1993 yılında Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 11 köylüyü katlettiği ileri sürülen dönemin Bolu Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ertürk hakkında hazırlanan iddianamede 1990'lı yıllarda yapılan hukuksuz uygulamalar anlatıldı. İddianameye eklenen diğer soruşturma dosyalarında Ertürk'ün okul binalarında sorguladığı vatandaşları arazide infaz ettirdiği belirtildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, 20 yıl önce Kulp ilçesinde 11 köylünün öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. Zamanaşımına bir gün kala açılan davada dönemin Bolu 2. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ertürk'e öldürdüğü iddia edilen her köylü için bir kez müebbet ile 25 yıla kadar hapis cezası istendi. Ertürk katliamın yanı sıra halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek için örgüt kurma suçlarından da yargılanacak.
DEVLET İMKANLARIYLA ÖRGÜT
Soruşturmada Tuğgeneral Ertürk'ün kurduğu suç örgütü de ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin subaylardan oluştuğunun ve kod isim kullandığının belirlendiği soruşturmada, örgütün terörle mücadele edilmesi amacıyla devlet tarafından kendilerine sağlanan imkanları kullandığı sonucuna varıldı. Örgütün özel amaçlarla da bazı şahısları öldürdüklerinin saptandığı soruşturma davaya dönüştü. İddianamede 'Yargısız infazların artması bölge insanının devletten soğumalarına ve dağa gidenlerin sayısının artmasına neden olmuştur. Özellikle şüphelinin başında bulunduğu birlikteki bazı görevliler tarafından sivil kişilerin öldürülmeleri, köylerinin yakılması, hayvanlarına el konulması ya da hayvanlarının telef edilmesi örgüt tarafından suistimal edilerek halkı silahlı isyana teşvik edilmiştir. Bölge halkından çok sayıda kişi PKK terör örgütüne katılması sağlandığından şüphelilerib eylemleri ayrıca halkı silahlı isyana teşvik suçunu da oluşturmuştur' denildi.
OKULU SORGU MERKEZİ YAPTI
11 müebbet ve 25 yıl hapis istenen Yavuz Ertürk hakkında devam eden diğer soruşturma dosyaları da iddianameye eklendi. Kulp gibi 9 faili meçhul olay ve onlarca cinayetle ilgili soruşturmalardaki bilgilere göre Ertürk, okul binalarını sorgu merkezine dönüştürdü. Lice ilçesinde 8 kişiyi gözaltına alan Ertürk, bu şahısları Lice Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda sorguladı. Sorgulanan şahısların cenazeleri olaydan 20 gün sonra Kevrekok Kayaları mevkiinde bulundu. Cenazelerin üzerinde yüzlerce mermi giriş-çıkış deliği olduğu ve yakıldığı anlaşıldı.
OHAL EMRİYLE OPERASYON YAPTIM
Soruşturma sırasında savcıya ifade veren emekli Tuğgeneral Ertürk ise kendini savundu. Dönemin OHAL valiliği emriyle Diyarbakır'da görev yaptıklarını anlatan Ertürk, 'Her ilde güvenlik komutanlıkları bulunuyordu. Güvenlik komutanlıklarının baş edemediği terör eylemlerinde asayiş komutanlığının emriyle birliğim operasyon yaptı. İldeki birlikte misafirdik ve operasyonları telsiz ile yönetiyordum. Bazen operasyondaki birlikleri denetleyip moral veriyor sonra da dönüyordum. Kolluk komutanlıkları gibi tutuklama, gözaltına alma durumumuz söz konusu değildi. Yakaladıkları şahısları en yakın jandarma komutanlığına teslim ediyorduk' dedi.
Kimsede bilgi yok!
Savcının operasyonu sorduğu askeri makamlardan gelen cevaplarda ilginç ayrıntılar yer aldı. Kulp Jandarma Komutanlığı köylülerin gözaltını alınmadığını bildirdi. Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı, operasyon hususunda bilgiye ulaşamadıklarını bildirdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ise, belirtilen tarihlerde operasyon kaydı tutulmadığını ve ellerinde bilgi olmadığını kaydetti. Gerçek ise Van Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın yazısıyla ortaya çıktı. Komutanlık operasyonun Bolu 2. Komando Tugay Komutanlığı'nın 1. Ve 2. Taburlarından birer komando bölüğü ile oluşturulan 2. Komando Bölüğü tarafından gerçekleştirildiğini savcıya iletti.
Yeni Şafak