"Kobanê" davasında kararlar açıklandı

"Kobane" bahaneli olaylara ilişkin görülen davada tutuklu yargılanan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş hakkında mahkeme, ayrı ayrı suçlardan toplamda 42 yıl ceza verirken aynı davada yargılanan HDP eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ise top

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da içinde olduğu 108 sanığın yargılandığı 6-8 Ekim 2014'teki Kobane bahaneli olaylara ilişkin görülen davada karar açıklandı.

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen davada mahkeme heyeti, 18'i tutuklu, 18'i tutuksuz, firari 72 sanık hakkındaki hükmünü açıkladı.

Demirtaş ve Yüksekdağ'a ceza

Verilen aranın ardından mahkeme, sanıklar hakkında kararlarını tek tek açıkladı.

Selahattin Demirtaş hakkında "devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmaya yardım" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi, ceza 20 yıl hapis cezasına çevrildi.

Demirtaş ayrıca; suç işlemeye tahrik suçundan da 4 yıl 6 ay, Diyarbakır'daki Nevruz konuşması nedeniyle 2 yıl 6 ay, 29 şubat 2016'daki konuşmasında "halkı kanunlara uymamaya teşvik" suçundan 1 yıl 6 ay, örgüt propagandası suçundan 4 yıl 6 ay, yasadışı gösteriyi tahrik suçundan 3 yıl, 2911 sayılı yasaya muhalefet suçundan 2 yıl 6 ay, suçu ve suçluyu övme suçundan 1 yıl 6 ay, 'darbeye hayır' mitingindeki konuşması nedeniyle örgüt propagandası suçundan 2 yıl hapis cezası verildi. Toplam 42 yıl hapis cezası alan Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Figen Yüksekdağ ise, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 19 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan da 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet suçundan da 2 yıl ceza alan Yüksekdağ, ayrıca iki ayrı konuşması nedeniyle de örgüt propagandası suçundan 1 yıl 6'şar ay olmak üzere toplam 3 yıl hapis cezası almasına karar verildi.

Seçim yasaklarına aykırı hareket etmek suçundan da 3 ay hapis cezası verilen Yüksekdağ'ın toplam cezası 30 yıl 3 ay olurken, tutukluluk halinin devamına hükmedildi.

Diğer sanıklar

Mahkeme tarafından diğer sanıklara verilen cezalar şöyle:

Alp Altınörs: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası.

Ali Ürküt: Devletin birliğini bozma suçuna yardım suçundan 13 yıl 4 ay, suç işlemeye tahrik suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası.

Ahmet Türk: Devletin bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden ise 10 yıl hapis cezası.

Altan Tan: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü kurma suç ile diğer tüm suçlamalardan beraat.

Ayhan Bilgen: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü üyeliğinden ayrı ayrı beraatına karar verildi.

Ayla Akat: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, terör örgütü üyeliğinden ise 9 yıl 9 ay hapis cezası. Akat'ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

Aynur Aşan: Örgüt üyeliğinden 9 yıl 9 ay hapis cezasına karar verildi. Yurt dışına kaçarken yakalanmış olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Aysel Tuğluk: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat.

Ayşe Yağcı: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezası. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.

Bülent Parmaksız: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl hapis, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Emine Ayna: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 10 yıl hapis cezası.

Gültan Kışanak: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine hükmedildi.

Nazmi Gür: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Sabahat Tuncel: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt suçundan ise 12 yıl hapis cezasına karar verildi. Tuncel'in tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.

Sırrı Süreyya Önder: Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile örgüt üyeliğinden beraatına karar verildi.

İddianame

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 108 sanık yer aldı. 37 maktul ve 2 bin 676 mağdurun yer aldığı iddianamede, sanıkların tamamı, Kobane olaylarını sorumlu düzeyde organize etmekle ve "terör örgütünün talimat bütünlüğü içerisinde" şiddeti sokak olayları şeklinde ülke geneline yayıp, terör olaylarına kitlesel boyut kazandırmakla suçlandı. Örgüt yöneticisi olmakla da suçlanan sanıklar, tüm suçlardan da ayrı ayrı sorumlu tutuldu. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

Diyarbakır Memur-Sen'den işten çıkarılan belediye işçilerine destek
Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi 479 bin hastaya hizmet verdi
CHP, geçmişiyle uyumlu siyaset güden bir partidir
Diyarbakır TESSEP Temsilciliği, topladıkları paraları Gazze'ye bağışladı
Diyarbakır'da 747 işçi işten atıldı