HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle başlatmış oldukları "Kitap Okumaya Yönelik Farkındalık Oluşturma" projesi kapsamında Batman’daki kitapevlerini ziyaret etmeye devam ediyor.
Kitapevi işletmecileri, HÜDA PAR heyetinin ziyaretinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, son dönemlerde kitaba ilginin azaldığını bundan ötürü de okuma oranlarının düştüğünü belirttiler.
Günümüzde okuma oranlarının gittikçe azaldığını ifade eden HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, bunun için de böyle bir proje başlatarak okumaya teşvik adına farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.
"Amacımız insanları okumaya yönlendirmek"
Kitap okumaya yönelik farkındalık oluşturmak için ziyaretlere devam edeceklerini belirten Durmaz, "Başlatmış olduğumuz proje kapsamında bu hafta da ilimizdeki bazı kitapevlerini ziyaret ettik. Kitapevleri sahipleriyle projemiz hakkında konuştuk. Ziyaretlerimiz devam edecek. Amacımız, insanları okumaya yönlendirmek ve azalan okuma oranlarını yükseltebilmek. Bunun için de toplum olarak hepimize görevler düşüyor. Kitap okumaya teşvik adına hep birlikte girişimlerde bulunup adımlar atmalıyız. Okuyan bir toplum olduğumuzda, mevcut sorunlarımız çok daha rahat ve kısa bir sürede çözüme kavuşacaktır." ifadelerini kullandı.
"Yılda kitaba 6,9 TL harcanırken sigaraya bin 400 TL harcanıyor"
Okuma oranlarının çok düşük olduğunu aktaran Durmaz, "Ülkemizde ne yazık ki kitap okuma oranları çok düşüktür. UNESCO verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sıradadır. Aynı verilere göre kitap, ihtiyaç listemizde 235’inci sırasında yer alıyor. Ama ihtiyaç listesinin başında ise cep telefonu geliyor. İlginç verilerden biri de şudur; Türkiye’de yılda kişi başına kitaba 6,9 TL harcanırken, sigaraya ise bin 400 TL harcanıyor. Ne yazık ki bu oranlar gençliğin geleceği adına hiçte iç açıcı değil. Bu oranlar, sorumluluk ve hassasiyet sahibi kişi ve kurumları düşündürtmelidir. Bu konuda herkes hissesine düşeni almalı ve okuma oranlarının artırılması için çalışmalar yapmalıdır." dedi.
"Sosyal medyaya zaman ayırdığımız gibi kitap okumaya da zaman ayıralım"
Kitap okumaya zaman ayrılması gerektiğine işaret eden Durmaz konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Kitap okumaya teşvik edecek girişimlerde bulunmak, en temel iş haline gelmiştir. Gençlerimizi bu konuda yönlendirmeliyiz. Kitap okumanın insana vereceği faydayı konuşmalıyız. Ancak ne yazık ki toplumun genelinde dijital bağımlılık söz konusu olmuştur. Cep telefonu, televizyon, bilgisayar birey için hayatın ayrılmaz parçası haline gelmiş. Tamamen bunları bırakalım demiyoruz ki bırakmak da söz konusu değildir. Ancak bilinçli kullanıcı olmak gerektiğini vurguluyoruz. Zamanımızın tümünü televizyona, sosyal medyaya ayırmayalım diyoruz. Bunlara zaman ayırdığımız gibi kitap okumaya da zaman ayıralım istiyoruz."
"Aileler günde 15 dakika kitap okumaya zaman ayırmalıdırlar"
HÜDA PAR heyetinin ziyaret ettiği kitap işletmecilerinden Veysi Güney projeyle ilgili şunları söyledi: "Proje ilgi çekici ve ciddi bir projedir. Toplumun kalkınmasına fayda verecektir. Kitap’ta KDV’nin düşürülmesi önemlidir. Okul müfredatında okuma saatleri belirlenmeli, okuma programları düzenlenmelidir. İlimizde okuma oranları çok düşüktür. Bunun sebebi kitaba olan ilgisizlikten kaynaklanıyor. İlgiyi artırmak için aileler günde 15 dakika kitap okumaya zaman ayırmalıdırlar."
Kitapevi işletmecilerinden Emrullah Güneş ise, "Aileye bu konuda çok iş düşüyor. Kitap okumaya teşvik için evvela ailelerin bilinçlenmesi gerekir. Çünkü çocukların eğitilmesi, kitap okumaya yönlendirilmesi bütün anne ve babaların sorumluluğu altındadır." diye konuştu.
Kitapevi işletmecisi Mikail Yıldırım, "Gençler fikir kitaplarından çok roman alıyorlar. Romanlar gençlere daha cazip geliyor. Gençler, roman okumakla beraber fikir kitaplarını da okumaları gerekir." şeklinde konuştu.
İLKHA