Kredi kartlarıyla altın almak caiz mi?

Fetva Kurulu, "Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur." diye belirtti.

İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Kredi kartlarıyla altın almak caiz mi?" sorusuna yanıt verdi.

Fetvada, şu ifadelere yer verildi.

“Altının borçla satılması Allah Resulünün (aleyhissalatu vesselam) şu hadisiyle yasaklanmıştır: Altın altınla, gümüş gümüşle, buğday buğdayla, arpa arpayla, hurma hurma ile, tuz tuzla başbaşa misliyle, peşin olarak satılır. Bu çeşitler farklı olduğu takdirde peşin ise dilediğiniz gibi satın (Müslim, "Müsâkât" 81, No: 1587). Altınla ilgili varid olan bu rivayetten iki temel hüküm çıkmaktadır; takas edildiğinde misli misline olması ve farklı cinsten bir para birimiyle bozdurulduğunda ise peşin olması yani borçla alınıp satılmaması.

Kredi kartıyla yapılan altın satışlarında para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa yapılan muamele caiz olur. Zira kart hamiline banka tarafından verilen limit, karz (borç para) mesabesindedir. Bu para anında kuyumcunun hesabına geçiyorsa müşterinin sonradan tek seferde veya taksitle bankaya ödeme yapması bu satışı haram kılmaz. Ancak POS cihazı aracılığıyla satış gerçekleştirildikten sonra para taksitle veya -vadeli- tek çekim olarak kuyumcunun hesabına geçerse yapılan muamele haram olur." (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?