Sonbahar mevsiminde yetişen ve aynı zamanda kışın habercisi olarak bilinen alıç (aluç) tezgâhlardaki yerini aldı.
Yabani bir meyve olarak bilinen ve sık tüketilen alıç, soğuk havayla birlikte tezgâhlara düşen bu meyve kışın habercisi olarak da biliniyor. Dağlık kesimlerde doğal olarak yetişen alıç birçok hastalığa da deva oluyor.
Alıç'ın soğuk havaların habercisi olduğunu belirten Alıç satıcısı Polat Şavlı, aile bütçesine katkıda bulunmak için dağlardan topladığı Alıç'ı cadde üzerinde sattığını söyledi.
Şavlı, “Okuldan artan zamanlarımda dağlardan topladığım aluçları cadde üzerinde satarak aileme yardımcı oluyorum. Bu meyve vatandaşlar tarafından çok tüketiliyor. Dağlık alanlarda herhangi bir bakıma ihtiyaç duymadan kendiliğinden yetişiyor. Soğuk hava ve yağmurların başlamasıyla olgunlaşıyor. Biz bu meyveyi pet bardaklarda ve kilo işi olarak satıyoruz. Bardağını 50 kuruşa, kilosunu da 3 TL’ye satıyorum. Ama vatandaş genelde bardakla almayı tercih ediyor. Batı illerinde akrabalarına gönderenler kiloyla alıyor. Bazen 2 kilo bazen de 5 kiloya kadar sattığım oluyor. Ben şu an satışlardan memnunum.” dedi.
"Alıç'ın özellikle şeker hastalarına iyi geliyor"
Alıç’ın birçok derde de deva olduğunu söyleyen Şavlı, bu meyvenin özellikle şeker hastalarına iyi geldiğini belirterek, “Şeker hastaları tatlı meyveleri tüketemediği için bu meyveye yöneliyorlar. Bunun tadı ekşimsi olduğu için hem rahatsız olmuyorlar hem de hastalığa iyi geliyor. Şeker hastalığının yanısıra, kalp ritim bozuklukları, enfeksiyon hastalıklarına deva olduğu gibi idrar söktürücü ve kabız yapıcı etkileri de vardır. Bu meyve etkisini uzun süreli kullanımlar sonucunda gösterir. En az bir iki hafta kullanmak gerekir.” şeklinde konuştu.
İLKHA