Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi'nde devam eden 1. Kitap Günleri Fuarı ilgi görürken, fuara katılan yazarlar okuyucularıyla buluşup kitaplarını imzalıyorlar.
Bingöl Valiliği, Bingöl Üniversitesi ve Bingöl Belediyesinin iş birliğiyle gerçekleştirilen fuar 27 Nisan'a kadar devam edecek. 100'den fazla yayınevinin katıldığı fuarda yaklaşık 10 bin kitap okuyucuyla buluşmayı beklerken, fuarın bundan sonra geleneksel hale getirileceği kaydedildi.
Fuara katılan akademisyen, yazar ve öğrenciler, kitap okumanın önemi hakkında düşüncelerini paylaştılar.
Bingöl Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdullah Taşkesen, "Okumak dinimizin de ilk emridir fakat ümmette okuma alışkanlığı hususunda eksiklik var. Bunun giderilebilmesi için öncü olarak üniversitelerin büyük bir rol oynaması lazım. Bingöl Üniversitesi olarak son dönemlerde getirmiş olduğumuz yazar ve düşünürler hem üniversitemizin hem şehrimizin hem de kültürümüzün tanıtılması için öncü oluyor." dedi.
Türkiye'nin, kitap okuma ve fikir üretme açısından diğer gelişmiş ülkelerin gerisinde kaldığına değinen Taşkesen, "Önce hocalar olarak biz çok okuyacağız ve öğrencilere farklı fikirler verdiğimiz zaman çocukların merak duygusunu cezbetmiş olacağız. Sürekli olarak aynı ifade, beyan, düşünceyi öğrencilere anlattığın zaman öğrenci 'Ben zaten bunları biliyorum.' der ama siz farklı bir düşünceyi ve sistemi anlattığınız zaman onlarda merak uyandırırsınız." ifadelerini kullandı.
"Fuarlar kitaplarla tanışmak için iyi bir fırsat"
Fuarların, kitapları tanıtmak için bir vesile olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İsmail Narin, şunları söyledi: "Fuarlar her zaman kitaplarla tanışmak için iyi bir nimet ve fırsat. Burada önemli olan kitaba dokunmak, kitabı görmek, kitapla tanışmak. Ayrıca bu fuarlar üniversiteli olmanın bir yönüdür. İlimiz için iyi bir adım. Gelecek yıllarda daha düzenli ve geniş çaplı fuarlar bekliyoruz. Buraya gelen öğrenci arkadaşların mutlaka kitap almaları ve kendileri için mini bir kütüphane inşa etmelerini tavsiye ediyorum. Kitap bir dost, arkadaş ve bir rehberdir. Bu arada ilk etapta doğru kitap seçmek gerekir. İslam klasikleri ile tanışmamız, yakın tarihi iyi bilmemiz lazım. Bu anlamda din felsefesi, psikolojisi, İslam hukuku, hadis ve tefsir alanında kitapları almak, okumak, paylaşmak ve okuduklarımızı anlatmak bilgiyi artırmak için iyi bir vesile olur."
"Toplum olarak okumakla aramızda mesafe var." diyen Arş. Gör. Serkan Ayhan, "Bu mesafeyi kitap okumakla, yazarlar ve bu gibi fuarlarla kapatabileceğimizi düşünüyorum. İnsanlar kitaptan ziyade yazarlarla bir araya gelmek istiyor. Kitap yazarıyla gerçekleşen tanışıklığın etkisiyle kitap okumayanlarda bir sıcaklık ve hoşnutluk oluşmuş olur. Bu da kitapla tanışmanın ilk adımı olur." şeklinde konuştu.
Fuara katılan Strateji ve İstihbarat Uzmanı-Yazar Muhammed Taha Gergerlioğlu, "Bizde avam okumaz, sohbet kültürüyle dinler. Demek ki entelektüellerin azlığı söz konusu. Onların çoğalması lazım. O okuyucuların çoğalıp yorumlarını bolca yapabilmeleri ve haftalık sohbetlerin oluşması lazım. Osmanlı ve Selçuklu Dönemi'nde bunlar çok uygulandı. Modern dönemde bunu terk ettik. Tekrar bunu kazanmamız lazım. Bu şekilde halkın okuması sohbet kültürüyle daha da artırılabilir." dedi.
"İnternet kullanımını hastalık durumuna getirmemek gerek"
Gençlere yönelik tavsiyelerde bulunan Gergerlioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Muhakkak internet bir bilgi kaynağıdır. Yarın yetenekli, donanımlı insanlar olmak istiyorsak genç yaşta okumaya daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. İnternet kullanımını hastalık durumuna getirmemek gerek. Bingöl Üniversitenin yaptığı bu etkinlik mükemmel bir etkinlik. Kitap fuarları, kitapla tanışmak, onu seyretmek ve kitabın birkaç sayfasını okumak bile büyük bir kazançtır."
"Teknoloji ile insanları okumaktan geri tuttular"
Bingöl Üniversitesi öğrencilerinden Sinem Çelik de "Toplum olarak kitap okumamızdaki bu düşüklüğün sebebi aslında bize okumanın sevdirilmemesidir. Çocukluktan bu yana sadece 'Oku.' denmesinin ve bunun içeriğinin açılmaması. Ne için ne şekilde okuyacağım? Bu şekilde olunca çocuklar ve gençler okumaktan uzak duruyorlar. Teknoloji ile insanları okumaktan geri tuttular. İnsanlar boş vakitlerinde kitap okumak yerine daha çok telefonla uğraşmaya, bir şeyler izlemeye meylediyor. Bu da okuma oranını daha çok düşürüyor." dedi.
Bu tür fuarların kitap okuma alışkanlığının yaygınlaştırılmasına vesile olduğunu dile getiren Suriyeli Adnan İhtiyar ise "Burada birçok alanda kitap var. İlahiyat, psikoloji, edebiyat olsun gerçekten güzel kitaplar var. Öğrenciler buraya gelirlerse sadece kendi alanlarıyla ilgili kitaplar görmez, birçok alanda kitap görür. İnternet üzerinden kitap okumak bu zamanlarda kitap fuarının önüne geçmiştir. Bir internet üzerinden bir de gerçekten kâğıt kokusunu alarak okumak var. İkisinin arasında büyük bir fark var. İnternet üzerinden kitap okuyanlara tavsiyem bir gün ellerine kitap alıp okusunlar. Hangisinin daha güzel olduğuna karar versinler." şeklinde konuştu. (İLKHA)