KONYA-Tarımda kuraklık ve gübre fiyatları konusunda yazılı bir açıklamada bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış “Konya’da 2 milyon 240 bin hektar tarım alanında fiili tarım uygulaması yapılmaktadır. Bu alanlardan yaklaşık 540 bin hektarında yeraltı ve yerüstü suları ile sulu tarım yapılmaktadır. Nadas alanları ile birlikte 1 milyon 700 bin hektar tarım alanında iklime ve yağışa bağlı bir tarımsal üretim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Sulu tarım alanlarında şekerpancarı, ayçiçeği, mısır, patates, kuru fasulye, havuç ekimleri gerçekleştirilmekte, hububat ta sulama, sadece sulama imkânı olan alanlarda münavebede hububat ekimi yapıldığında sulanmaktadır.” dedi.
Çalış açıklamasının devamında,”Konya çiftçisi yaklaşık 1 milyon700 bin hektar alanda iklime ve yağış rejimine bağlı tarım yapmaya zorunlu olduğundan, yıllık yaklaşık 700 bin hektar gibi bir alanı nadasa bırakmaktadır. Konya jeololik yapı itibarı ile kapalı havza konumunda olduğundan bölgenin kendi yağış havzası ve yerüstü su kaynaklarından başka su varlığından faydalanamamaktadır. Konya, Ülkemizin Buğday üretiminin yüzde 12’sini, Arpa üretiminin yüzde 14’ünü, şekerpancarı üretiminin yüzde 35’ini, Kuru Fasulye üretiminin yüzde 30’unu, Havuç üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştirmektedir. Konya, tüm Türkiye de görülen ve endişe ile bakılan kuraklık konusunda en hassas bölge konumundadır. Zira sulu tarım alanları kısıtlı, bunun yanında Ülkemizin en az yağış alan bölgesi konumundadır. Konya’da yağışların azlığından ziyade, en önemli sorunlardan birisi vejatasyon süresinde yağışların dengeli dağılmamasıdır.” şeklinde konuştu.
Konya’da meteorolojik kuraklık şu an itibari ile kendisini hissettirdiğini belirten Çalış, “Uzun yıllar Eylül - Ocak döneminde 146 mm yağış düşmesine rağmen, 2012 Eylül- 2013 Ocak döneminde 166 mm olarak uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir yağış alınmış, 2013 Eylül- 2014 Ocak döneminde 150 mm yağış düşmüştür. Uzun yıllar ortalamasında bir yağış alınsa da yağışın dağılımı tarımsal anlamda istenen ölçüde değildir. Bizim için önemli olan Tarımsal kuraklık henüz etkilememiş ancak bıçak sırtı durumuna gelinmiştir. Bölgemizin bir diğer kritik yağışı Nisan 15- Mayıs 15 döneminde olacak yağışlarıdır Şu günlerde ve Nisan Mayıs döneminde düşecek yağışları bilinçli, toprak ve bitkinin ihtiyacına uygun gübreyle destekleyerek 2014 hasat döneminde kuraklık ve oluşturacağı düşünülen verim ve kalite kaybını azaltacaktır.”dedi.
Gübre fiyatları son bir aylık döneme yüzde 30’lara varan fiyat artışı ile girdiğini söyleyen Çalış, “Gübrelemeye bir yaklaşık bir ay daha zaman bulunmakta olup bu şekildeki fiyat artışlarının devamı zaten olumsuz giden iklimsel verilere birde çiftçi imkânsızlıktan gübre kısıtlamasına gidecek olursa verim ve kalitede kaygı oluşturacaktır. Günümüzde yaşanan ekonomik dalgalanmalara karşı çiftçi korunmalı tabiri caizse Gübre fiyatları arada kaynamamalı, çiftçi koruma altına alınmalıdır.”ifadelerini kullandı.
Çalış konuşmasının sonunda,”Şu an sosyal kuraklığın etkisini yaşamaktayız, Konu ile ilgili Kurum Kuruluş ve yetkili kişiler sosyal kuraklığa körükle gitmemeli çözüm noktasında yapılabilecekleri tartışmalıdır. Çiftçinin durumu şu an devesini arayan yörüğün durumudur, güvendiği birkaç dağ kalmıştır, eğer o dağların ardında da olmazsa seyredin o zaman ağıdı, Ancak güvenilen o dağların en büyüğü yaradan zül celal dir, İnşallah ihtiyaç duyulan yağışlar gelecektir, Kuraklık kendisini gösterecek olursa da Devlet çiftçinin, üreticinin yanında olmalıdır. Su varlığı kıtsa, yağışlar yeterli değilse Konya sulu tarımı azaltsın veya çıksın demeye kimsenin hakkı yoktur. Sosyal devlet özelliği ile insanların doğduğu yerde doyurulması adına gerekli yatırımlar yeterince yapılmalıdır.” Sözlerine yer verdi. (İlyas Yavuz-İLKHA)