Döviz kurunda yaşanan artışlar, kırtasiye ürünlerini de etkiledi. 17 Eylül’de başlayacak olan 2018-2019 eğitim-öğretim yılı öncesi kırtasiye ürünlerinin tamamına yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir zam geldi. Yurtdışından ithal edilen ve hammaddesi kağıt olan defter ve kitap gibi ürünlerin yanı sıra A’dan Z’ye tüm kırtasiye ürünleri yüzde 50’ye varan oranda zamlandı.
2017-2018 eğitim-öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala kırtasiyeciler tüm hazırlıklarını tamamladı. Geçen seneye oranla bu sene kırtasiye fiyatlarında yüzde 50’ye varan artış gerçekleşti. Birinci sınıf öğrencinin temel kırtasiye masrafları 40 ile 60 TL arasında iken, 5 sınıf öğrencinin maliyeti ise 70 ile 90 TL arasında değişiyor.
2018-2019 eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kalırken, döviz kurunda yaşanan artışlardan dolayı kırtasiye ürünlerine gelen zamların öğrenciler başta olmak üzere velileri ve sektör temsilcilerini zora soktuğunu belirten Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş, yüzde 30 oranında başlayan zam oranlarının yüzde 40’a kadar ulaştığını söyledi.
Kurdaki artış kırtasiye fiyatlarını olumsuz etkiledi
Döviz kurundan kaynaklı meydana gelen zamların yeni eğitim-öğretim yılında herkesi etkileyeceğini belirten Savaş, “Bu son zamanlardaki zamlar ve döviz kurlarındaki artış tüm piyasayı etkilediği gibi bizim kırtasiye piyasasını da etkiledi. Bizim ürünlerimizin bir çoğu da ithal ve kağıt ürünlerine dayalı olduğu için fiyatlarımız çok astronomik bir yükseliş gösterdi. Bu durum önümüzdeki öğretim yılında velilerimizi ve öğrencilerimizi biraz sıkıntıya sokacak.”dedi.
Yurtdışından ithal edilen ve hammaddesi kağıt olan defter ve kitap gibi ürünlerin yanı sıra A’dan Z’ye tüm kırtasiye ürünlerinin yüzde 40’a varan bir oranda zamlandığını belirten Savaş, “İnşallah bizler de elimizden gelen bir fedekârlıkla bu zamları ürünlere daha az yansıtarak eğitim-öğretim yılının verimli geçmesi için çaba sarf edeceğiz. Bu fiyatlar en az yüzde 20 ile yüzde 40 arasında fiyat artışları yansıdı. Önümüzdeki günlerde okullar öğrencilere liste verdiklerinde veya daha önce temkinli velilerin okul ihtiyaçlarını aldıklarında bu ortaya çıkacaktır. Bir öğrencinin ortalama kırtasiye ihtiyacı 100 TL ise bu öğretim yılında 150 TL ile bunu temin edecek. Bunda bizim bir dahilimiz yoktur. Piyasadaki olumsuz şartlar maalesef bu fiyatları etkiliyor. İnşallah iyi bir öğretim yılı geçirmeyi bekliyoruz. Esnafımız bu konuda gerekli yardımları, toleransı inşallah gösterecektir.” ifadelerini kullandı.
"Okul sezonunda her şeyi ateş pahası haline geliyor"
Okulların açılmasına az bir süre kaldığı için hazırlıklarında başladığını belirten Savaş, “Dükkanlarımızı düzenliyoruz ve eksiklerimizi de tamamlıyoruz. Önümüzdeki hafta zaten artık yavaş yavaş bazı ittihatlı veliler temel ihtiyaçları giderme derdine düşenler var. Çokta doğru bir şey yapıyorlar. Çünkü okulların açılmasını beklemeden bazı ihtiyaç maddelerini alması hem kendileri için hem de okul sezonunda her şeyi ateş pahası haline geliyor. Çünkü ürün temini daha da zorlaşıyor. Bu durumda artık ne bulursan onu almaya kalkıyorsun. Bu da veliye ve öğrenciye olumsuz şekilde yansıyor. Ben buradan velilerimize sesleniyorum. En azından temel ihtiyaç maddelerini kırtasiyecilerden temin ederlerse bu kendilerinin lehine olduğunu söyleyebilirim.”şeklinde konuştu.
Savaş, “Kağıt kırtasiyenin en büyük kalemlerinden biridir. Kağıtların hepsi çok büyük bir zamlar yedi. Kağıda gelen zam yüzde 50'yi buldu. Bu maalesef piyasaya olumsuz bir şekilde yansıyacaktır ve bunda bizim çokta yapabileceğimiz bir şey yoktur. Kağıt ürünlerinin zaten temini de çok zor ve kar hacmi de çok cüzi bir kar var. İnşallah piyasanın tekrardan normale dönmesini arzu ediyoruz. Eğer bu olmazsa ürünler yüksek fiyatlarla satılacaktır. Bu durumda piyasaya olumsuz bir şekilde yansıyacaktır. Sebebi öğrenciler ihtiyaçlarının bir kısmını veya öncelikli ihtiyaçlarını alacak. Bu da bizim esnafımızı olumsuz etkileyecektir.”diye konuştu.
"Bu pahalılık yeni öğretim yılında herkesi etkileyecektir"
Bir öğrencinin normal bir markadan okul çantası da dahil kırtasiye ürünlerinin en az 250 liraya mal olduğunu söyleyen Savaş, fiyatlarla ilgili ise şu bilgileri verdi:
“Bir boyalı kalemin geçen yılki fiyatı 10 liraydı, bugün 15 lira oldu. Pastel boya geçen yıl 4,50 liraydı ve bu yıl gün 6,50 lira oldu. 80 yapraklı defter geçen yıl 1,25 kuruştu, bu yıl 2 lira oldu. Bir adet kalem 75 kuruştu, bu yıl 1,25 kuruş oldu. Bir çanta geçen yıl 65 liraydı, bu yıl tahmini 90 lira olur. Bu ürünlerin çoğu genelde kağıt ve ithal ürünler. Bu ürünlerin hepsi de hem fon yedi hem dövizden dolayı bir artış oldu hem de piyasada zaten bir pahalılık oldu. Bu pahalılık ise maalesef yeni öğretim yılında herkesi etkileyecektir.”
İLKHA