ADANA - Tüm Sanayici ve İş adamları Derneği (TÜMSİAD) Adana Şubesinde "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ve Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar" konulu bir seminer veren Ziraat Mühendisi Ejder Yücel, "7. Etap Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Programı" hususundaki başvuruların süresinin 60 gün olduğunu ve 02 Kasım 2012 tarihinde son bulacağını söyledi.
Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan bireylerin, şirketlerin, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birliklerin başvurabileceğini hatırlatan Yücel, "Yatırımcılar hibeye esas proje tutarının yüzde 50'sini katkı payı olarak kendi kaynaklarından temin etmekle yükümlüdür" şeklinde konuştu.
Üretime Değil İşlemeye Destek
Hibe desteği kapsamına giren yatırım konularından da bahseden Ziraat Mühendisi Ejder Yücel, "tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, kapasite artırımı ve teknoloji yenilemesine yönelik yatırımlar ile kısmen yapılmış yatırımlar, hibe desteği kapsamına girmektedir" dedi.
Hibe desteği kapsamına girmeyen yatırım konularını da açıklayan Yücel, "Un, karma yem ve zeytinyağına yeni yatırım tesisi başvurularına destek yoktur. Tarımsal ürünlerin üretimine değil, işlenmesine destek verilmektedir" dedi.
Hibe tutarları hakkında bigilendirme yapan Yücel, "başvurularda gerçek kişilerin hibeye esas olacak proje tutarının 150 bin TL, tüzel kişilerin ise 600 bin TL'yi geçemez" ifadesini kullandı. Yücel, proje sunacaklara bakanlık tarafından hazırlanan 2012/64 nolu tebliği incelemelerini de tavsiye etti.
Ziraat Mühendisi Yücel, Adana'da kırsal kalkınma ekonomik yatırımlarının toplam tutarının 23.538.566.76 TL olduğunu yatırım sayısının ise 48, hibeye esas proje tutarının 20.393.955 TL ve hibe miktarının ise (Yüzde 50) 9.721.884 TL olduğunu söyledi.
(Ayhan Kaya-İLKHA)