Şanlıurfa’da 75 yayınevinin katıldığı ve 50 yazarın davet edildiği kitap fuarı dün başladı. Rabia Meydanında 28 Mayıs ile 19 Haziran arasında Şanlıurfalılara kapılarını açarak bir ilk olma özelliği taşıyan fuarda İLKHA’ya konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci bütün Şanlıurfalıları bu fuarı gezmelerini, kitabın kokusunu almalarını istediğini belirtti.
Şanlıurfa’da kitap okuma seviyesinin istenilen düzeyde olmadığını söyleyen İlci, halkın kitabı hayatın bir parçası haline getirmeleri için bu fuarın açıldığını ifade etti.
İlci, “Bugün Şanlıurfa’da bir ilki daha yaşıyoruz. İlimizde 75 yayınevinin katılmış olduğu kitap fuarı açıldı. Bu fuar gerçekten bizi mutlu ediyor. Arzuladığımız ve görmek istediğimiz bir görselliği ilimize kazandırmış bulunuyoruz. Emeği geçenleri teşekkür ediyorum. Bütün Şanlıurfalıları bu kitap fuarını gezmelerini, görmelerini, kitap ile haşır neşir olmalarını istiyoruz.” dedi.
Kitabın önemli bir ihtiyaç olduğunu söyleyen İlci, “Kitap bir ekmek ve su kadar önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın bütün insanlar tarafından hissedilmesini istiyoruz ve yayınevlerini, kitapları insanlarımızın ayaklarına kadar getirdik. İstiyoruz ki halkımızda kitapları tanısınlar ve kokusunu hissetsinler.” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfalıları yaklaşık 20 gün sürecek bu fuara katılmalarını isteyen İlci, son olarak şöyle konuştu: “Şanlıurfa’da kitap okumada arzuladığımız seviyede değiliz. İstiyoruz ki insanlarımız kitap okusunlar. Hayatlarının bir parçası haline getirsinler. Bu anlamda da öğrencilerimize kitabın önemini, faydalarını kendilerine hatırlatıp yaklaşık 20 gün sürecek bu fuara da katılmalarını istiyoruz.”
Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık ise İslam âleminin yeryüzünde en az okuyan bir kesim haline geldiğini dile getirerek, tekrardan İslam kültürünü oluşturabilmek adına çokça kitap okunması gerektiğini ifade etti.
Açık, “Hamd olsun şehrimizde bir kitap fuarı açıldı. Bir Müslüman olarak kimliğini gösterebilmek adına Hz. Muhammed’in ilk muhataplığı ‘İkra’ olmuştu. Fakat bilindiği gibi İslam âlemi yeryüzünü en az okuyan kesim haline dönüştü. Yeniden İslam medeniyetini oluşturabilme, İslam kimliğini oluşturabilme adına mutlaka bizim oku kültürüne dönmemiz gerekiyor. Okumadan hiçbir şeyin olamayacağını, okumadan ve anlamadan hiçbir zaman İslam medeniyetini oluşturamayız.” dedi.
Peygamberler Şehrinin vasfına yakışacak şekilde o Peygamberlerin tevhit mücadelesini öğrenilmesi için mutlaka okunması gerektiğini sözlerine ekleyen Açık, “Bu fuarın Urfa için katkı sağlayacağını umuyorum. Urfa’da bir takım sözde değil de öz de Peygamberler şehrinin vasfına yakışacak şekilde o Peygamberlerin hayatını öğrenmek adına, o tevhit mücadelesini veren o şahsiyetleri öğrenebilmemiz için okumamız lazımdır. Hem dünü hem de bugünü okumamız lazımdır. Dünü ve bugünü, yarını anlamak için okumamız lazımdır. Buraya en büyük katkımız gelip kitap alarak bazılarını okuyarak bazılarını da hediye ederek katkı sunmalıyız.” şeklinde konuştu.
Kitap fiyatlarının pahalı olduğunu söyleyen Anadolu Gençlik Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Fevzi Çelik, bu konuda yetkililerin kitapları ucuzlatıp halkın okumasının önünü açması gerektiğini belirtti.
Çelik, “Başta bu fuarı açmada emeği geçenlere teşekkür ederim. Şunu göz ardı etmemek lazım. Kitap fiyatları çok pahalı olduğunu görüyoruz. Okumak isteyen bir kesim var. İnsanlarımızın kazancı bellidir. Kendi kazancımızı yüzde seksenini mutfağa harcıyoruz. Yüzde onunu da kitaba harcamak istediğimizde o fiyata kitap bulamıyoruz. 50 kuruşluk basılan ince bir kitabın fiyatı 6 TL’dir. Bu da gösteriyor ki kitapların fiyatları yükselmiş. Bu konuda yetkililer yayınevleriyle anlaşıp kitapların halka ucuzlayıp mal edilmesi adına bir çaba içine girmek lazımdır. Yoksa sadece bakarak yetinilir.” ifadelerini kullandı.
Batı kaynaklı kitapların değil insanı şuurlandıracak kitapların okunması gerektiğini söyleyen Çelik, son olarak şöyle konuştu: “İnsan kendisini hangi konuda eksik görüyorsa daha ona yönelik kitap almalıdır. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Alt yapısı sağlam olmayan insanların fikri üst seviyede kitaplar okumamalıdır. Eğer öyle olursa çok kısa bir sürede kitap ile arasına mesafe koyar. Yeni kitapla tanışmak isteyen öğrencilerimizin, kardeşlerimizin daha çok roman okumalarını tavsiye ediyoruz. Daha çok bizi şuurlandıracak kitapları okumamız lazımdır.” (Ramazan Casuk- İLKHA)