Kuraklık Mısır Çiftçisini Vurdu

Bingöl Ovası'nda kuralık ve sulama eksikliği nedeniyle mısır tarlaları kurudu.

BİNGÖL - Kuraklık ve sulama eksikliği nedeniyle Bingöl Ovası'nda bulunan onlarca dönüm mısır arazisi kurudu.

 

Krediyle aldıkları hayvanlarının yem ihtiyacını gidermek için silajlık mısır ektiklerini ve kuraklık nedeniyle tarlaların kuruduğuna dikkat çeken çiftçiler, mağdur olduklarını ve kredilerini ödeyemez duruma geldiklerini belirttiler.
75 dönüm arazide silajlık mısır ekimi yapmak için Gayt - Göynük Sulama birliğine müracaat ettiğini ve birliğin "Ekim yapabilirsiniz, su vereceğiz" dendiğini ifade eden Said Arslan, ancak birliğin suyu çeltik ve tütün tarlalarına verdiğini ve ovada eşit dağıtmadığından dolayı mağdur olduklarını ifade etti.

 

Sulama Birliğinin İhmali Var
Kiraladıkları tarlada ektikleri mısırın birliğin ihmalinden dolayı susuzluktan kuruduğunu belirten Said Arslan, şunları söyledi:
"Büyük emekler vererek ektiğimiz mısırlar su nedeniyle kurudu. Mağduriyeti birliğe bildirdiğimizde 'istediğiniz yere gidebilirsiniz!' şeklinde yanıt verdiler. Biz ekim yaparken bunu bildirip, gereken izni ve teminatı aldık; ancak birlik görevini yerine getirmediği gibi birde ciddiyetsiz yanıtlar verdi"

 

Mağduriyetimiz Büyük
Krediyle aldıkları hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için yaptıkları ekimden de verim alamayınca büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Said Arslan, "73 büyükbaş hayvanı bu şartlarda nasıl besleyeceğim? Ektiğimiz buğdaydan da verim alamayınca mısıra döndük, birlik su vermeyince mısırdan da verim çıkmadı. Saman fiyatları tavan yaptı. Şuan kilosunu 600 kuruştan satıyorlar. Mağduriyetimiz büyük. Devlet yetkililerinden mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyorum" dedi. Arslan, ektikleri alanda dönüm başı 6 ton verim alabilecekken susuzluk nedeniyle 2 ton bile alamadıklarını ve ekim yaparken yaklaşık 20 bin lira giderleri olduklarını belirterek, krediyle aldıkları hayvanların parasını dahi ödeyemeyecek durumda olduklarını söyledi.

 

Borçlarımız Ertelensin
Kuraklık nedeniyle ektikleri 300 dönüm buğdaydan da verim alamadıklarını belirten, İsmail Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Geçirdiğimiz ağır kış şartlarından dolayı buğdaydan da verim alamadık. Mısır ekiminden de verim alamayınca şuan büyük sıkıntılar içersindeyiz. 75 dönüm mısırın 45 dönümü susuzluktan kurudu. Maddi olarak yaklaşık 80 ile 90 bin arasında bir kaybımız var. Yetkili mercilerin yem kredisi desteği sağlamalarını istiyoruz "

 

DAP kapsamında aldıkları 50 sığırın parasını ödeyemez hale geldiklerini belirten İsmail Arslan, ödemelerin ertelenerek, yem kredisi desteği verilmesini istedi. (Nihat Kanat-İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Tarım Ve Hayvancılık Haberleri

Hububat alım fiyatları açıklandı
Hububat hastalıklarına karşı nelere dikkat edilmeli ve ne yapılması gerekir?
Son dönemde yağan yoğun yağışların zirai, ürünlere toprağa ve su rezervlerine faydası var mı?
Tarımda 22 yıl sonra ilk kez sayım yapılacak
TMO tarihinin en yüksek hububat alımını gerçekleştirdi