MARDİN- Kızıltepeli Sultan Gümüş ninenin okuma azmi gençlere örnek olacak türden. 70 yaşındaki öğrenme heveslisi Nineye, 2. Kademe okuma-yazma kurs bitirme belgesi, Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş tarafından hasta yatağında verildi.
Çocukluğunda okuyamayan, evlendikten sonra da eşini kaybedince, çocuklarını büyütüp okutan Sultan Nine, ailevi görevini tamamlayıp emekli olduktan sonraki ilk işi, okuma yazma kurslarına gitmek oldu.
Kızıltepe’de okuma yazma kursuna giden 70 yaşındaki Sultan Gümüş’ün kurs bitirme sertifikasını, ameliyat olduğu için alamadığını duyan Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Sultan nineyi evinde ziyaret ederek kendisine sertifikasını teslim etti.
Kızıltepe ÇATOM da açılan okuma yazma kurslarına kaydını yaptıran ve 1.kademe okuma yazma kursunu tamamlayan Sultan Gümüş, 2.kademe okuma yazma kursunu da başarıyla tamamladı.
Daha sonra safra kesesi ameliyatı olması nedeniyle sertifika törenine katılamayınca ilçe kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş kendisini evinde ziyaret edip geçmiş olsun dileklerinde bulunarak sertifikası ile beraber çeşitli hediyeler ve altın ile ödüllendirdi. Kaymakam Ermiş ayrıca Sultan Nineye okuması için de kitap hediye etti.
ÇATOM sorumlusu Leyla Onur Yanar ve kurs öğretmenleri ile beraber Sultan Ninenin ziyaretine giden Kaymakam Ermiş, “ Çocukluk dönemindeki şartlar ve kız çocuklarının okutulmaması sonucu okula gidemeyen, ancak okuma azmini yitirmeyip bu yaşında gençlere örnek bir davranış sergileyen Sultan teyzemizi, hem tebrik, hem de geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk. Kendisini bu okuma hevesinden dolayı tebrik ediyorum. Rahatsızlığından dolayı okuma sertifikasını almaya gelemeyeceğini öğrenince, 2. Kademe okuma yazma sertifikasını biz kendi elimizle teslim etmek istedik. Ellerini öpüp hayır duasını aldık. Allah kendisine sağlıklı uzun ömürler versin. İyileştiğinde Açık Öğretime kaydını yapması için teşvik edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.
ÇATOM sorumlusu Leyla Onur Yanar ise, “ Açtığımız kurslara Sultan teyzemiz geldi kaydını yaptırdı. Çok hevesli ve öğrenme azmi olduğundan 1. kademeyi başarı ile tamamlayıp ikinci kademeye devam etti. Bu yaşında bu kadar istekli öğrencilerimizin olması diğer kursiyerlerimize de örnek olmakta. Rahatsızlığından dolayı sertifikasını almaya gelmeyince biz kendisini ziyaret ettik. İyileştiğinde diğer kurslarımıza kendisini bekliyoruz.” dedi.
Eşini kaybettiğinde 28 Yaşında olduğunu ve en büyüğü 4 yaşında, dört çocuğu ile dul kalarak çocuklarına hem annelik hem babalık yaptığını belirten Sultan Gümüş, “Eşimi kaybettiğimde 28 Yaşındaydım. En büyüğü 4 yaşında, dört çocuğum ile dul kalarak çocuklarıma hem annelik, hem de babalık yaptım. Fabrika ve atölyelerde değişik işyerlerinde aşçılık yaparak çocuklarını büyüttüm. Biri erkek 3 kızımı liseye kadar okuttum. Bizim zamanımızda fazla kimse çocuğunu okula göndermiyordu. Hele kız çocuklarını hiç göndermiyorlardı. Evlendikten sonra genç yaşta eşim vefat edinc,ie çocuklara bakmak yükümlülüğü altına girdim. Tek başıma en büyüğü 4 yaşında olan 4 çocuğuma bakarak okuttum. Emekli olduktan sonra içimdeki okuma hevesini dindirmek için ÇATOM’a giderek kaydımı yaptım. Birinci kademeyi bitirip, ikinci kademeyi de başarı ile tamamladım. Okuma yazmayı öğrendiğim için çok mutluyum. Sanki yeniden doğmuş gibiyim. Ameliyat olduğum için belgemi almaya gidemedim. Sağ olsunlar kaymakamımız, ÇATOM Müdiremiz ve öğretmenlerimiz beni ziyaret ederek geçmiş olsun ziyaretime gelip sertifikamı ayağıma getirdiler. Onlara çok teşekkür ederim. Beni çok mutlu ettiler.” şeklinde duygularını ifade etti. (Mehmet Aslan-İLKHA)