Gaziantep'te kırtasiyeci esnafı, okul defterlerinden kitaplara, kalemden çantaya ve teknolojik ürünlerden temel eserlere kadar çocukların eksiksiz okula başlaması için bütün hazırlıklarını tamamlayarak, kırtasiye ürünlerindeki alternatiflerine raflarında yer veriyorlar.
Okul ihtiyaçları için kırtasiyecilere akın eden veliler, başta okul çantası, defter, kalem ve silgi gibi temel ihtiyaçlarını almaya çalışırken, çocuklarını eksiksiz bir şekilde okula göndermenin hesaplarını yapıyorlar.
Hareketliliğin yaşandığı kırtasiyelerde vatandaşlar, çocuklarının okul ihtiyacını karşılamak için haftanın ilk günü alışverişe çıktı. Bütçesi düşük olan vatandaşların genellikle kilo ile defter satan kırtasiye ve alışveriş merkezlerine yöneldikleri görüldü.
Yeni eğitim ve öğretim yılının bütün öğrencilere hayırlı olmasını ve başarılar getirmesini dileyen kırtasiye işletmecisi Veysi Kızılçınar, velilerin okulların açılmasına bir hafta kala şimdiden hazırlıkları tamamlamanın telaşına düştüğünü söyledi.
Okul öncesi bütün hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Kızılçınar, "Okullar 18 Eylül'de açılacak. Biz de öğrencilerin kırtasiye ihtiyaçları ile ilgili bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Öğrencinin çantasından kalem, silgi, boya, beslenme çantası ve defterine kadar eksiksiz olarak hazırlıklarımızı tamamladık. Biz de bu süre zarfı içerisinde öğrencilerimizin bütün ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için uğraşıyoruz. İnşallah işlerimiz iyi olacak diye bekliyoruz." dedi.
Kırtasiyelerdeki yoğunluğun okulların açılmasına doğru artacağını dile getiren Kızılçınar, sözlerine şöyle devam etti: "Biz satışlara kısmen de olsa başladık. Bir hareketlilik başladı. Hatta biz bu sene defteri kilo ile satacağız. Ama asıl satışlarımız tam olarak listeler geldikten sonra başlayacaktır. Çünkü her sene genellikle yoğunluğumuz okulların açılmasıyla başlıyor. Şu an öğrenci sadece belli olan ihtiyaçlarını alıyor. Diğer asıl kendisine sene boyunca lazım olacak olan tüm ihtiyaçlarını okulda kendisine verilen listeyle alıyor. Bizim de asıl hareketliliğimiz o zaman başlıyor."
Kırtasiye ürünlerinde geçen yıla oranla yüzde 15'e yakın fiyat artışı olduğunu bildiren Kızılçınar, döviz fiyatlarının artmasıyla ithal oranı yüksek olan kırtasiye sektöründe mecburi zamlar yapıldığını ve bunun kendileriyle alakalı bir durum olmadığını ifade etti.
Okul öncesi yapılan alışverişlerde velilere önemli uyarılarda bulunan Kızılçınar, kırtasiye ürünlerinin çocukların sağlığına zarar vermeyen nitelikte olmasına dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek, "Merdiven altı kırtasiye ürünleri üreten yerler vardır. O ürünler kimyasal madde barındırmaktadır. Bu ürünler öğrenciler için çok zararlıdır. Hatta bazı silgiler ve tahta boyalar var. Öğrenci çocuk olduğu ve özellikle pastel boyalar da zehirli olduğu için çocuklar yuttuğu zaman ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Ailelerin bu tür ürünlere dikkat etmesi lazım. Ailelerin çocuklarının kırtasiye ihtiyaçlarını sağlam ve güvenilir kırtasiyelerden alması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Bir diğer kırtasiye işletmecisi Mehmet Emin Kölge de özellikle yeni okula gidecek olan birinci sınıf ve anaokulu öğrencilerinin kırtasiye ihtiyaçlarına, okul ve beslenme çantalarına yoğun ilgi gösterildiğini anlatarak, henüz tam olmasa da bir alışveriş hareketliliğinin başladığını söyledi.
Kölge, "Şu anda okulların açılmasına bir hafta kalmasına rağmen yavaş yavaş bir hareketlilik başladı. Bizim beklentimiz ve umudumuz bu haftadan sonra daha güzel bir müşteri bekliyoruz. Satışlarımızın artmasını bekliyoruz. Her seneye nazaran bu sene satışların daha çok artacağını umuyoruz. Bütün kırtasiye çeşitleri mevcuttur." ifadelerini kullandı.
Okulların açıldığı gün daha çok yoğun olduklarını belirten Kölge, "Her sene yoğunluk genellikle okulların açıldığı ilk gün oluyor. Bir de okulların açıldığı ilk hafta sonu yoğunluk oluyor. Ondan sonra hareketlilik düşüyor. Öğrenciler için liste önemli. Listenin çok faydası var. Liste olduğu zaman daha bir yoğunluk oluyor. Çünkü liste olmadan öğrenci ne alacağını bilmiyor." dedi.
Bu sene lise birinci sınıfa geçen oğlu için kırtasiye alışverişi yapan Mehmet Deniz, "Çocuklarımızın kırtasiye ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Defter, kalem, kitap gibi ihtiyaçlarını almaya çalışıyoruz. Fiyatları normal bulduk. Henüz daha kıyafetlere bakmadık. Şu an masrafımız belli değil. Oğlumun ihtiyacı olan ürünleri aldım. Elbette bu ay masraflı oluyor. Kurban Bayramı, okul, kış hazırlığı derken bayağı masraflar çoğaldı." şeklinde konuştu.
Lise birinci sınıfa başlayacak olan Hüseyin Deniz ise "Bu yıl lise birinci sınıfa geçtim. Babamla birlikte okul ihtiyaçlarımı alıyoruz. Okulların açılmasına çok kısa bir süre kaldı. Bundan dolayı heyecanlıyım. İhtiyacım olan çanta, kalem, silgi ve okul kıyafeti alacağız." ifadelerini kullandı.
İLKHA