabilir anlamında kendilerini belgelendiriyoruz. Tabi ki bir mühendisin bunu çizmesi kadar mesleki yeterlilik kursları anlamında çalıştırılan işçilerin de mutlaka gerekli eğitimleri, donanımları sağlaması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
İş ve iş sağlığı güvenliği açısından bu alanda çalışan personellerin eğitimlerinin ise son derece önemli olduğunu vurgulayan Ovayolu, geçen haftalarda Gaziantep’te ölümle sonuçlanan asansör kazasını da hatırlatarak, şunları söyledi:
"Mesleki yeterlilik kurslarında belgelendirilmiş arkadaşların bu sektörde çalışması gerekiyor. İş sağlığı güvenliği açısından tüm donanımlar ve ekipmanlar sağlandıktan sonra bu tür asansör gibi özellikle de yüksek tehlike arz eden bakım aşamasında faaliyetlerin mutlaka bu belgeleri almış kişiler tarafından yapılması gerekiyor. İlk yapım aşamasında uzun ve kullanım aşamasında olsun mutlaka asansörlerin gerekli bakımları ve müdahaleleri zamanında yapılması gerekiyor."
Özellikle kamu binalarındaki ve alış veriş merkezlerindeki asansörlerin yüksek kaliteli, yüksek trafiğe uygun bir şekilde yapılması gerektiğini ve bu alanlardaki asansörlerin ise bakımlarının düzenli olarak yapılmasına işaret eden Ovayolu,"Bizim toplu kullanım alanları diye tabir ettiğimiz kamusal alanlar, hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri ve bunun gibi diğer yerlerde yani asansör kullanımı noktasında trafiği yüksek olan yerlerde asansörlerin kullanımına ve denetlenmesine son derece önem verilmesi gerekmektedir. Bir alışveriş merkezindeki asansöre aynı anda 10-15 kişinin bindiği büyük asansörler mevcut. Bu anlamda buradaki asansörlerin mutlaka kanuni süreçlerin vermiş olduğu azami süreçlerde değil daha sıklıkla kontrol edilmesi ve incelenmesi gerekmektedir. Bu bakım işlerinin de daha ciddi bir şekilde yapılıp daha sık aralıklarla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Otell, alışveriş merkezleri, okul, hastaneler ve buna benzer toplu kullanım yerlerindeki bu asansörlerin trafiği fazla olduğundan dolayı buradaki asansörlerde kullanılan malzemelerin kullanımında çok dikkat edilmesi gerekmektedir." diye konuştu.
“Kırmızı etiketli asansörler tehlikelidir”
Kırmızı etiketli olan asansörlerin mutlaka bakımının ve muayenesinin yapılması gerektiğini de belirten Ovayolu,"Kırmızı etiket; yüksek risk taşıyan, en kısa sürede giderilmesi gereken eksikleri olan asansör demektir. Bu tür asansörlerin kullanımı son derece tehlikeli olup bu konuda özellikle de vatandaşların kırmızı etiketli asansörleri gördüğü zaman kullanmamaları gerekiyor. Eğer kırmızı etiketli asansörleri kullandıkları yer eğer ki toplu kullanım alanları ise mutlaka ilgili mercilere şikâyetlerini ve bu konudaki taleplerini iletmelerini tavsiye ediyorum. Kırmızı etiketli asansörler tehlikelidir. Kırmızı etiketli asansör kullanımda sıkıntı olabilecek ve muhtemel kazalara yol açılabilecek anlamına gelmektedir." şeklinde konuştu.
Asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten bina yöneticilerinin sorumlu olduğunu da sözlerine ekleyen Ovayolu, şöyle konuştu:
"Kırmızı etiketli asansörlerin çalıştırılmasının sorumluluğu tamamen oradaki idari amire bağlıdır. Bu çerçevede bu sorumluluk çok ciddi bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu üstlenecek kişiler mutlaka ve mutlaka asansörlerini öncelikli olarak yetkili, etkin ve konusunda da uzman bir firmadan bir ekspertiz yaptırarak bu konudaki eksikliklerini tamamlaması ve en kısa bir sürede bu eksiklerini tamamlayarak asansörünü yeşil etiketli olarak etiketlendirilmesi konusunda hızla çalışma yapması gerekmektedir."
İLKHA