Küpe sorunu kurban satışlarını olumsuz etkiliyor

Bölgenin en büyük Canlı Hayvan Pazarına sahip Şanlıurfa’da hayvanların yüzde 90’ının küpesiz olduğunu belirten hayvan besicileri, bu sorunun bu yılki kurban satışlarını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Bölgenin en büyük Canlı Hayvan Pazarına sahip hayvancılığın merkezi konumunda olan Şanlıurfa’da küpe sorunu devam ediyor. Tüm Türkiye’de uygulamaya geçen küpe takma işleminin Şanlıurfa’da tam olarak hayata geçirilemediğini belirten hayvan besicileri, bu durumdan şikâyetçi.

Hayvancılığı olumsuz yönde etkileyen küpe sorununun bu yılki kurban satışlarına olumsuz yansıdığını ifade eden besiciler, yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını bekliyor.

Dışardan gelen büyük şirketler ve et kombine sahiplerinin küpe sorunundan dolayı sevkiyatı yapılamayan hayvanları satın almadığını ifade eden Canlı Hayvan Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, bunun kurban satışlarını da çok olumsuz etkilediğini belirtti.

Şanlıurfa’da yaklaşık bir buçuk milyon küçükbaş hayvanın küpesiz olduğunu belirten Çiftçi, “Bizim en büyük sıkıntımız küpe sorunumuzdur. Türkiye genelinde olan bu uygulama Şanlıurfa’da uygulanmıyor. Doğu illerde istisnasız olarak hayvanlara küpe takıldığı halde bizde yok. Biz daha önceleri hayvanları doğu illerinden temin ediyor sonra da batıya ihraç ediyorduk. Ama şu an bu küpe sorunundan dolayı esnaflarımız, direk doğu illerine gidip mal almaktadırlar. Geçen yıl 50 bin ile 100 bin arasında hayvan bir ay içerisinde gelmişti. Bu sayıyı bu yıl da bekliyorduk. Batı illerinden pazarımıza ama bu yıl bir şey görmedik maalesef. Büyük kesimhaneler, et kombine sahipleri veya şirketler mal almak için pazarımıza geliyor. Bize soruyorlar ‘küpe var mı yok mu, sevkiyat yapabiliyor muyuz’ biz de buna karşılık hayır diyoruz. Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü sevkiyat vermiyor. Neden vermiyor? Çünkü Şanlıurfa’nın yüzde 90 yani geneli bir buçuk milyon küçükbaş hayvanda küpe yoktur.”

“Yapılacak mevzuat değişikliğini bekliyoruz”

Devletin yeni doğan kuzulara teşvik vermemesinin küpe sorununu oluşturduğunu ifade eden Çiftçi, şöyle devam etti:

“Küçükbaşta niye yoktur. Yeni doğan kuzulara devlet teşvik vermiyor. Teşvik vermediği zaman bizim çiftçimiz ya da besicimiz küpeleme yapmıyor. Küpeleme yapmadığı zaman da piyasada küpesiz hayvan oluşuyor. Yani bu sebepten dolayı piyasamızda yüzde 90’ı küpesiz hayvandır. Ben, Sayın Faruk Çelikle görüştüm yeni mevzuat değişliği yapacaklarmış. Bu darbe sürecinden önce bu konu ile ilgili bir kanun hazırlandı ve meclise sunuldu. Bunda sonra genel bir af çıkacak ve bundan sonra nerden hayvan alacaksan o kayıt altına alınacak. Şu an küçükbaşta mevcut olan 60 TL ceza 5 TL’ye indirilecekti. Ama bu mevzuat şu an hala meclisten geçmiş değil.”

“Tarım Bakanlığının buna bir önlem alması gerekiyor”

Şanlıurfa’da yaşanan küpe sorununun hayvan satışlarını olumsuz etkilediğini belirten Hayvan Pazarı Derneği başkanı Ramazan Gül, “küpe sorunumuz olduğu için yabancı buraya gelemiyor. Mesela bana Zonguldak’tan, Ankara’dan, İzmir’den kurbanlık hayvan almak için telefon açıyorlar. Ben de onlara hayvanımızda küpe olmadığı için rapor alamadığımızı bu yüzden de dışarıya mal veremediğimizi söylüyoruz. Bundan dolayı bizler de mağdur oluyoruz esnaf da mağdur oluyor. Tarım Bakanlığının buna bir önlem alması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Doğu illerinde olmayan küpe sorununun Şanlıurfa’nın kaderi olmaması gerektiğini belirten Gül, daha önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapan Mehdi Eker’e söz konusu sorunu ilettiğini onun da bir müsteşar görevlendirdiğini ama müsteşarın soruna çözüm bulmadığını söyledi.

Şanlıurfa’da küpe sorunundan dolayı dışarıya hayvan gönderemediklerini belirten besici Celal Kartal, bu sorunun çözülmesi durumunda hayvancılığın daha iyi bir duruma geleceğini söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)








 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor