Kızıltepe ilçesi Tanrıverdi (Şemmoka) mahallesi (Köyü) çiftçilerinden Burhan Çelebioğlu, ilk defa ektiği 5 dekar kişniş, alternatif ürün olmaya aday görünüyor.
Mezopotamya bölgesinin en verimli ve bereketli topraklarını barındıran Kızıltepe ovasında ekilen kişniş mahsulünün, çiftçiler için alternatif bir ürün olacağı, pazarlama sorunu giderildiği taktirde önümüzdeki yıllarda kişniş ekiminin daha da çoğalacağı belirtiliyor.
Ürünü tarlada inceleyen Kızıltepe ilçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü Nevaf Kalkan, “İlçemiz Mezopotamya bölgesinin en verimli ve bereketli topraklarını bünyesinde bulunduran bir tarım alanına sahip. İlçemizin Tanrıverdi köyünde çiftçilik yapan Burhan Çelebioğlu, deneme amacıyla ekmiş olduğu 5 dekarlık kişniş hasadını tarlada inceledik. Ekilen hasadın değerlendirmesini yaptık. Değerlendirme sonucunda dekarda yaklaşık 200 kilogram ürün beklenmektedir. Piyasa değerinin yüksek olmasından dolayı, ilçemizin yeni bir alternatif ürüne kavuşmuş olduğumuzu düşünüyoruz. Pazarlanabilecek alan bulunduğu takdirde önümüzdeki yıllarda kişniş ekiminin artacağını tahmin ediyoruz.” dedi.
Kişnişin özellikleri
Kişniş, ülkemizde çoğu bölgede hem doğal, hem de kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Anavatanı Akdeniz bölgesi olan şifalı bitki, en fazla Burdur, Isparta ve Konya illerimizde kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Aş otu ve kişniş otu gibi isimlerle de anılan bitki, güneşin bol olduğu iklimleri seven, hafif topaklarda yetişen bir bitkidir. Sonbahar geldiğinde ekilen tohumlarla çoğalır. Şifalı özellikleriyle tarihte Mısırlılar ve Çinliler tarafından tıbbi bitki olarak kullanılmıştır.
Kişnişin faydalarından bazıları ise şu şekilde sıralandı:
- İştah açıcı özelliği bulunmaktadır.
- Mideyi uyarıcı etkisi nedeniyle sindirimi kolaylaştırır ve hazımsızlığa engel olur.
- Mide ve karında meydana gelen ağrıların tedavi edilmesinde kullanılır.
- Mide ve bağırsakta oluşan gazların giderilmesini sağlar.
- Diyareyi kesen bir özelliğe sahiptir.
- Sinirleri yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Ciltte akne ve sivilcelerin tedavisinde antiseptik etkisi yapar.
- Kişniş balla ve zeytinyağıyla birlikte kullanıldığında, pamukçuk ve kurdeşene iyi gelir.
- Kadınlarda adet kanamalarını düzenler ve doğumu kolaylaştıran etki yapar.
- Ağızda kurusu çiğnendiğinde ağız kokularının giderilmesine yardımcı olur.
- Kişniş yağı haricen eklemlere uygulanırsa, romatizmal ağrıları giderir. (Mehmet Aslan-İLKHA)