Kış aylarında eklem ve kas ağrılarına dikkat

Soğuk kış günlerinde azalan fiziksel hareketlerin birçok hastalığı beraberinde getirdiğini ifade eden uzmanlar, eklem ve kas ağrılarının sık karşılaşılan şikayetler olduğunu belirtiyor.

İnsanlar yaz ve bahar aylarında daha çok fiziksel ve sosyal aktivitelerde bulunurken kış aylarında ise soğuk hava sebebiyle biraz daha sosyal aktivitelere ara veriyor. Bu durum insanlarda hareketliliğin azalmasına ve dolayısıyla bazı hastalıkların baş göstermesine sebep oluyor.

Hareketsizliğin bacaklarındaki kirlenmeye sebep olduğunu ifade eden uzmanlar ilerleyen yaşın, fazla kilo alımının veya aşırı yüklenmenin kireçlenmenin gelişiminde rol oynadığını dile getirdi.

Ağrının nedeninin belirlenmesinin tedavide öncelikli amaç olduğunu dile getiren uzmanlar, aşırı yapılan spor aktivitelerine ara verilmesi, yapılan ağır işlerin bırakılmasını gerektiğini belirterek hareketsiz kalmayarak ve uygun egzersizleri düzenli yaparak bu hastalıktan korunabileceğini söylüyor.

"Güneş ışınları azaldığında ağrı kesici özelliği olan 'serotonin' hormonu azalır"

Kış aylarında azalan hareketliliğin başta eklem ve kas ağrıları olmak üzere birçok hastalığın baş göstermesine sebep olduğunu belirten uzmanlar, "Kış sezonunda genellikle çalışma hayatı daha yoğun ve daha streslidir. Yaz aylarında günler daha uzun olduğu için iş dışındaki saatlerde spor olanakları daha fazladır ve insanlar yaz mevsiminde daha hareketli bir yaşam sürerler. Öte yandan yaz aylarında tatil fırsatları da daha fazladır. Kış aylarında bu olanaklar azalır. Güneş ışınlarına daha az maruz kalındığı için kışın D vitamini seviyelerinin düşmesi de kas ve eklem ağrılarını artıran bir diğer nedendir. Ayrıca, güneş ışınları azaldığında ağrı kesici özelliği olan ve ağrı tedavisinde ilaç olarak kullanılan mutluluk hormonu adı da verilen 'serotonin' hormonu azalır. Soğuk ve yağışlı havalarda genellikle eklem ve kas ağrılarında artış olur. Bu havalarda kaslar ve damarların kasılmasına neden olmasıyla dokulara giden kan dolaşımı bozulur. Dokuları besleyen ve atık maddeleri uzaklaştıran dolaşımın azalması ağrıların artmasına yol açar." diyor.

"Kalıtımsal faktörler, ilerleyen yaş, fazla kilo alımı veya aşırı yüklenme gibi mekanik durumlar, diyabet, gut hastalığı, kireçlenmenin gelişiminde rol oynamaktadır"

Hareketsizliğin bacaklarda kireçlenmeye de sebep olduğunu kaydeden uzmanlar, " Kireçlenme, kan testlerinde iltihap göstergelerinde artışa yol açmaması nedeniyle iltihaplı olmayan romatizma olarak da bilinir. 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık görülen eklem hastalığıdır. Eller, kalçalar, dizler ve omurga en sık etkilenen eklemlerdir. Bu hastalıkta eklem kıkırdak yapısında bozulma oluşur ve buna bağlı olarak eklem kıkırdağının altındaki kemik dokusunda da değişiklikler meydana gelir. Kemikteki büyümeler ve eklem kenarındaki çıkıntılar eklemlerin normal yapısını bozarak hareketlerde kısıtlanmaya ve ağrıya neden olur. Kalıtımsal faktörler, ilerleyen yaş, fazla kilo alımı veya aşırı yüklenme gibi mekanik durumlar, diyabet, gut hastalığı, enfeksiyonlar gibi eklemleri etkileyerek kıkırdak yapımını bozan diğer hastalıklar kireçlenmenin gelişiminde rol oynamaktadır." diyerek hatırlatmalarda bulunuyor.

"Ağrının nedenini belirlemek öncelikli amacımızdır"

Aktivitelerin omurga ve duruş bozukluklarına, bel ve boyun fıtıklarına, kireçlenmelere, kemik erimesine ve yumuşak doku romatizmalarına sebep olduğunu dile getiren uzmanlar tedavisi hakkında ise şunları öneriyor:

"Ağrının nedenini belirlemek öncelikli amacımızdır. Aşırı yapılan bir spor aktivitesi varsa ara verilmeli, ağrıları kas zayıflığına ve hareketsizliğe bağlıysa uygun egzersizlerle kaslar kuvvetlendirilmeli, ağır iş yapıyorsa koruyucu önlemler almalı, işi değiştirilmeli veya hafifletilmelidir. Ağır iş yapıyorsa koruyucu önlemler alması, işin değiştirilmesi veya hafifletilmesi, beslenme ve uyku düzeni sağlanmalı, stres faktörleri azaltılmalı vitamin veya mineral eksikliği varsa vücudun bu yönde desteklenmelidir. İlaç tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, kaplıca tedavileri, uygulamalara başvurulabilir."

"Hareketsiz kalmamak ve uygun egzersizleri düzenli olarak yapmak oldukça önemlidir"

Eklem rahatsızlıklarını tedavisi olduğu gibi korunma yollarının da olduğunu kaydeden uzmanlar, "Kış aylarında eklem ve kas ağrılarından korunmak için mümkün olduğunca soğuğa maruziyet azaltılmalı ve uygun giysi seçimiyle vücut sıcak tutulmalıdır. Doğru ve sağlıklı beslenmeyle kilo kontrolü sağlanmalı, kış mevsiminde eklemlere yüklenmemeye daha da özen gösterilmelidir. Kış aylarında hareket azalır. Hareketsizlik eklemlerin kasılmasına ve sertleşmesine neden olur. Hareketsiz kalmamak ve uygun egzersizleri düzenli olarak yapmak oldukça önemlidir. Bu sayede kas ve eklemlerin esnekliği ve kuvveti korunur, yaralanma ve ağrı ihtimali azalır. Kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla vücuttaki D vitamini düzeyi de düşer. Bu durumu önlemek için özellikle gün içinde güneşli havadan yararlanmaya daha çok özen gösterilmelidir." diyerek uyarılarda bulunuyor. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!
Dr. Ceylan: Doğru zaman, doz ve süreyle antibiyotik kullanımı gerekmektedir