Kulp'ta 11 köylünün öldürülmesi davasında karar çıktı

Diyarbakır'da 11 köylünün öldürülmesiyle ilgili yargılanan dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, beraat etti.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Alaca Köyü ve mezralarında 1993 yılında gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan kayıp 11 köylü davasında, dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, beraat etti.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alınan davanın karar duruşmasına tutuksuz sanık Ertürk ile sanık ve müdahil avukatları katıldı.

Mahkeme, müşteki avukatlarının savcılık mütalaasına karşı yaptıkları savunmalarını tamamlamasının ardından sanık Ertürk'e son sözünü sordu. Ertürk, "Eski savunmalarımı tekrar ediyorum, ekleyeceğim bir husus yok." dedi.

Bunun üzerine mahkeme heyeti Ertürk hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan açılan kamu davasının zaman aşımından düşürülmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca, Ertürk'ün "birden fazla kişiyi öldürme" suçundan atılı suçları işlediğine dair şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini belirterek beraatına karar verdi. Karar oy birliği ile alındı.

İddianamede, sanık Yavuz Ertürk hakkında TCK'nın "kasten adam öldürme" suçundan 11 kez müebbet ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "halkı silahlı isyana teşvik" suçlarından 25 yıla kadar hapsi isteniyordu.

Kulp Davası

9 Ekim 1993'te Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin Alaca köyü ve Muşa bağlı Kayalıs köyü civarında gözaltına alınan 11 köylüden bir daha haber alınamadı.

2 Kasım 2003 tarihinde Alaca köyüne 500 metre mesafedeki dere yatağında kaybolan kişilere ait olduğu tahmin edilen kemikler bulundu.

5 Kasım 2004’te söz konusu kemiklerin DNA testi sonucunda gözaltında kayboldukları belirtilen Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya ve Ümit Taş'a (16 yaşında) ait olduğu belirlendi.

Bunun üzerine olaydan 20 yıl sonra dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame 2013 yılı ekim ayında Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Dava güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya alındı.

Yargılama sürerken Genelkurmay Başkanlığı, köylülerin öldürüldüğü tarihte, olay bölgesinde askeri birlikler tarafından icra edilen operasyonlara dair herhangi bir bilgi ve belgeye rastlanmadığını açıkladı.

Operasyonlarda kullanılan helikopterlere ait uçuş kayıtları ile aynı dönemde bölgedeki karakollarda görev yapan erlerin ifadelerinin alınması talebi de mahkeme tarafından reddedildi.

Bugün alınan kararla 1993 yılında gözaltına alınan ve kendilerinden bir daha haber alınamayan kayıp 11 köylü davasında, dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, beraat etmiş oldu.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kulp Haberleri

Diyarbakır'da Kulp'ta bir buçuk milyon adet kenevir bitkisi ele geçirildi
HÜDA PAR Kulp Belediye Başkan Adayı Sekan ne vadediyor?
DİSKİ Kulp’a kesintisiz içme suyu için çalışmalara başladı
Kulp’a ilave belediye otobüsü seferi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden üreticilere fidan desteği