Kızıltepe’de “7’den 70’e okuma yazma bilmeyen kalmasın” sloganıyla okuma yazma seferberliği başlattıklarını belirten Kızıltepe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Hadi Gökdemir, okuma yazma bilmeyen herkesin okuryazar hale gelmesi için çaba harcadıklarını söyledi.
Başlatılan okuma yazma seferberliği için İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Odabaş’ın başkanlığında komisyon kurduklarını ve ilçe merkezi ile kırsalda alan taraması yaptıklarını söyleyen Gökdemir, 7’den 70’e okuma yazma bilmeyen herkesi okullarda, belediye bünyesinde ve Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde açılan kurslara beklediklerini söyledi.
Şimdiye kadar 25 kurs açıldığını vurgulayan Gökdemir, bu kurslarda yaklaşık 350 kişinin okuma yazma öğrendiğini ifade etti.
İslam’ın ilk emrinin “Oku” olduğunu hatırlatan Gökdemir, “İnsanların, okuma ve yazma bilmeleri her açıdan önemli. İnsan tüm ihtiyaçlarını, duygu ve düşüncelerini ancak okuma yazma öğrenerek dile getirebilir.” dedi.
“Herkesin okuryazar hale gelmesi için çaba harcamaktayız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde ülke genelinde başlatılan okuma yazma seferberliği kapsamında Kızıltepe “7’den 70’e okuma yazma bilmeyen kalmasın” sloganıyla okuma yazma seferberliği başlattıklarını belirten Gökdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
“TÜİK verilerine göre ülkemizde en fazla göç alan 10 il vardır ve bu illerden biri de Mardin’dir. Göç alan illerimizde okuma yazma bilmeyen vatandaşların sayısı da fazladır. Bu kapsamda ilçemizde bir komisyon kuruldu. Komisyonumuzun başkanı Kaymakamımız Sayın Ahmet Odabaş’tır. Muhtarlarımızdan, basınımızdan mütevelli heyetimiz vardır. İlçemizde, beldelerimizde, köylerimizde alan taraması yaptık. Okullarımızda, kurs merkezlerimizde ve belediyemiz bünyesinde açılan kurs merkezlerinde okuma yazma bilmeyen bütün vatandaşların bu kurslara başvurmaları ve herkesin okuryazar hale gelmesi için çaba harcamaktayız. Herkesin, okuryazar hale gelmesi gerekir. Çünkü okuma yazma insanın en temel ihtiyacıdır. Bu temel ihtiyacı karşılamak için gece gündüz demeden alan taraması yaparak, köyleri dolaşarak insanların okuryazar hale gelmesine çaba göstermekteyiz. Hem dini olarak hem insani olarak her açıdan insanlarımızın okuma yazma bilmesi gerekir. Çünkü ihtiyaçlarını duygu ve düşüncelerini ancak okuma yazma öğrenerek dile getirebilirler.”
“Şimdiye kadar açılan 25 kursta 350 kişi öğrenim görüyor”
Şu ana kadar açılan 25 kursta toplamda 350 civarında vatandaşın eğitim gördüğünü belirten Gökdemir, “Bu sayının az olduğunu biliyoruz. İlçemizde binlerce kişinin okuma yazma bilmediğini de biliyoruz. 15-17 yaşından 70 yaşına kadar okuma yapma bilmeyen vatandaşlarımız var. Biz bunların hepsine ulaşıp onları okuryazar haline getireceğiz. Okuma yazma bilmeyen gençlere birinci kademe okuma yazma kursları veya seviye tespit sınavı yapıyoruz. Akabinde de bunlara 2’inci kademe, ondan sonrada açık ortaokul lise ve üniversiteye kadar inşallah yollarını açacağız. Bilindiği üzere dinimizin ilk emri ikra yani ‘oku’ dur. İnsanlar ancak okuyarak hem dinlerini hem dünyasını kurtarabilirler.” diye konuştu.
“Kurslarımızda okuma yazma öğrenip şu an da üniversite okuyan kardeşlerimiz var”
Başlatılan okuma yazma seferberliği bünyesinde ülkelerinden göç ederek ilçeye sığınan Suriyelilerin de olduğunu belirten Gökdemir, “Bunlara hem okuma yazma kursları hem de Türkçe kursları düzenlemekteyiz. Kurslara katılıp okuma yazma öğrenen Suriyeli kardeşlerimize, bu kurslar sayesinde üniversite yolu açıldı. Çünkü Suriyelilerin akademik çalışma yapabilmesi için en başta Türkçe ve okuma-yazma bilmeleri gerekir. Bize gelip okuma yazma öğrenen ve daha sonra üniversite de okuyan onlarca Suriyeli kardeşlerimiz bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Eskiden okuyamadığım için pişmanım”
Okuma yazmayı yeni öğrendiğini söyleyen İbrahim Akar (65), “Şimdiye kadar okuma yazma bilmiyordum. Burada açılan kursa gelerek okuma yazma öğreniyorum. Eskiden okuyamadığım için pişmanım şimdi öğrenip telafi etmeye çalışıyorum. İnsan, zararın neresinden dönerse kârdır. Allah razı olsun bu kursları bize açtılar ve hocalar bizlere öğretiyorlar.” dedi.
“Hem Türkçe konuşmayı hem de okuma yazmayı öğreniyoruz.”
Halk Eğitim Merkezinde açılan kursta okuma yazma öğrenmeye geldiğini söyleyen Suriyeli Adnan Hısso (50) ise şöyle konuştu: “Suriye’de eğitimimi tamamlamıştım ama Türkiye’ye gelince Türkçe konuşma ve okuma yazma bilmiyordum. Şimdi hocalar bize öğretiyor. Bizde hem Türkçe konuşmayı hem de okuma yazmayı öğreniyoruz.”
“Okuma ve yazmamı geliştirmek için kursa başladım”
Kursun başlangıcından bu yana kursa devam ettiğini söyleyen Ayşe Özdemir, okuma ve yazmasının zayıf olduğundan dolayı kendini geliştirmek için kursa başladığını ve bu sayede okuma yazma kursuna geldiğini söyledi.
“Okuma yazma bilmediğimiz için çok zorluk çekiyorduk”
Ailesinin kendisini okula göndermediği için okuma yazma bilmediğini ama açılan kursta okuma yazma öğrendiğini belirten Cemile Kaya, “Örneğin Hastaneye gittiğimizde çok zorluk çekiyorduk, derdimizi anlatamıyorduk. Burada hocalarımız sayesinde okuma- yazma öğrendim. Heyecanlıyım ve çok mutluyum.” dedi.
“Okuma yazma öğrenmek gerçekten çok güzel”
Kursiyer Garipşah Fidan (36) ise “Küçükken beni okutamadıkları için o hasret içimde kalmıştı. Bu yaştan sonra okumaya başladım. Okuma yazma öğrenmek gerçekten çok güzel. Eskiden, harfleri hiç bilmiyordum şimdi ise harfleri öğrendim ismimi de yazabiliyorum.” diyerek sevincini dile getirdi. (Mehmet Aslan-İLKHA)