Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gönüllü Kuruluşlar işbirliğiyle bu sene 4’üncüsü organize edilen ve 250 yayınevinin katıldığı “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri” fuarı büyük bir ilgi görüyor.
Gazianteplilerin kitapla buluşma özlemini dindiren “Gaziantep Kitap ve Kültür Günleri” fuarı yoğun bir ilgi ile devam ediyor. Kitap günleri kapsamında Gaziantepli kitapseverler ve öğrenciler, binlerce kitap, yüzlerce yayın eviyle buluşuyor.
Birçok okuldan öğrencinin geldiği kitap günlerine özellikle gençlerin yoğun bir ilgi gösterdiği görüldü. Öğrencilerin kitap kokusunu rahatlıkla alabilecekleri kitap fuarında öğrenciler, ilgi gösterdikleri kitapları almanın heyecanını yaşadı. Öğrenciler, yılda bir kere yapılan kitap fuarının artırılması gerektiğini de dile getirdiler.
Kitap fuarı ile ilgili İLKHA'ya konuşan öğrenciler, fuarların insanların kitaplara olan ilgisini artırdığını ve günümüzde düşük oranlardaki kitap okuma oranlarının bu fuarlar vesilesiyle çoğaldığına dikkat çektiler.
“Kitap okumak çok güzeldir”
Arkadaşları ile birlikte fuara gelen lise öğrencisi Bilal Atar, kitap fuarından çok memnun kaldığını ve bu tür fuarların sayısının artması gerektiğini belirterek, “Kitap fuarları biz öğrenciler için çok güzel oluyor. Gerçekten kitaplar başka sitelerde ve alış veriş merkezlerinde olsun çok pahalı oluyor. Fuarda ise ucuz kitap alma imkânı buluyoruz. Kitap okumak çok güzeldir. Özellikle kültür açısından önemli. Bir milletin dahi ve aydın olması için kitap okuması lazım. Bu anlamda da fuarlar önemlidir.”dedi.
“Kitap okumak insanı maddi ve manevi anlamda geliştiriyor”
Gaziantep'te kitap fuarının düzenlenmesinden çok memnun olduğunu belirten Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencisi Fuat Dursun, “Kitap fuarına geldim. Okumak zaten bu asırda insanların en çok sıkıntı çektiği bir alan ve bu asırdaki insanların televizyon, radyo ve diğer alanlardaki aletlerle iştigallerinden dolayı en çok sıkıntı çektiğimiz nokta okumaktır. Okumanın artmasıyla ilgili de bu tür kitap fuarlarının düzenlenmesi zaten insanların istediği alanlardan birisidir. Kitap okumak insanı hem maddi ve hem de manevi anlamda geliştiriyor. Özellikle manevi anlamda geliştiriyor. Ama şu anda asrımızdaki insanlara baktığımızda kitap okumamaktan dolayı kaynaklanan eksikliklerden dolayı maddi ve manevi olarak ise birçok konuda sıkıntı yaşadıklarını görüyoruz. Kitap fuarları bunların aşılması için çok güzel bir etkinlik oluyor. Bu tür fuarların daha da artırılması gerekir diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Kitap okumak insanın bakış açısını geliştiriyor”
Günümüzde çok yaygın olarak kullanılan sosyal medya yerine gençlerin kitap okumasını tavsiye eden Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) öğrencisi Ömer Çalış, “Kitap okumak zaten başlı başına muazzam bir şeydir. Kitap okumak insanın bakış açısını geliştiriyor. Fuarda da zaten çok güzel kitaplar var. Bir de en önemlisi bazı kitapların yazarlarının da fuara katılması ve onlardan da imzalı kitap almak çok güzel oluyor. Gerçekten insanı sevindiriyor. Çok güzel bir hatıra oluyor. Sosyal medya ve televizyon genelde radyasyon yaydığı için bunlar beyni uyuşturuyor. Örneğin 2 saat televizyon izlendiğinde beynin eski hale dönmesi için bir hafta beyin egzersizi yapması gerekiyor. Bundan dolayı televizyon veya sosyal medya gibi etkenlere daha ağırlık verileceğine kitap okunarak beynin daha da gelişeceğine ve kültürlü olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
“Gençlerimizin daha çok okuması lazım”
Gençlere kitap okuma tavsiyesinde bulunan Mustafa Alkurt, “Kitap fuarları insanlar için çok faydalıdır. İnsanların aslında bol bol kitap okuması lazım. Özellikle de gençlerimizin daha çok okuması lazım. Biz artık orta yaşlıyız. Ama gençlerimizin biraz daha çok kitap okuyarak Türkiye’nin geleceğine büyük bir katkı yapmasını bekliyoruz. Kendi çocuklarım da dâhil olmak şartıyla ülkenin okuyarak kalkınacağına inanıyoruz. Bu kitap fuarlarını düzenleyenlere de teşekkür ediyoruz.”diye konuştu.
“Kitap fuarı hem şehrimiz hem de ülkemiz için çok önemlidir”
Kitap fuarlarının şehre ve halka hitap eden fuarlar olduğunu ifade eden Birgül Koyuncu da, “Fuara bu şekilde bir ilgi olacağını beklemiyordum. Ama yine de fena değil. İnşallah devamı gelir. Çünkü bu kitap fuarı hem şehrimiz ve hem de ülkemiz için çok önemlidir. Umarım devamı da gelir. Çünkü gençliğin bu gün gerçekten buna ihtiyacı var. Çünkü bizlere okuması olan bir gençlik lazım. Kitap okumak daha iyi bir boyuta taşınırsa çok daha iyi bir gençlik olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Kitap fuarını iki günde 35 bin kişi ziyaret etti
28 Nisan 2018 Cumartesi günü 15 Temmuz Meydanı’nda açılan ve büyük bir ilgi gören kitap fuarını 2 günde 35 bin kişi ziyaret etti.
Kitap Fuarı, 5 Mayıs’a kadar kapılarını 11.00 ve 23.00 saatleri arasında kitapseverlere açık tutacak. Fuara, 70 edebiyatçı ve 250 yayınevi katılıyor.
İLKHA