HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı açıklamada; kripto varlıklar üzerinden yapılan vurgunlar ve elektrik faturalarına yapılması planlanan yeni zamlar gibi iç gündemin öne çıkan konularını değerlendirdi.
Kripto varlıklar üzerinden yapılan vurgunlar
Geçtiğimiz ay kripto paraların risklerine dair uyarılarda bulunduklarını hatırlatan Sağlam, “30 Mart tarihli açıklamamızda kripto paralara olan yönelim ve sektörün barındırdığı aşırı risklere dikkat çekmiş, tedbir alınması gerektiğini vurgulayarak makul kriterler getiren bir mevzuatın en kısa zamanda yürürlüğe konulmasını gerektiğini dile getirmiştik. Nitekim yaptığımız uyarıdan iki hafta sonra, devasa rakamlarla yerel kripto platformlarından kaynaklanan vurgunlar yaşandı. Pandemi nedeniyle bazı yatırımların sekteye uğraması, çoğu kişiyi elindeki parayı farklı mecralarda değerlendirmeye yöneltti. Son süreçte işlem hacmi ve aşırı fiyat yükselişi nedeniyle kripto para cazip hale gelince çoğu kişi risklerine aldırış etmeden bu alana yönelmiş, Türkiye bu sektöre yönelen dördüncü ülke durumuna gelmişti.” dedi.
Spekülatörlere ve vurgunculuk hayali kuranlara karşı sıkı tedbirler alınmalıdır
Sıkı tedbirlerin alınması çağrısında bulunan Sağlam, “Devasa para akışının yaşandığı kripto para platformları hiçbir engele takılmadan faaliyetler yürüttü. Bu denli insan sayısı ve işlem hacmi göz önüne alındığında bugüne kadar bu sektöre dönük hiçbir yasal çerçevenin oluşturulmamış olması hükümetin kusuru olarak kayda geçmelidir. Nitekim geç kalınmış bir adım olmakla beraber, devasa vurgunlar ve beraberinde getirdiği mağduriyetlerden sonra yetkililer yasal düzenlemelerin en kısa zamanda yapılacağını açıkladılar. Bu düzenlemeler bir an önce yapılmalı, spekülatörlere ve vurgunculuk hayali kuranlara karşı sıkı tedbirler alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Elektrik faturalarına yeni zamlar mı geliyor?
Elektrik faturalarına yapılması planlanan yeni zamlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlam, “Hükümetin elektriğe yeni zamlar yapmayı gündemine aldığı görülmektedir. EPDK‘nın internet sitesinde yayımladığı yönetmelik taslağı ile 2018 yılından beri yerli kömür kullanan termik santrallere ödenen kapasite desteğinin kapsamı genişletilerek ithal kömür ve doğalgaz kullanan santrallere de ödemenin önü açılmaktadır. Gerekçe olarak; pandemi ve buna bağlı gelişen ekonomik daralma ile birlikte elektrik fiyatlarının aşırı düşmesine ithal girdi kullanan santrallerin piyasa koşullarında faaliyetlerine devam edememesi ve Pandemi sonrasında elektrik arz güvenliğinin sağlanması gösterilmektedir. Oysa pandemi öncesi elektrik kullanım oranı ile Pandemi döneminde elektrik kullanım oranı arasında ciddi bir fark yoktur. Elektrik üretim potansiyelinin 96 bin megavata ulaştığı, tüketilenin ise 45-55 bin megavat aralığında seyrettiği gerçeği, arz güvenliği acısından pandemi sonrası için de sorun olmayacağını göstermektedir. Ödeme yapılması planlanan santraller yap işlet modeli ile kurulmuş, 13 yıldan fazla piyasada faaliyet göstererek ciddi kârlar elde etmiş ve ekonomik ömürlerini tamamlama noktasına gelen santraller olması dikkat çekicidir. Santrallere yapılacak bu destek de elbette tüketici faturalarına yeni zamlar olarak yansıyacaktır.” dedi.
Vatandaşın yanında yer alın
Yeni zamların, vatandaşın yükünü ağırlaştıracağı uyarısında bulunan Sağlam, “Bu mevzuat değişikliği piyasa şartlarını bilerek faaliyet gösteren ithal kömür ve doğalgaz kullanan santrallerin ömürlerini uzatacak, vatandaşın yükünü ağırlaştıracaktır. Hükümetin elektrik santrallerini kurtarmak gibi bir görevi olmadığı gibi vatandaşın da onların yükünü kaldırmaya takati yoktur. Hükümetten beklentimiz sermayenin değil vatandaşın yanında durması ve söz konusu taslak yönetmeliğin yayımlanmamasıdır.” şeklinde ifade etti.