Bu hafta sonu 30 Haziran Cumartesi ve 1 Temmuz Pazar günü milyonlarca öğrencinin katılımı ile yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) katılacak öğrenciler sık sık değişen sistemden olumsuz etkilendiklerini belirterek, yapılan sistem değişikliklerini takip etmekten ders konularını takip edemediklerini belirtiler.
TYT'ye başvuru yapan 2 milyon 381 bin 784 aday 7 bin 884 binada ve 129 bin 291 salonda; AYT'ye başvuran 2 milyon 19 bin 853 aday 6 bin 746 binada ve 108 bin 470 salonda; YDT'ye başvuran 131 bin 453 aday ise 779 binada 6 bin 418 salonda sınava alınacak.
TYT'de Türkçe testinden 40, sosyal bilimler testinden 20, temel matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltilecek.
AYT'de Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinden 40, sosyal bilimler-2 testinden 40, matematik testinden 40, fen bilimleri testinden 40 soru, YDT'de ise 80 soru sorulacak.
Sınav sistemin artık bir kalıba uydurulması gerektiğini belirten Mehmet Latif Kurt, "Geçen sene ben YGS-LYS’ye girdim, onunla ilk kez girmiş oldum. Bugün başka bir sistem ile karşı karşıyayız. Nasıl bir şey olduğunu bilmiyoruz, psikolojik bir çöküş içerisindeyiz. Sınavın nasıl olacağı hakkında bir fikrimiz yok. Bu sistemin artık bir kalıba uydurulması gerek. Bu kısır döngüden çıkması gerek. Açıkta kalan birçok insan var. Üniversite okunacaksa güzel bir şekilde, güzel bir yöntem ile bize aşılanmasını istiyoruz." dedi.
Sınav sistemin sürekli değişmesinin öğrencileri psikolojikmen bir strese soktuğunu ifade eden Mehmet Hüseyin Bozkoç, "Bu seneki YKS’ye hazırlanıyorum. Sınav sistemin sürekli değişmesi biz öğrencileri psikolojikmen bir strese koyuyor. Ben bu yıl mezun oldum. Geçen sene 11'inci sınıfta YGS-LYS’ye hazırlanırken, bu sene aniden YKS’nin çıkması biz öğrencileri olumsuz etkiledi. Sürekli sınav sistemini değişmesini biz öğrenciler iyi bulmuyoruz ve bunun böyle olmamasını istiyoruz. Geçen senelerde YGS ve LYS’nin ayrı ayrı, belli zaman aralıkları ile olması biz öğrencileri daha rahatlatıyordu. Bu sene iki sınavın art arda olması bizi daha fazla strese koyuyor ve daha fazla yoğunlaşmamızı istiyor." şeklinde konuştu.
Sık sık değişen sistemden olumsuz etkilendiklerini belirterek, yapılan sistem değişikliklerini takip etmekten ders konularını takip edemediklerini belirtilen Sabır Yılmaz, "Geçen sene mezun oldum. Bu yıl tekrar sınava hazırlanıyorum. ÇSYM bizi kurban seçip her sene sistem değiştiriyor. Biz öğrenciler sınav sisteminin isminin, konularının, çıkacak soru dağılımına artık yetişemiyoruz. Konularımıza konsantre olacağımıza artık tamamen yapılan değişikliklere bakıyoruz. Nelerin değişip-değişmediğine bakıyoruz. ÖSYM‘nin bunu yapmaması, biz öğrencileri mağdur etmemesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
ÇINARINSESİ