Cumhurbaşkanlığı kararına göre, kripto para platformları, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi için alınan önlemlerden yükümlü olacak. Aynı kararla, faizsiz konut sisteminde faaliyet gösteren tasarruf finansman şirketleri de bu önlemlerin yükümlüsü oldu. Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, belli bir tutarın üstündeki her işlem sırasında ayrıntılı kimlik tespiti yapacak.
Olağan dışı büyüklükteki işlemlerle makul hukuki ve ekonomik amacı bulunmayan işlemlere özel dikkat gösterecek. Teknolojik risklere karşı tedbir alacak.
Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, tutar gözetmeksizin şüpheli işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bildirecek. Kamu kurumlarının istediği tüm belgeleri vermek zorunda olacak. Bu şirketler, yükümlülükleri çerçevesinde MASAK denetimi kapsamına da girdi.
Kripto para platformları ile faizsiz konut şirketleri, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanınin önlenmesi açısından bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetim şirketleri, Milli Piyango İdaresi, spor kulüpleri ve noterler ile aynı yükümlülükler altına girdi.
Geçtiğimiz günlerde Thodex CEO'sunun yaklaşık 108 milyon dolarlık bir kripto para ile yurt dışına kaçtığı bildirilmişti. Vebitcoin ise "finansal yükü taşıyamadıkları gerekçesiyle kapandıklarını" açıklamıştı.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmalarda Thodex'in kurucusu ve CEO'su Faruk Fatih Özer hakkında Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı. Ayrıca birçok ülkede aranan Özer için kırmızı bülten de çıkarılmıştı.
Thodex vurgununda Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği'nin kararı ile 6 şüpheli tutuklanırken Vebitcoin dolandırıcılığında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 4 şüphelinin nitelikli dolandırıcılık suçundan tutuklanmıştı.