Ekim ayının son haftasında başlayan bağbozumu eylül ayında da yoğun mesaiyle devam ediyor. Kış aylarının vitamin kaynağı olarak bilinen ürünlerin hazırlanması için yoğun çaba sarf eden Midyatlı çiftçiler, hasadını yaptıkları şire üzümünden pekmez, pestil, kesme, kuru üzüm ve bademli ile cevizli sucuk üretiyorlar.
Eylül ayı başlarında çabuk olgunlaşan üzümler, bazısı bağda bazısı ise evlerin damlarında "kuru üzüm" için kurumaya bırakılıyor. Ekim ayının sonuna doğru olgunlaşan "mazrune" cinsi üzümden ise pekmez, pestil, kesme ve sucuk gibi yerli kışın tüketilen ürünleri yapılıyor.
Kalitesi ve lezzeti bakımından üzüm ürünlerinden bademli ile cevizli sucuk, pestil ve pekmez gibi yöresel ürünler Midyat’ın ekonomisinde büyük katkı sağlıyor. Özellikle çevre köylerde üzüm ürünlerinden pekmez, pestil, kesme, kuru üzüm büyük bir geçim kaynağı haline geldi.
Midyat’a bağlı Söğütlü (Kinderib) Mahallesi’nde pekmez yapımı için kurulan kazanların başında bulunan mahalle sakinlerinden Şehmus İnan, yıllardan beri pekmez yaptıklarını belirtti.
İnan, "Bağdan üzüm hasadını yaparak traktörle eve getiriyoruz. Mazrune dediğimiz üzümden şiresini sıkarak daha sonra kazanda kaynatıyoruz. Biz buraya mutfak diyoruz. İçine temizlemesi için beyaz toprak koyuyoruz. Yaklaşık 5 saat şiresini kaynatarak pekmez kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz. Bu üzümden ayrıca pestil, kesme ve sucuk yapıyoruz. Bizim buranın üzümü meşhurdur. Pekmezimiz de kalitelidir." dedi.
Pestil yapımıyla ilgili konuşan Mehmet Demirdaş ise lezzetli pestilin elde edilmesi için bakımı iyi yapılmış bağdan gelen üzümün kullanılması gerektiğini belirtti. Demirdaş, "Bağları en az üç kere sürmek lazım. Yabani otların mutlaka temizlenmesi lazım. Bu hem üzümün tadı hem de verimine büyük ölçüde etki eder. Bakımı iyi yapılmış bağın üzümünün tadı tatlı ve lezzetli olur. Bakımı yapılmamış üzümün ise tadı ekşi olur. Bu da pestilinin tadının ekşi veya tatlı olmasına sebep olur." şeklinde konuştu. (Süleyman Tunç-İLKHA)