Filistin konusunda taşıdığı duyarlılık sebebiyle çocuklara Kudüs’ün önemini anlatmak isteyen ve bunu oyunlarla eğlenceli hale getiren Eyüp Güzel, Beyoğlu ilçesinin Tophane semtinde kiraladığı 2 katlı binayı “Kudüs Çocuk Atölyesi” ismiyle hizmete açarak haftanın 2 günü atölyeye gelen çocuklarla birlikte yaptıkları çeşitli aktivitelerle Kudüs bilinci oluşturmaya çalışıyor.
Açtığı atölyede ücretsiz olarak hizmet sunan Güzel, “Hucurat Hareketi” olarak başlattıkları çalışmanın ticari bir çalışma olmadığını, Filistin ve Kudüs ile ilgili yaptıkları bütün çalışmaların sevabını Allah’tan beklediklerini söyledi.
“Çocukların hayal dünyasına, dualarına Kudüs’ü, Mescid-i Aksa’yı katmaya çalışıyoruz”
İlk olarak 2016 yılında Filistin’e gittiğini, ardından 2017 ve 2018 yıllarında tekrar gidebildiğini ve bu sene de ramazan ayında itikâf için gitme planı yaptıklarını ancak Covid-19 sebebiyle gidemediğini söyleyen Güzel, atölye kurma fikri ve hikâyesi hakkında şunları kaydetti:
“2017 yılında Kudüs’e gittiğimizde Türkiye’nin farklı illerinden gelen Müslümanlarla tanıştık. Daha sonra bu tanışıklık bize burada beraber iş yapabilme imkânı sağladı. Türkiye’de çocukların Kudüs ile alakalı dokunabilecekleri bir çalışmanın olmadığını fark ettik. Çocukların dünyasında Filistin, Kudüs, Mescid-i Aksa diye bir şey yok. Bu tespiti yaptıktan sonra çocuklarla alakalı ne yapabiliriz? Sorusunun cevabını aramaya başladık ve en sonunda bir atölye kurma kararı aldık. Tabi atölye konusunda ne tecrübemiz ne de maddi imkânımız vardı. Kudüs’ün bereketiyle yokluklar içerisinde Beyoğlu ilçesinin Tophane semtinde şu anda bulunduğumuz 2 katlı binayı pilot bölge olarak kiraladık. Mahallenin çocuklarını buraya aldık. Burada çocukları sadece eğitime boğmuyoruz. Çünkü çocuklar zaten okula gidiyorlar. Hatta bir kısmı bölgede İslami faaliyette buluna STK’lara gidip ders alan çocuklar. Bunun için burada dersten daha ziyade el becerisi, oyun ve eğlence ile öğreniyor. Çocuk burada Kudüs’e dokunuyor. Bilgiden daha ziyade çocukların hayal dünyasına, dualarına Kudüs’ü, Mescidi Aksa’yı katmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.
2 sene önce açtıkları atölyeden sonra 4 şube açtılar
Yaptıkları çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Güzel, “Dolayısıyla atölyeyi açtığımızda acemiliğimiz oldu. Yaklaşık 2 seneyi geride bıraktık. Sadece buradaki merkezimizde 35 öğrencimiz var. Bu arada 4 şube açtık. İstanbul’da 2, Siirt’te bir tane şube açtık. Coronavirus biterse bir şube de Bartın’da açılacak.” diye konuştu.
Ahşaptan yapılan maket ve boyama kitaplarıyla Kudüs bilinci oluşturuluyor
Daha önce ellerinde herhangi bir müfredat olmadığını ancak son dönemde kendi müfredatlarını oluşturduklarını belirten Güzel, atölyede yaptıkları eğitim çalışmaları ile ilgili şunları kaydetti:
“Çocuklar burada haftanın 2 günü (salı-cumartesi) buraya geliyorlar. Çocuklar burada 2 saat boyunca eğleniyorlar. Marangoz atölyelerinde kestirdiğimiz masa parçalarını çocuklar burada kendileri yapıştırıyor. Sonra masaları boyayarak adına ‘Filistin Masası’ ya da ‘Kudüs Masası’ diyorlar. Çocuk ‘Filistin Masası’nı kurduktan sonra etrafına ekibini topluyor. Burada Filistin ve Kudüs ile alakalı ne yapabiliriz? Diyerek masanın etrafında kendi aralarında tartışıyorlar. Dolayısıyla biz çocuklara slogan atmayı değil, ne yapabiliriz? Sorusuna cevap aramaları için bir bilinç oluşturuyoruz. Ahşap parçalarına ‘Hanzala’ çizerek maketini çıkarıyoruz. Çocuklar bu maketleri boyayarak evlerine götürüp oluşturdukları Filistin ve Kudüs köşesine asıyorlar. Kubbetüs Sahra maketi yaptırıp boyatıyoruz. Kâğıtlardan namaz kılan, kitap okuyan çocuk maketleri yapıp önlerine koyuyoruz. İmkânlarımız el verdiğince kendi emeklerimizle herhangi bir yerden kopya içerik kullanmadan Kudüs boyama kitabı çıkardık. Boyama kitaplarının her bir sayfasından çocuklara bir mesaj vermeye çalışıyoruz. Kudüs ile alakalı hikâye, öykü kitapları, yapboz gibi projelerimizi imkânlarımız el verdiğince hayata geçiriyoruz.”
İLKHA