Son yıllarda kolon (bağırsak) kanserinin gittikçe arttığını bildiren uzmanlar, 5 yılda bir kolonoskopi yapılmasında büyük fayda olduğunu belirtiyor.
Memorial Dicle Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kemal Karadaş, kolon kanseri hakkında uyarılarda bulundu.
Karadaş, "Kolonoskopi, bizim açımızdan çok önemli bir tetkiktir. Özellikle hemoroit ve benzeri şikâyeti olanlar veya hiçbir şikâyeti olmayıp da aniden makatından kan gelenler kolonoskopi yapmalılar. Bağırsak alışkanlıklarındaki ani değişikliklerde, daha önce olmayan ishal, kabızlık veya tuvalete daha sık çıkma gibi durumlarda kolonoskopi yapılmasında fayda var. Özellikle 50 yaş üzeri insanların kolonoskopi yapmaları gerekir. Sağlık Bakanlığının tebliğine göre, 50 yaş üstü herkese, özellikle ailevi hikâyesi olanlara 40 yaşından sonra, normal insanlara da 5 yılda bir yapılmasında fayda var." dedi.
"Kolonoskopi hayat kurtarır"
Kolon kanseri riskinin 50 yaşından sonra arttığını anlatan Karadaş, şunları söyledi: "Gelişmiş toplumlarda, Amerika ve Avrupa'da rutin yapılan tetiklerdir. Çünkü kolon kanseri riski 50 yaşından sonra artıyor. Erken yakalandığınız zaman başarı oranı çok yüksek olan, insanı kısa sürede öldürmeyen kanserlerdir. Ama geç yapanlar yakalandıkları zaman bunların yaşam kalitesi düşüyor. Bundan dolayı hiç çekinmeden ve utanmadan mutlaka yapın. Gencecik hasta geliyor, bağırsak şikâyeti var. Utandığı ve çekindiği için kolonoskopi yapmayıp, ilerlemiş bağırsak kanseri olan hastalarımız var. Kolonoskopi gerçekten hayat kurtarır."
"Hastalığın tek tedavisi erken teşhistir"
Karadaş, hastalığın tek tedavisinin erken teşhis olduğunu sözlerine ekleyerek, "Bunun yemekle alakası yoktur. Son yıllarda kolon kanseri ve bağırsak kanseri gittikçe artmaktadır. Yaşam kalitesi arttıkça kolon kanseri riski azalmıyor, aksine artıyor. Gelişmiş toplumlarda çok daha sıktır. Paralel bir şekilde artıyor." ifadelerini kullandı.
İLKHA