Kronik hastalığı olan kişiler mevsim değişikliklerine dikkat!

Uzmanlar, mevsimsel değişikliklerde kronik hastalıkları olan kişileri uyararak çok dikkatli olmaları gerektiğini belirttiler.

Değişen hava şartları ve kısa süreli farklılıklar vücudun bu duruma alışmasında zorluk yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, mevsim değişikliklerinde insanların beslenme alışkanlıklarına ve giyimine dikkat etmeleri gerektiğini belirttiler.

İnsan vücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri de sıcak-soğuk değişimleridir. Ani değişen hava şartları ve kısa süreli ısı farklılıkları vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırır. Bu durumda vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflatabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde bazı hastalıklar ilerleyebilir.

Mevsimsel değişiklerde vücudun direncinin düşmesi sonucu hastalıklara daha sık rastlanır. Grip virüsleri birçok insanı etkilemesinin yanı sıra özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha fazla risk oluşturur.  Uzmanlar gribal enfeksiyonun;  kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker gibi kronik hastalık grubunda çok daha hızlı ilerleyerek zatürreye dönüşebileceğini belirterek, zatürrenin ilerleyen zaman içerisinde ağırlaşarak ölüme sebep olabileceğine dikkat çekiyorlar. Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerin mevsim değişikliklerine çok dikkat etmeleri gerektiğini söylediler.

Mevsimsel hastalıkları İlke Haber Ajansı’na değerlendiren Uzm. Dr. Abbas Zülfüoğulları,  kronik hastalığı olan kişilerin mevsim değişikliklerine çok dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Mevsimsel değişiklerde yapılması gereken hususların olduğunu belirten Dr. Zülfüoğulları, “Kış mevsiminden yaz mevsimine girerken yapılaması gerekenlerin olduğu gibi yaz mevsiminden kış mevsimine geçerken de yapılması gerekenler vardır. En basitinden insanların sıcaktan soğuğa geçerken vücut yapılarının alışması için öncelikle biraz kalın, pamuklu elbise giymesi lazım, bu birinci şarttır. Soğuk havalarda insanın vücut direnci düşüyor, yapılması gereken şeylerden bir tanesi, ilk önce A vitamini, C vitamini ve E vitamini tarzında besinler alması gerekiyor.” dedi.

“Global enfeksiyonda zatürre biraz daha ilerlese ölüme kadar götürebilir”

Kronik hastalıkları bulunanların mevsimsel hastalıklara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Zülfüoğulları, “Kronik hastalıkların en önemlilerinden hipertansiyon ve  kalp hastalıkları olan insanlar soğuktan daha fazla etkileniyorlar. Çünkü vücut direnci daha düşüktür.  Diyabet hastaları daha fazla enfekte, daha fazla hasta olma durumu vardır. KOAH’lı astım hastalarında en küçük global enfeksiyonda zatürre biraz daha ilerlese ölüme kadar götürebilir.” diye belirtti.

“Kronik hastalıkları olanlar odalarını mutlaka havalandırmalıdır”

Bu mevsimde beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Zülfüoğulları, “Eylül ve Ekim aylarında grip aşısı yapmakta fayda vardır. Bunları kimler yapabilir. Kimi Kronik hastalar, astım hastaları, yaşlılar, kalp hastaları aşı yapmalarında fayda vardır.  Bu hastalar odalarını mutlaka havalandırmalıdır. Vücut direnci artırılması için mutlaka egzersiz yapılması gerekiyor. Bolca sıvı tüketilmesi gerekiyor. Mevsimsel değişikliliklerde psikolojik ve ruhsal değişikler olabilir. Sıcaktan soğuğa geçişlerde psikolojik olarak etkilenilebilir, bunun için beslenmelere dikkat edilmeli ve iyi giyinilmelidir.” diye konuştu.

“Düzenli spor yapan birinin vücut direnci artar”

Kronik hastalıkları olanların grip aşı ve düzenli spor yapmaları gerektiğinin altını çizen Zülfüoğulları, “Mevsim geçişlerinde Eylül, Ekim aylarında özelikle kronik hastalarda astım, KOAH,  diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olanlar mutlaka grip aşısı olması gerekiyor. Çünkü onlar da grip daha çabuk etkili olabiliyor. Düzenli spor yapmalarını da öneriyoruz. Düzenli sporun ne gibi avantajları vardır. Düzenli spor yapan birisinde hem vücut direnci artıyor, hem mevsimlere daha iyi adapte olabiliyor. Günde en az 2-3 Litre su tüketilmesi gerekiyor. Bununla birlikte A, C ve E vitamini alınması lazım.” dedi.

Zülfüoğulları, son olarak şu uyarılarda bulundu: “Yaz mevsiminden kış mevsimine geçtiğimiz zaman güneş ışınlarına çok az maruz kaldığımız için kemik erimesi ve diş ağrısı olabiliyor. Günlük en az 20 dakika güneşte kalınmasında fayda vardır. Bununla birlikte süt ve yoğurt tüketilmesini de öneriyoruz.” (Mustafa Kaynak/Yunus Sırat – İLKHA) 






 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Diyabet hastalarında ayak sağlığına dikkat!
Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?