Kırtasiyeciler umudunu okulların açılmasına bağladı

Coronavirus salgını döneminde zor günler geçiren kırtasiye esnafı, okulların bir an önce açılmasını bekliyor.

Covid-19 salgını tüm sektörleri olduğu gibi küçük esnaf olan kırtasiyecileri de olumsuz yönde etkiledi. Geride kalan yılların aynı dönemlerinde en yoğun zamanlarını geçiren kırtasiyeciler, bu sene Covid-19 salgını nedeniyle en sessiz günlerini yaşıyor.

Covid-19 pandemisinin etkisini arttırarak devam ettirdiği Türkiye’de okulların yüz yüze eğitime geçme tarihi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilk olarak 31 Ağustos, daha sonra ise 21 Eylül olarak duyuruldu.

Bu süreçte pek çok farklı sektör gibi kırtasiye ve kitapevleri de pandemiden ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Pandemi nedeniyle yaz tatili ile birlikte yaklaşık 6 ay kapalı kalan okulların gecikmeli olarak planlanan 21 Eylül’de yüz yüze eğitime başlayıp başlamayacağı bilinmiyor.

Uzun zamandır okulların kapalı olması nedeniyle zor günler geçiren Gaziantep’teki kırtasiyeci esnafı, eğitim öğretim yılına hazır olduklarını söyledi.

Pandemi dönemindeki uzaktan eğitim sisteminin işlerini olumsuz anlamda etkilediğini belirten sektör temsilcileri, kırtasiye eşyaları satışında hareketlilik yaşanmadığını ve umutlarını okulların açılmasına bağladıklarını dile getirdiler.

Pandemi sürecinin öncesinde de kırtasiyeci ve kitap satışı yapan esnafın perişan olduğunu ifade eden Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Eşref Savaş, geçmiş yıllarda eylül ayı öncesinde tüm esnafın hazırlık yaptığını ancak bu yıl okulların açılma sürecinin netlik kazanmadığı için kısmi olarak hazırlık yaptığını belirtti.

“Pandemi süreci en çok kırtasiye ve kitap sektörünü olumsuz etkiledi”

Okulların ne zaman açılacağına dair henüz bir netliğin olmamasının esnafın zor duruma düşmesine neden olduğunu belirten Savaş, “Pandemi süreci en çok kırtasiye ve kitap sektörünü olumsuz etkiledi. Bu süreçte olumsuz etkilendiğimizi herkes görüyor ve biliyor. Bu süreçten en çok etkilenen ve en çok zarar gören kırtasiyeciler olarak yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Yeni eğitim öğretim yılının 21 Eylül'de başlayacağına dair bakanlık açıklama yaptı. Fakat herkes de bir tedirginlik ve gerginlik var. Bu gerginliğin okulların açılacağı güne kadar devam edeceğini herkes gözlemliyor. Buna göre de maalesef tam randımanlı bir hazırlık içerisinde değiliz. Kısmen de olsa ‘Satış olur mu olmaz mı?’ tereddüdü tüm esnafımızda var. Bu gerginlik ve tedirginlik içerisinde kısmen bir hazırlık içerisindeyiz. Dört dörtlük bir hazırlık içerisinde değiliz.” dedi.

“Esnafımız tedirgin davranıyor”

Okulların açılmaması durumunda kırtasiye esnafının mağdur olacağına dikkat çeken Savaş, “Okulların bir dönem açılıp tekrar kapatılacağı bekleniyor. Sadece 1, 8 ve 12’nci sınıfların okula gideceği ve yüz yüze eğitim alacağı söyleniliyor. Bu dönemde öğrencilerin geçtiğimiz dönemdeki gibi uzaktan eğitim alacağı öngörülüyor. Büyük bir sürpriz olmazsa şu anki durum okulların açılmayacağını gösteriyor. Bu nedenle de kitap ve kırtasiye sektörü olarak kısmi bir hazırlık içerisindeyiz. Esnafımız şu anda tedirgin davranıyor. Çünkü ürün aldığında ödemesini yapmakta zorluk çekecek. Bundan dolayı biraz temkinli davranıyoruz.” ifadelerini kullandı.

“21 Eylül'ü dört gözle bekliyoruz”

Dört gözle okulların açılmasını beklediklerini belirten kırtasiyeci Tayfun Bekem, okul sezonuna hazır olduklarını söyledi.

Pandemi sürecinden çok etkilendiklerine dikkat çeken Bekem, “Pandemi sürecinde eğitimin tüm paydaşları etkilendi. Çocuklar okullarından mahrum kaldılar. İnşallah okulların açılmasını temenni ediyoruz. 21 Eylül'ü de dört gözle bekliyoruz. Bakalım ne olacak? Şu anda da çok az bir satışımız var. Pandemi süreci herkesi etkiledi ama özellikle kırtasiye sektörünü olumsuz etkiledi. Şimdi satışlarımız normal gidiyor. Okul sezonu için bütün hazırlıklarımızı yaptık, tüm ürünlerimizi getirdik.” şeklinde konuştu.

“Okulların açılmaması durumunda mağdur oluruz”

Okulların açılmaması durumunda yaptıkları hazırlıkların boşa gideceğini ve zarar edeceklerini ifade eden Bekem, “Bundan dolayı okulların açılmasını dört gözle bekliyoruz. Çünkü kırtasiyeciler olarak bütün hazırlıklarımızı yaptık. Okulların açılmaması bizim için tamamen bir sıkıntıdır. Bütün işlerimiz durur. Okulların açılmaması durumunda mağdur oluruz. Bu ürünlerin hepsini satacağız diye aldık. Bundan dolayı zarar ederiz, sıkıntıya gireriz.” diye konuştu.

“Okul için bir ay önceden hazırlık yaptık”

Covid-19 pandemisi nedeniyle okulların erken kapanmasıyla çok zor bir süreç geçirdiklerini belirten Mustafa Yapış ise, şunları söyledi:

“Pandemi nedeniyle öğrenciler okula gitmedi, eğitim uzaktan eğitim olarak devam etti. Bundan dolayı pek fazla kırtasiye malzemelerine ihtiyaç duyulmadı. Bundan dolayı bu süreçten olumsuz etkilendik. İnşallah okulların açılmasını temenni ediyoruz. Okulların açılması için vaka sayılarının azalması lazım. Bunun içinde maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına da dikkat etmemiz lazım. Okul için bir ay önceden hazırlık yaptık. Defterden kaleme, çantadan boyaya kadar birçok hazırlığımızı yaptık. İnşallah okulların açılmasını bekliyoruz.”

“Bu sene fiyatlarda fazla bir değişiklik olmadı”

Kırtasiye ürünlerinin fiyatlarının çok fazla değişmediğini belirten Yapış, “Bu sene fiyatlarda fazla bir değişiklik olmadı. Ürünlerin fiyatı geçen seneki fiyatlar ile hemen hemen aynı. Ürün fiyatlarında pek bir değişiklik olmadı. Şu anda henüz bir hareketlilik başlamadı. Eylül ayından itibaren bir hareketlilik bekliyoruz. Özellikle okulların açılmasına kısa bir süre kala yoğunluğumuz başlar.” dedi.

İLKHA
























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Okullarda yeni dönem: Kıyafet yönetmeliği değişti
20 bin öğretmen ataması sonuçları açıklandı
9 günlük ara tatil bitti: 20 milyon öğrenci okula döndü
Uzmanlar uyardı: Otorite eksikliği akran zorbalığını tetikliyor
HÜDA PAR: MEB'in verdiği ücretsiz kaynakların çeşitliliği ve içeriği zenginleştirilmeli