Hava sıcaklıklarının düşmesi ile araç lastiklerini değiştirerek kış şartlarına uygun hale getirmek isteyen sürücüler, oto servislerinin yolunu tutmaya başladı.
Kış mevsiminin başlaması ile sürücülerin soğuk hava şartlarında, karlı veya buzlu yollarda güvenli bir trafik ortamında seyahat edebilmelerini sağlamak, lastik kaynaklı trafik kazalarını veya trafik kazası neticesi ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla her yıl 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanımı zorunluluğu getiriliyor.
Bu kapsamda kış lastiği uygulamasının başlamasına az bir süre kala Siirt'te şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araç sahipleri ve sürücüler, araçlarına kış lastiği taktırmaya başlarken oto lastik servisleri de yoğun bir mesaiye başladı.
"Kış lastiği, sürücünün can güvenliğini sağlamakla beraber arabanın en önemli parçasıdır"
Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki farka, öneme ve tercih edilmesi gereken lastik çeşidine kadar merak edilen bütün soruları cevaplayan Yetkili Servis Sahibi Şakir Saraç, kış lastiğinin nasıl hayati bir öneme sahip olduğunu şu şekilde anlattı:
Kış lastiğini kışlık mont olarak düşünün. Siz o montu yazın kullanabiliyor musunuz? Kışlık lastik, sürücünün can güvenliğini sağlamakla beraber arabanın en önemli parçasıdır. Yazlık ve kışlık lastik arasında farklılıklar vardır. Kışlık lastikte fren mesafesini en aza indiren kılcal damarların sayısı fazladır. Yazlık lastikte ise kauçuk oranı fazla ve serttir, pişme derecesi daha yüksektir, sert olduğu için de fren mesafesi uzar, bu nedenle ömrü ve konforu uzun olur.
Yağışlı havalarda kışlık lastik kullanımını tavsiye ediyoruz
Uygulamanın başlamasına sayılı günler kala işlerinde yoğunluk olduğunu, sürücülerin araçlarında kış lastiği kullanmak için 1 Aralık tarihini beklememesi gerektiğini belirten Saraç, "Kış lastiği 1 Aralık'ta başlar ve 1 Nisan'da biter ama müşterilerin 1 Aralık'ı beklemeleri şart değil, önemli olan insanın can güvenliğidir. Lastik bir aksesuar değildir, arabanın en önemli parçası sayılır. Arabanın ön düzen parçaları ve lastik önemlidir. Yere teması sağlayan lastiktir. Yağışlı havalarda her zaman kışlık lastik kullanımını tavsiye ediyoruz." dedi.
Kış lastiği ile standart lastik arasındaki farklar nelerdir?
Saraç, "Bazıları lastiği yanlış anlıyor, onu bir aksesuarmış gibi görüyor. Hâlbuki fren mesafesini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Bir de böyle bir yanlışa düşülüyor: 300 bin TL'lik araba kullanıyor ama yazlık lastik kullanıyor. Güvenliğe önem vermiyorlar. Kışlık lastiğin güvenirliği tartışılmaz. Kışlık lastiği kullanan her zaman kullanır, kullanmayanlar ise bunu bilmez." ifadelerini kullandı.
Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Her sektörde olduğu gibi lastik sektöründe de fiyatlarda bir yükseliş olduğunu dile getiren Saraç, kışlık lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini şu şekilde aktardı:
"Lastik fiyatlarının ebadına ve kalitesine göre değiştiğini belirten Saraç, "En ucuz lastik 350 TL'den başlıyor. 1500-2000 TL'ye kadar çıkıyor ama lastiğin markasına değil kauçuğun yumuşak olup olmadığına bakılması gerekiyor. Bir de lastiğin kılcal damar sayısı çok önemli çünkü yere tutuşu sağlayan kılcal damarlardır. Markaya bakmaksızın istediğiniz lastiği alabilirsiniz. Lastiğin yumuşaklığına bakın, yumuşak olması fren mesafesini etkiler, yol tutuşunu arttırır. Bir de alacağınız lastiğin etiket değerlerine bakın, 68-70 en ideal desibeldir."
Yetkili servislerde lastik değişimi önemli
Müşterilerin yetkili servislerde lastik değişimini yaptırmalarını öneren Saraç, "Lastiğin bilinçli bir şekilde sökülmesi ve takılması gerekiyor. Lastik sökülürken yanaklarına hasar verilmemeli, lastik janttan çıkarıldıktan sonra da balans ayarı yapılmalıdır. Her köşe başındaki lastikçilere güvenmeyin çünkü lastiğin yanaklarına hasar verildiğinde balon yapar, top atma riski fazladır. Bu nedenle yetkili servisleri tercih etmeleri müşterilerin yararınadır." şeklinde konuştu.