Küçükbaş hayvanlara elektronik küpe takıldı

Diyarbakır'da küçükbaş hayvanlara yönelik elektronik küpe takma işlemi yapıldı.

Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Kayapınar ilçesine bağlı Talaytepe köyünde küçükbaş hayvanlara elektronik küpe takıldı.

Küpeleme işlemi İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Ertan Atalar ile uzman veterinerler tarafından gerçekleştirildi.

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Atalar, şehir genelinde bugüne kadar toplam 520 elektronik küpeleme işlemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Elektronik küpelemeyle hayvanlar hakkında daha sağlıklı bilgi amaçladıklarını belirten Atalar, "Diyarbakır, hayvancılık potansiyeli açısından Türkiye'nin önemli illerinden bir tanesidir. Büyükbaş hayvan varlığı bakımından 88 bin, küçükbaş hayvancılık bakımından da bir milyon 280 bin hayvan varlığına sahip, tarımsal anlamda potansiyeli yüksek bir ilimizdir. Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalarla hayvanların kayıt altına alınması ile ilgili işlemler devam etmektedir. 2014 yılında bakanlığımız tarafından uygulamaya konulan elektronik küpeleme sistemi Diyarbakır'da 2016 yılında uygulamaya başlandı. Elektronik küpeleme sistemiyle daha önce de hayvanlara takılan küpenin yanı sıra şu anda elektronik küpeler takılmaktadır. Bunlar takıldıktan sonra hayvanların tespiti, tanınması daha kolay ve sağlıklı şekilde yürütülmektedir. Takılan küpeler el terminalleri dediğimiz aletlerle okunabilmekte ve bir işletmedeki hayvan varlığının hatasız bir şekilde kime ait olduğu, yapılan aşı kayıtları, hayvanların nereye sevk edildiği, işletmeye giriş tarihleri gibi birçok bilgi içermekte olup, bu bilgiler sayesinde hayvanların hareketleri ve kontrolü, sağlık taraması gibi konularda daha sağlıklı veriler elde edilmektedir." dedi.

Bu kapsamda şehirde 825 bin adet elektronik küpe tedarik edildiği bilgisini veren Atalar, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla 520 bin adet elektronik küpe hayvanlara takılmış vaziyettedir. Bu işlemler hızlı bir şekilde devam ettirilmektedir. Burada yaptığımız çalışmalar sayesinde buradaki hayvanların işletmedeki hayvan varlığı daha sağlıklı şekilde ve uzaktan tespit edilebilecek. El terminalleriyle 15-20 santim mesafeden kimlik bilgileri alınabilmekte ve siteme aktarılabilmektedir. Sabit sistemlerle de bir metre mesafeden içerideki hayvanların tüm bilgileri alınabilmektedir." ifadelerini kullandı. (Abdurrahman Tetik - İLKHA)














 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi